Dalyvauti užstato sistemoje siūlo ir mažoms miestelių parduotuvėms

Aplinkos ministerija siūlo, kad užstato sistemoje dalyvautų ir mažos miestelių parduotuvės, kurioms šiuo metu taikomos išimtis priklausomai nuo jų ploto.

Vyriausybė trečiadienį svarstys Aplinkos ministerijos parengtą išvadą dėl Seimo nario Pauliaus Saudargo pasiūlymų nustatyti pareigą visoms miestelių parduotuvėms priimti užstato sistemoje dalyvaujančias pakuotes.

„Atsižvelgiant į tai, kad miestelių ir kaimo parduotuvėse, kurių prekybos plotas yra iki 50 kv. m, sudėtinga vykdyti pakuočių atliekų priėmimą ir užstato grąžinimą, užtikrinti higienos reikalavimų laikymąsi, siūloma nustatyti, kad panaudotas daugkartines pakuotes ir vienkartinių pakuočių atliekas priimti ir užstatą grąžinti privalo visos miestelių ir kaimo parduotuvės, kurių prekybos plotas didesnis kaip 50 kv. metrų“, - rašoma Aplinkos ministerijos parengtame dokumente.

Šiuo metu užstato sistemoje privalo dalyvauti visos be išimties kaimo parduotuvės, tačiau miestelių parduotuvėms taikoma išimtis. Daugkartinių pakuočių atveju sistemoje gali nedalyvauti iki 90 kv. metrų ploto parduotuvės, o vienkartinių pakuočių atveju - iki 300 kv. metrų ploto.

P.Saudargo nuomone, dabartinė situacija diskriminuoja miestelių gyventojus, nes pasitaiko atvejų, kai miestelyje nėra nei vieno pakuotes priimančio pardavėjo. Be to, teigiama, kad atsiranda neteisėtų užstato supirkimo schemų.

Atnaujinta užstato sistema Lietuvoje pradėjo veikti 2016 metų vasarį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių