„Creditinfo“: sumažėjo verslo skolų suma

  • Teksto dydis:

Birželio mėnesį, palyginti su geguže, įmonių pradelstų skolų portfelis už paslaugas ir prekes į kreditą sumažėjo 16 mln. EUR ir laikotarpio gale sudarė 1,38 mlrd. EUR.

Kreditų biuro „Creditinfo“ duomenimis, portfelio sumažėjimui didžiausią įtaką turėjo įmonių pradelstų mokėjimų padengimai vienam iš šalies bankų. Pradelstų mokėjimų portfelio pokyčiai kituose šalies bankuose buvo nežymūs. Tuo pačiu laikotarpiu ūgtelėjo įmonių vėlavimai už elektros tiekimo ir komunalines paslaugas, o įsiskolinimų suma telekomunikacijų, kitoms įmonėms beveik nepakito.

„Dalis sunkumų turėjusių įmonių išnaudoja ekonomikos augimo kuriamą palankią aplinką bei stengiasi tęsti veiklą padengdamos dalį ar visas ankstesnes skolas. Tai, kad ilguoju laikotarpiu verslo skolų suma turėjo mažėjimo tendenciją rodo ir tai, kad verslas, nepaisant anksčiau skambėjusių būgštavimų dėl artimų ryšių su Rusija, tapo atsparesnis įtampai šioje valstybėje”, - sako Rasa Maskeliūnienė, kreditų biuro „Creditinfo“ vyriausioji kredito rizikos analitikė.

Reikšmingų pradelstų skolų kredito istorijoje turinčios įmonės turi ribotas galimybes gauti išorinį finansavimą apyvartiniam kapitalui, verslo plėtrai ar investicijoms.

Naujausiais SEB banko duomenimis, geros kredito istorijos įmonė už 300 tūkst. EUR paskolą investiciniam projektui per 7 metų paskolos mokėjimo laikotarpį sumokės maždaug 29,5 tūkst. EUR mažiau palūkanų, palyginti su padidintos rizikos įmone, kurios kredito istorijoje būta tam tikrų pradelstų įsiskolinimų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių