Dėl naujo žemėlapio sumažės nenašių žemių

Dalis ūkininkų jau kitąmet gaus mažesnes išmokas, nes pagal naują metodiką jų žemės bus išbrauktos iš mažiau palankių ūkininkauti vietovių.

Tam parengtas naujas nederlingų žemių teritorijų ribų žemėlapis, kuriame nenašių žemių – mažiau nei jų plotai buvo deklaruojami iki šiol. Tai reiškia, kad dalis ūkininkų praras dabar gaunamą ES paramą.

Vietovėse, kurios mažiau palankios ūkininkauti, nes žemės nėra derlingos, ūkininkai be tiesioginių išmokų gauna papildomas – po 55-74 eurus už hektarą. Daugiausiai tokių plotų Šiaurės Rytų Lietuvos, Dzūkijos, Žemaitijos rajonuose.

Dabar pagal naują metodiką parengtame nenašių žemių žemėlapyje jų sumažėja beveik 0,5 mln. ha. Tai reiškia, kad išbraukus žemes iš nenašių žemių sąrašo, dalis ūkininkų praras dabar gaunamą ES paramą.

„Jei mums nuims nenašių žemių priedą, tai tikrai mums bus labai skaudu. Ir aš jaučiu, kada ūkininkaujantys jauni ūkininkai gali emigruoti, bankrutuoti“, – sakė Švenčionių rajono ūkininkė Aldutė Urbelienė.

„Žemdirbiai, ūkininkai negirdėję, nematę jokių tyrimų apie žemės balų nustatymus, staiga atsiranda žemė naši, balai pagerėja, ir išbraukiama iš žemėlapio. Čia yra kažkas nesuprantama“, – stebėjosi Rietavo savivaldybės meras Antanas Černeckis.

„Didžiausia problema, kad Agrocheminių tyrimų laboratorija neturi naujų duomenų ir tie duomenys užkeliami pavėluotai“, – teigė kooperatyvo „Pieno gėlė“ valdybos pirmininkas Jonas Kuzminskas.

„Ūkininkai šiandien yra labai piktai nusiteikę ir Ukmergės rajono, ir Širvintų, kartu kalbėjomės, kad vis dėlto važiuoti, kelti protestus, nes kitaip negali būti, kad buvo nederlingos žemės, o šiandien pasidaro derlingos žemės“, – piktinosi Ukmergės rajono žemdirbių asociacijos pirmininkas Algirdas Valaiša.

Europos Komisijos iniciatyva nuo kitų metų Lietuvai teks taikyti vienodą visoms Europos Sąjungos narėms metodiką, pagal kurią nustatoma, kokios vietovės yra nepalankios ūkininkauti.

„Pirmiausia problema yra, kad su žemdirbių bendruomene niekas nebendravo, ir kai pamatėm galutinį rezultatą, iškilo daug klausimų“, – sakė seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininkas Andriejus Stančikas.

„Mes turime galimybę tikslinti tuos matavimus arba atlikti iš naujo. Galvojame, kad kitais metais skiriama kažkiek lėšų ir padaryti iš naujo kai kuriose problemiškose seniūnijose atlikti pakartotinius matavimus. Tai turėsim galimybę jei ne nuo kitų, tai nuo 2019 m. žemėlapius pakeisti“, – žadėjo žemės ūkio ministras Bronius Markauskas.

Pasak ministro, tiems ūkininkams, kurių žemės išbrauktos iš nenašių žemių žemėlapio, dar dvejus metus bus mokamos 25 eurų už ha kompensacinės išmokos 

Naują nenašių žemių žemėlapį ir metodiką dar reikės pagrįsti Europos Komisijoje.

Iki 2020 m. Lietuvos mažiau palankių ūkininkauti vietovių rėmimui skirta kone penktadaliu mažiau lėšų, negu praėjusį finansinį laikotarpį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Ar jums reikia paskolos? asmeninė paskola ir verslo paskola nuo 20 000 EUR iki 10 000 000 EUR. Reikalinga informacija apie paskolą. Paskolos suma, telefono numeris, paskolos trukmė, kontaktinė informacija per e-mail: chrisdavidloanfirm05@gmail.com

Kitaip tariant

Kitaip tariant portretas
vėl žemės mokesčiai didės?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių