Darbuotojo ir darbdavio mokesčių „Sodrai“ sujungimo įtaka verslui

  • Teksto dydis:

Prieš kelis mėnesius priimta mokesčių reforma atneša nemažai pokyčių verslui. Vienas iš tokių – nuo kitų metų darbuotojo ir darbdavio mokesčiai „Sodrai“ bus sujungti.

Nors abejonių būta tiek iš politikų, tiek ekonomistų ir verslininkų, visi vieningai sutaria, kad tai turės teigiamos įtakos smulkiajam verslui.

Mažų detalių didelė įtaka

Kaip spaudai teigė Lietuvos verslo konfederacijos generalinis direktorius Andrius Nikitinas, nors smulkiojo ir vidutinio verslo sektorius yra labai įvairus ir kiekviena verslo sritis turi savus  skausmus ir džiaugsmus, tačiau sprendimas dėl „Sodros“ mokesčių sujungimo yra gera žinia visiems. Darbuotojai galės aiškiai matyti, kiek iš viso kainuoja jų darbo vieta, kiek ir kokių mokesčių už juos darbdavys sumoka. Dėl šio pokyčio laimės sąžiningi verslai. Tai prisidės prie smulkiojo ir vidutinio verslo sektoriaus skaidrinimo.

Sprendimas dėl „Sodros“ mokesčių sujungimo yra gera žinia visiems. Darbuotojai galės aiškiai matyti, kiek iš viso kainuoja jų darbo vieta, kiek ir kokių mokesčių už juos darbdavys sumoka. Dėl šio pokyčio laimės sąžiningi verslai.

Mokesčių sujungimo naudą darbuotojams įžvelgia ir MB „LC paslaugų centras“ vadovas Laurynas Čiutys.

„Darbo vietos kaina susideda iš darbo užmokesčio „ant popieriaus“ ir darbdavio papildomai mokamos VSD įmokos. Darbuotojai dažniausiai nelabai ir žino koks yra tikrasis uždirbtas atlygis ir kiek iš tikro mokesčių dar papildomai darbdavys sumoka už jį, o sujungus viską ne tik palengvės mokesčių administravimas, bet supaprastės sistema, kuri iki šiol darbuotojams buvo gana paini. Kiekvienam bus aišku kiek ir kokių mokesčių sumokėjo kiekvienas individualiai. Tada išaugs ir pasitikėjimas darbdaviu, nes kiekvienas darbuotojas geriau matys, kiek iš tikro jis atsieina savo darbovietei“, – sako buhalterines ir įmonių steigimo paslaugas teikiančio „LC  paslaugų centro“ vadovas. Kita vertus, specialistas pastebi, kad darbuotojai gali tikėtis darbo užmokesčio padidėjimo. Ir tai darbdaviui neturėtų kainuoti papildomai.

Darbo užmokesčio augimas

Spaudoje sklando įvairių nuo kitų metų įsigaliosiančio darbo užmokesčio apskaičiavimo metodų. Finansų ministerija teigia, kad nuo artėjančio sausio, darbuotojo sutartyje nurodyta darbo užmokesčio suma turės būti padidinta 1,289 karto. Todėl bus sumažintos dirbančiųjų įmokos „Sodrai” ir gyventojų pajamų mokestis (GPM). 

Taigi, jeigu darbuotojo atlyginimas darbo sutartyje 2018 metais yra 1000 eurų, jis nekaupia pensijai ir netaiko neapmokestinamo pajamų dydžio (NPD), jo gaunamas atlyginimas „į rankas“ šiek tiek padidės, o bendros įmonės išlaidos šiam darbuotojui liks tokios pačios.

Kaip pastebi L. Čiutys, liko dar du mėnesiai iki įsigalios naujovės, tad įmonėms nederėtų jų švaistyti veltui. Būtina nepamiršti perrašyti sutarčių su darbuotojais, aprašyti naująją tvarką įmonės mokesčių politikoje. O svarbiausia, informuoti darbuotojus apie pakeitimus. Jei mokesčių sujungimo reforma bus įgyvendinta tiksliai ir teisingai, mokesčių sistema taps aiškesnė, o svarbiausia – niekam dėl to nepadidės mokesčiai.

Žvelgiant į užsienio valstybių patirtį, pastebėsime, kad vieningų modelių nėra. Tarkim, Norvegijoje darbdavio mokami socialinio draudimo mokesčiai siekia 8,2 proc. darbuotojo – 14,1 proc. Minimalios pajamos įmokų skaičiavimui per metus siekia 5113 eurų. Estijoje darbdavys socialinio draudimo sumoka 16 proc., darbuotojas įmokų mokėti neturi, o minimali pajamų įmokoms suma per mėnesį siekia 355 eurų.

„Dar XX amžiaus viduryje garsus ekonomistas Ludwig von Miseris sakė, kad nesvarbu kokios socialinio draudimo nuostatos, juk galiausiai šis apmokestinimas tenka darbuotojui. Teisine prasme darbdavys sumoka „Sodrai“, ekonomine prasme – „Sodros“ ir GPM mokesčių mokėtojas yra pats darbuotojas“, – sako L. Čiutys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių