D. Kuliešius: stebėsime, ar Minsko grasinimai dėl krovinių tranzito – tik spaudimas

Lietuva stebės, ar Minsko pareiškimai drausti geležinkeliais gabenamų krovinių tranzitą iš Lietuvos yra tikri, ar tai – tik spaudimo priemonė, sako prezidento patarėjas nacionaliniam saugumui Darius Kuliešius.

„Negalime garantuotai patvirtinti, kad tai tikri ketinimai, bet jei taip, be abejo, tai palies Lietuvos įmones ,veikiančias šioje srityje (...). Matysime atėjus tai datai, kiek tie ketinimai yra tikri, kiek gali būti, kad tai yra savotiška galbūt grasinimo ar spaudimo priemonė“, – LRT radijui ketvirtadienį sakė D. Kuliešius.

Anot D. Kuliešiaus, Minsko režimas veikia „su kenkėjišku tikslu“, todėl šiuos pareiškimus, grasinimus ir galimus veiksmus“ reikia vertinti, taip pat būtina jiems pasiruošti, ginti Lietuvos ir jos verslininkų interesus politinėmis, teisinėmis priemonėmis, taip pat turėti parengtas alternatyvas ribojančioms priemonėms.

„Suprantame, kad kaimyninėje valstybėje valdantysis režimas sprendimus priima nesivadovaudamas visuotinai pripažinta teise, todėl turime būti pasiruošę įvairiems – tiek simetriniams, tiek asimetriniams veiksmams. Vakar Vyriausybė pranešė, kad vertina galimus Baltarusijos veiksmus, jų poveikį, ir tikiuosi, kad greitu laiku apie tai informuos daugiau“, – kalbėjo prezidento patarėjas.

Matysime atėjus tai datai, kiek tie ketinimai yra tikri, kiek gali būti, kad tai yra savotiška galbūt grasinimo ar spaudimo priemonė.

„Lietuvos geležinkeliai“ (LTG) trečiadienį patvirtino gavę NVS šalių, Estijos, Latvijos, Lietuvos ir Bulgarijos geležinkelių transporto tarybos (GTT) pranešimą apie Baltarusijos geležinkelių įvedamą draudimą tranzitu iš Lietuvos per Baltarusiją vežti naftos produktus ir trąšas. Draudimas turėtų įsigalioti nuo pirmadienio, vasario 7 dienos.

Apie šiuos ribojimus Minskas pranešė po to, kai įgyvendindama gruodžio pradžioje įsigaliojusias JAV sankcijas „Belaruskalij“, Lietuvos Vyriausybė nusprendė nuo vasario nutraukti sutartį tarp „Lietuvos geležinkelių“ (LTG) ir Baltarusijos bendrovės, nes ji neatitinka nacionalinio saugumo interesų.

D. Kuliešius sako, kad šiuo metu yra pateikti šeši nauji prašymai vežti baltarusiškas trąšas.

„Šiuo metu žinome, kad Vyriausybės komisija, kuri vertina sandorių atitiktį nacionalinio saugumo interesams, iš „Lietuvos geležinkelių“ yra gavusi šešis naujus subjektų ketinimus gabenti trąšas (...). Bet „Lietuvos geležinkeliai“ ir Vyriausybė yra susitelkę į priimtų sprendimų įgyvendinimą“, – tikino prezidento patarėjas.

„Belaruskalij“ Vilniaus apygardos teismui apskundė minėtą Vyriausybės sprendimą dėl nurodymo nutraukti sutartį, D. Kuliešius sako, kad tai yra demokratinė šios įmonės teisė.


Šiame straipsnyje: kroviniaiMinskastranzitas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Pol.

Pol. portretas
Bus negerai,toks elgesys prilygsta bulio erzinimas raudonų skudurų, vadinasi "Korida". Baigiasi kaip kam mirtimi. Sakyčiau, toks pasityčiojimas gali baigtis blogai, kantrus palyginti yra Putinas ir Lukašenka.Jeigu tikslas būtų buves kitoks, būtų nelaukę o dabar gali būti labai blogai.Akivaizdu kad Nato ir JAV susitare su Zelenskiu provokuoja minėtus prezidentus.Bideno sprendimai neadekvatūs,jo amzius gali trukdyti priimti tinkamus ,teisingus sprendimus.Marionetė yra Bidenas ,sakyčiau neveiksnus yra kaip ir senis kuprius muzikantas,kurio klauso anūkas ir daro klaidą po klaidos.Ar užteks kantrybės sulaukti kitų rinkimų ,kurie galbut padėtų konfliktus išspręsti taikiai ,labai Įdomu.

Hihi

Hihi portretas
Stebek kur siki_sau i kelnEs

Jo,jo

Jo,jo portretas
Stebėk,stebėk kaip Lietuvos ekonomika visai užsirauks,kažkoks visiškas debilizmas naikinti savo ekonomiką,paskiau Šimonytė tvirtina kad mokesčių nemažins nes neturi galimybių,iš kur po velnių tos galimybės bus jeigu prašikot milijonus susirieję su Kinija,bet pasirodė per mažai tai dabar dar ir su bulbašium susiėdė dar šimtai milijonų nueis velniop,už tuos pinigus kuriuos taip neapgalvotai praradot,galėjot bent jau pensininkų gyvenimą pagerinti realiai iki Europos pensininkų lygio,bet pagal mūsų neįgalią vyriausybę geriau pinigai į balą negu žmonių gerovei.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių