Dėl vietos pajūryje – kova

Istorija, į kurią pateko palangiškis verslininkas Darius Miklovas, iliustruoja, kokios aistros verda pajūryje dėl verslo vietos vasaros sezonui. Net ir laimėjęs viešą patalpų nuomos konkursą, verslininkas gali likti ir be pinigų, ir be patalpų.

Legendinei kavinei – atgimimas

Sovietiniais laikais išskirtine vieta garsėjusi legendinė Palangos kavinė "Vaidilutė" šiomis dienomis atrodo lyg būtų išgyvenusi karą.

Poilsiautojų mėgstama vieta ilgus metus merdėjo, nors ir priklauso Palangos savivaldybei.

Daugiau nei tūkstančio kv. metrų ploto patalpas patikėjimo teise valdo kurorto savivaldybės biudžetinė įstaiga "Palangos miesto botanikos parkas".

Šioji įstaiga pernai vasaros pabaigoje paskelbė viešąjį patalpų nuomos konkursą.

"Aplinka įspūdinga, čia pat parkas ir jūra. Galima sugalvoti begalę koncepcijų, kaip pritraukti lankytojus. Aš tikrai tikėjau, kad pavyks išvystyti šią teritoriją, kitaip net nebūčiau dalyvavęs konkurse", – pasakojo įmonės "Sporto lizdas" vadovas D.Miklovas.

Įmonė konkursą laimėjo, tačiau sutartyje atsirado tokių nuostatų, kurios nebuvo skelbtos prieš konkursą.

"Įvykių chronologija galėtų paaiškinti, kodėl su šiuo konkursu atsitiko taip, o ne kitaip. Rugpjūtį dalyvavau konkurse. Po to savivaldybėje su vienu valdininkų įvyko konfliktas. Aš jį nufilmavau ir paviešinau. Po to buvo Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos vizitas į mano įmonę, o galiausiai savivaldybės įsteigtas botanikos parkas nusprendė anuliuoti patalpų nuomos konkursą ir dar pradinį įnašą sau pasiliko. Tik Palangoje taip gali nutikti", – pasakojo D.Miklovas.

D.Miklovas, kuris yra Palangos restoranų ir viešbučių asociacijos vadovas, įsitikinęs, jog šių įvykių chronologija tik patvirtina, kad jis Palangos valdžiai tapo rakštimi vienoje vietoje.

Iškėlė sąlygas

"Viešo konkurso sąlygos neatitiko tos sutarties sąlygų, kurias po konkurso pateikė savivaldybės įsteigtas botanikos parkas. Pavyzdžiui, buvo nurodyta, kad nuomotojas negali ateityje reikšti jokių pretenzijų dėl pastato būklės. O jei tik po pusės metų paaiškės, kad požeminės komunikacijos pažeistos? Ką tuomet daryti? Sutartyje atsirado punktas, kuriuo pabrėžiama, kad iki statinio galima patekti tik pėsčiomis. Na, taip, klientai parku kavinę gali pasiekti tik pėsčiomis. Tačiau nuomininkas esu aš, kokiu nors būdu turi būti leidžiama įmonės transportui įrangą, maisto prekes atsigabenti. O kaip remontuoti pastatą?" – stebėjosi D.Miklovas.

Sutartyje nurodoma, kad visą įrangą, pavyzdžiui, šaldytuvus ar virtuvės krosnis galima atsigabenti tik nemotorinėmis transporto priemonėmis.

Išeitų, kad – dviračiu, paspirtuku, rogėmis, vežimu, traukiamu arklio arba parasparniu.

"Trumpai tariant, savivaldybė nurodė man prekiauti tik iki 22 proc. etilo alkoholio turinčiais gėrimais, o kavinę uždaryti vidurnaktį, nes naktį alkoholį čia pardavinėti draudžiama. Apie tokius esminius reikalavimus, manyčiau, privalu buvo informuoti prieš konkursą. Tai būtų buvę sąžininga", – kalbėjo D.Miklovas.

Konkursą anuliavo

Šios kavinės nuomininkas Palangos savivaldybės valdomam botanikos parkui per metus turi sumokėti 35,5 tūkst. eurų.

Laimėjęs konkursą, D.Miklovas į savivaldybės sąskaitą pervedė trijų mėnesių nuomos sumą – 5 850 eurų, kaip ir reikalauja sutarties sąlygos.

Palangos savivaldybė savą biznį daro.

"Aš nesutikau su savivaldybės naujai pateiktomis sąlygomis. Tačiau privalomą įmoką sumokėjau. Netrukus savivaldybė nusprendė anuliuoti konkursą. O pervestus pinigus nusprendė pasilikti. Palangos savivaldybė savą biznį daro. Ar taip galėtų pasielgti kuri nors kita šalies savivaldos institucija?" – stebėjosi verslininkas.

D.Miklovas kreipėsi į teismą.

Po ilgų debatų Klaipėdos apygardos teismas konstatavo, kad sutartis su verslininku nutraukta neteisėtai ir įpareigojo savivaldybei priklausantį Palangos miesto botanikos parką per dvi darbo dienas pasirašyti sutartį su konkurso laimėtoju.

Nutartyje nurodyta pasirašyti tokią sutartį, kuri atitiktų nuomos konkurso sąlygas.

Nutartyje yra išlikę Palangos savivaldybės, kaip trečiojo asmens šiame ginče, argumentai.

Teismo dokumente rašoma: "Teismo posėdžio metu trečiojo asmens atstovas paaiškino, kad yra sutarties laisvė: nori patalpas išnuomoji, nenori – ne. Nuomojamos patalpos yra labai jautrioje Palangos vietoje, jeigu jos būtų išnuomotos ieškovei, prasidėtų "muštynės ir pjautynės", būtų triukšmas iki ryto."

D.Miklovo interesus ginantys teisininkai tokį savivaldybės pareiškimą įvertino kaip diskriminuojantį.

"Yra įstatymai, jie egzistuoja net ik paprastiems piliečiams, bet ir savivaldos institucijoms. Išeitų, kad savivaldybė pateisina mintį, kad savivaldybės turtą gali nuomoti tik tiems, kurie jiems patinka. Sutapimas ar ne, tačiau praėjusią vasarą lankydamasis šioje kavinėje sutikau Palangos mero Šarūno Vaitkaus brolį Palangos tarybos narį Bronių Vaitkų. Klausiau, ką jis čia veikia, nes žmogus nešiojo užsakymus klientams. Atsakė, kad padeda draugams", – susitikimą su vietos politiku prisiminė D.Miklovas.

Giminystės ryšiai nedomina

Palangos tarybos narys, konservatorius, B.Vaitkus patikino, kad šioje kavinėje iš tiesų rengė renginius.

"Aš užsiimu įvairia veikla. Palanga – mažas miestas, visi vieni kitus atpažįsta. Neslepiu, išties padėjau draugams. Mūsų iniciatyvinė jaunų žmonių grupė užsiimame visokiais projektais, rengėme įvairius sporto ir kultūrinius renginius. Mes tuo ir prisidėjome, kad organizavome ten renginius", – aiškino B.Vaitkus.

Trims mėnesiams šią kavinę buvo išsinuomojusi įmonė "Vaizba". Jaunimas vasarą iš tiesų apleistai "Vaidilutei" buvo įpūtęs gyvybės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Basanavičius

Basanavičius portretas
Paskutinis aferistas tas Darius. Dar draskosi jis :D Šlikštyne dar ir paleistuvauja...

Sh

Sh portretas
Manau padarys tas miklivas tokia pat skyle kaip tas jo lizdas basankej. Picos, saslykai, cepelinai, sushi ir viskas viename su rusisku bliovimu ant virsaus. Toks zmogaus supratimas. Vaidilute buvo ano sezono atradimas, galia kad tik vienam sezonui.

nunu

nunu  portretas
Tik neginkit to Miklovo. Nenorekit susidurt su tokiu tipu. O laikina cia tik feisbukiniai jo gimines draugeliai. Apgailetina
VISI KOMENTARAI 40

Galerijos

Daugiau straipsnių