Didesni akcizai pučia kainas

Bemaž mėnesį galiojantys didesni akcizai alkoholiui kursto aistras. Neslepiama, kad, išeikvoję anksčiau turėtas svaigiųjų gėrimų atsargas, verslininkai bus priversti kilstelėti kainas. Kai kur jos jau išaugo.

Stebi situaciją

Uostamiesčio verslininkai sureagavo į nuo šio mėnesio padidintus akcizus alkoholiui.

Klaipėdos senamiesčio verslininkų sąjungos valdybos narė Inga Česnakienė teigė, kad kai kuriuose baruose ir kavinėse alkoholis jau pabrango, kiti tokiam žingsniui dar tik rengiasi.

"Tiesa, kainas pakėlė ne visi. Didesni akcizai įsigaliojo nuo kovo 1 d., todėl nemažai verslininkų pardavinėja turimus likučius. Žiūrime, kas, kada ir kiek pakels. Klientas tam yra labai jautrus", – dėstė verslininkė.

Pašnekovė taip pat teigė neabejojanti, kad ateityje kainos šoktelės visose įstaigose.

Rezultatas – po vasaros

Pastebima, kad kainos dar tik pradeda kilti, todėl kol kas nesiimama įvardyti, kiek vidutiniškai pabrango ar dar brangs alkoholiniai gėrimai. Veikiausiai, pasibaigus vasarai ar iki metų pabaigos šiuos pokyčius jau bus galima apibendrinti konkrečiau.

I.Česnakienė akcentavo ir kitus pramogų, maitinimo verslo atstovams uždėtus apynasrius. Tai susiję su alkoholio reklama, akcijų draudimu.

"Po visų šių apribojimų ir akcizų pakėlimo mes, be abejonės, turėsime šiek tiek kelti kainas ir negalėsime daryti jokių nuolaidų. Tai tikrai atsilieps", – pripažino pašnekovė.

Klaipėdos senamiesčio verslininkų atstovė apgailestavo, kad augant kainoms klientai ims rinktis, kur leisti laiką.

Paskata šešėliui?

Nemažai verslininkų abejoja akcizus pakelti nusprendusios valdžios argumentais, esą tokiu būdu siekiama mažinti alkoholio vartojimą. Pabrėžiama, kad šią problemą vertėtų spręsti ne draudimais ir didesniais mokesčiais, o kitomis priemonėmis.

I.Česnakienės teigimu, uostamiesčio gyventojų alkoholio vartojimo įpročiai jau yra kitokie.

"Anksčiau žmonės gerdavo daugiau, vėliau jų laisvalaikis kiek pasikeitė. Miestiečiai pradėjo rinktis daugiau įvairių pramogų. Tai sveikintina, juk mes taip pat nesame girdykla", – pastebėjo verslininkų atstovė.

Pašnekovė taip pat prognozavo, kad žemesnės klasės baruose ir kavinėse padidėjus akcizams suklestės šešėlinė prekyba.

Verslininkė neabejojo, jog valdžia drastiškų priemonių ėmėsi per greitai. Anot jos, vertėjo imtis švelnesnių permainų ir vertinti, kaip į tai reaguoja rinka.

Teigiama, kad dėl šoktelėjusių kainų sumažės verslininkų pelnas, todėl atitinkamai bus surenkama mažiau mokesčių į valstybės biudžetą.

Tikėtina, kad ūgtelėjusios kainos įtakos neturės tik turistų įpročiams. Svečius tradiciškai labiau domina maisto, o ne alkoholio kainos.

Laikysis savo ideologijos

Karčių žodžių Lietuvos valdžiai negailėjo ir šiuo metu uostamiestyje itin populiarios ir viską po vieną eurą siūlančios kavinės "Vyšnia" vadovas Ramūnas Vyšniauskas.

Jis teigė, kad sprendimas padidinti akcizą alkoholiui – valdžios bandymas žmonių sąskaita surinkti pinigų į biudžetą, mat kainos išaugs tiek, kiek jas išpūs padidėjęs mokestis.

Iki šiol nieko brangiau nei už vieną eurą neįkainojusi "Vyšnia", kaip pripažino vadovas, yra priversta alkoholį kiek pabranginti.

"Vyšnia" laikysis savo ideologijos. Mes nekelsime kainų nei maistui, nei kam kitam. Tačiau svaigalų kainas tenka padidinti bent 10 ar 20 centų, nes litras alaus pabrango 40 centų", – suskaičiavo R.Vyšniauskas.

"Vyšnia" laikysis savo ideologijos. Mes nekelsime kainų nei maistui, nei kam kitam.

Pašnekovo teigimu, kiek skaudžiau ūgtelėjusius akcizus pajus tie viešojo maitinimo sektoriaus atstovai, kurie stengėsi išlaikyti mažesnes gėrimų kainas nei kiti rinkos dalyviai.

"Pas ką bokalas kainavo 3 ar 4 eurus, tai jiems tie 20 centų ne itin daug reiškia, o pas mus, kur antkainis yra vos keli centai, tikrai pasijus", – teigė R.Vyšniauskas.

Verslininkas pridūrė, kad šalies kišenė pildytųsi kur kas sėkmingiau elgiantis atvirkščiai – mažinant akcizą degalams, kitoms prekėms, mat žmonės drąsiau išlaidautų ir taip būtų surenkama daugiau mokesčių.

Kritikos pašnekovas valdžiai negailėjo ir dėl itin nepalankių sąlygų kurtis jaunam verslui. Pasak "Vyšnios" vadovo, naujiems verslininkams vertėtų taikyti mokestines lengvatas, skatinti imtis veiklos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nuomone

nuomone portretas
rado kieno klaust :) baru experto vysniuko:)))) liudniausia, kad niekam nekyla klausimu uz kokius pinigus atsidare ir uz kokius pinigus moka atlyginimus bei kitus mokescius ! net nemokanciam skaiciuoti turetu buti aisku, kad tai galima ir pinigu gal plovimas per ta taska

Teisybe

Teisybe portretas
Upoksni reiktu uzdrausti. Pijokai negeria alaus uz 3 eur kavinese. Dabar cia tik valdzios pasipinigavimas!

Molis

Molis portretas
Is principo nemoku ir nemokesiu brangiau nei buvo pries akcizo pabrangima, dar vis yra akciju ir panasiai. Jei nebebus ko pirkti uz panasia kaina,mums klp bepigu, Liepoja ciapat. Isimetu i bagazine 4-5 dezes ir parvezu, bet brangiau tikrai nemokesiu. Taip kad lai nesitiki tautos isrinktieji papildyti mano saskaita biudzeta o po to savo kisenes...
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių