Butų pirkėjai bijo dvasių

Nors daugelis žmonių būstą perka ar keičia vos kelis kartus per savo gyvenimą, nekilnojamojo turto specialistai tikina, kad dauguma žmonių, rinkdamiesi naują vietą gyventi, vadovaujasi emocijomis. Neretai net patogaus ir gero būsto pirkėjai atsisako baimindamiesi čia gyvenusių ir mirusių žmonių.


 

Nors daugelis žmonių būstą perka ar keičia vos kelis kartus per savo gyvenimą, nekilnojamojo turto specialistai tikina, kad dauguma žmonių, rinkdamiesi naują vietą gyventi, vadovaujasi emocijomis. Neretai net patogaus ir gero būsto pirkėjai atsisako baimindamiesi čia gyvenusių ir mirusių žmonių.

Savižudžių būstai baugina

Ne kiekvienas pirkėjas domisi perkamo būsto istorija. Nekilnojamojo turto brokeriai teigia, kad nemažai daliai žmonių yra svarbu, kas anksčiau gyveno nusižiūrėtame būste.

Buvusių gyventojų gyvenimo ir mirties faktai gali tapti svarbiausiu argumentu mažinant kainą.

"Visko, kas susiję su mirtimi, žmonės nemoka priimti natūraliai. Jei parduodamame bute buvo miręs žmogus ir ypač, jei jis nusižudė arba buvo nužudytas, pirkėjai tokio buto dažniausiai atsisako. Net kainos mažinimas ne visada padeda. Žmonės nemėgsta būti tokiose vietose, o jau ką bekalbėti apie nuolatinį gyvenimą. Tiesa, nekilnojamojo turto spekuliantų, kurie pigiai nuperka, paremontuoja ir brangiai parduoda, tokios istorijos nejaudina. Jie be skrupulų parduoda šiuos būstus nė neužsimindami apie liūdną buvusių gyventojų istoriją, nors įsigydami juos stengiasi visais įmanomais būdais mažinti kainą", – patirtimi dalijosi nekilnojamojo turto bendrovės "Inreal" Tarpininkavimo departamento Klaipėdos skyriaus vadovė Rūta Lalienė.

Agentai įtikinėja pirkėjus pasikviesti kunigą pašventinti tokį butą, kalba ir apie tai, kad bijoti reikia gyvųjų, o ne mirusiųjų, tačiau dažniausiai klientų neveikia jokie argumentai. Apie 90 proc. pirkėjų tokių būstų atsisako.

Kaimynai gali meluoti

Būsto kainą lemia daugybė veiksnių, tad yra daugybė argumentų prašyti ją mažinti.

Išmintingi nekilnojamojo turto brokeriai pataria prie nusižiūrėto būsto ateiti kelis kartus, pamatyti, kaip tame name gyvenama ryte, vakare, savaitės pradžioje ir pabaigoje. Bus aišku, ar yra kur laikyti automobilį.

Patartina pasikalbėti su kaimynais, tačiau artimiausio buto gyventojai gali būti neobjektyvūs, todėl geriau kalbinti kelis tos pačios laiptinės gyventojus. Jie gali suteikti vertingos informacijos apie buvusius buto šeimininkus, su kokiomis problemomis jie šiame bute susidurdavo bei apie visus laiptinės kaimynus.

Labiausiai nepatartina įsigyti būstą po paroms nuomojamais butais. Kova su triukšmu bus ilga, sekinanti ir neefektyvi, o sumažinta pirkimo kaina tikrai nepaguos.

Gaisro padariniai – nepanaikinami

Kasmet Klaipėdoje gaisrai nusiaubia kelis butus. Neretai juose žūsta žmonės, o kaitri ugnis taip suniokoja būstą, kad viduje nubyra tinkas, ir kambarius skiria plikų aprūkusių plytų sienos.

"Man asmeniškai neteko pardavinėti tokio turto, bet iš kolegų esu girdėjusi, kad buto po gaisro sutvarkyti taip, kad neliktų nelaimės pėdsakų, neįmanoma. Net suremontavus jį po kažkurio laiko jaučiamas kvapas, o tokie dalykai labai kenkia sveikatai. Kad tokio tvaiko neliktų, tektų keisti net ir pagrindinių sienų konstrukcijas", – žiniomis dalijosi R.Lalienė.

Tačiau ir šiuos butus noriai superka nekilnojamojo turto spekuliantai. Kosmetinis remontas buvusios nelaimės pėdsakus paslėps tik trumpam. Tikrieji defektai veikiausiai "išlįs" vėliau.

Beje, tokių įmonių, kurios gali visiškai atnaujinti būstą po gaisro, Lietuvoje yra tik viena kita.

Apsileidimą byloja užuolaidos

Dar vienas neigiamas aspektas perkant butą – gretimai gyvenantys apsileidę kaimynai arba negyvenamas butas. Tuščias butas gali būti nešildomas, todėl įsigyjamas būstas taip pat gali būti šaltas.

Asocialūs asmenys labai greitai pajunta, kur nėra šeimininkų, ir okupuoja būstus, paversdami visus namo gyventojus padėties įkaitais, kenčiančiais nuo antisanitarinių sąlygų ir triukšmo.

Apie prastą kaimynystę byloja buto durys, langų rėmai ir net užuolaidos.

Klaipėdiečiai dar pamena liūdnai pagarsėjusį daugiabutį namą pietinėje miesto pusėje. Apynaujame, šiltame ir visomis prasmėmis patogiame name butai buvo kur kas pigesni nei visuose aplinkiniuose. Priežastis – tame name gyveno klaipėdiečiams gerai žinoma naminės degtinės pardavėja, prekiaudavusi šiuo gėralu net stiklinėmis. Todėl į namą dieną ir naktį šlitiniuodavo apgirtę asmenys, laiptinėje jie atlikdavo gamtinius reikalus, ten pat gulinėdami gąsdindavo vaikus ir moteris.

Pigesni nei rinkos kaina butai buvo net kitoje šio namo laiptinėje, o norinčiųjų apsigyventi šiame name ilgai neatsirado net tai "garsiajai asmenybei" mirus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Memelis

Memelis portretas
pokarine KLAIPEDA,yra okupuotas ir kolonizuotas miestas,kuriame buvo zudomi zmones,grobiamas ju vertingesnis turtas.Miesta totaliai uzgyvene atejunai,praktiskai 100 proc. isvalius nuo tikruju gyventoju, girtavo,musesi zudesi visur palikdami slykscius ir daznai nenuplaunamus energetinius pedsakus.Gal del to daugelyje bustu neigiama energija ir tebesitesianti mirties agonija bei neviltis,budinga tokio likimo gyvenvietems????Svetimas auksas,komodos,uzuolaidos,laikrodziai ir veidrodziai plaaukiojantys antrineje rinkoje ne tik zavi bet ir nesa savo aura.Ar ji visados gera,kaipo ir nupirktame bute-tezino DIEVAS.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių