Dirbantiesiems užsienyje – gera žinia iš R. Karbauskio

Seimas pradėjo svarstyti Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūno Ramūno Karbauskio pateiktą Gyvenamosios vietos deklaravimo įstatymo pataisą, pagal kurią piliečiai, dirbantys ir mokantys mokesčius ne Lietuvoje, būtų atleisti nuo privalomojo sveikatos draudimo įmokų mokėjimo.

Po pateikimo projektą antradienį palaikė 56 Seimo nariai, prieš buvo 9, susilaikė 25 parlamentarai. Po svarstymo komitetuose projektą Seimo plenariniame posėdyje planuojama svarstyti gruodžio 6 d. Seimas taip pat nutarė paprašyti Vyriausybės išvados.

Pagal siūlomą projektą, asmenys, kurie socialinio draudimo įmokas moka Europos Sąjungos valstybėse narėse, Europos ekonominės erdvės valstybėse arba Šveicarijos Konfederacijoje, Valstybinio socialinio draudimo fondo administravimo įstaigos sprendimu yra atleisti nuo privalomojo sveikatos draudimo įmokų Lietuvos Respublikoje mokėjimo. Gyvenantys ir dirbantys ne Lietuvoje, pagal Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos („Sodra“) bei Valstybinės mokesčių inspekcijos nustatytas tvarkas pateiktus ir patvirtintus duomenis, būtų laikomi išvykusiais iš Lietuvos.

„Kalbama apie paslaugas, kuriomis žmogus nesinaudoja. Atsiranda papildomos galimybės fiksuoti tai, kad žmogus yra išvykęs“, - iš Seimo tribūnos aiškino R. Karbauskis.

Toks siūlomas teisinis reguliavimas, Seimo nario konservatoriaus Antano Matulo nuomone, būtų nesąžiningas Lietuvoje gyvenančių ir mokesčius mokančių piliečių atžvilgiu. „Dalis užsienyje gyvenančių lietuvių tuo piktnaudžiauja“, - pastebėjo A. Matulas.

Socialdemokratas Algirdas Sysas mano, kad tokiu būdu raginame piliečius nesilaikyti prievolės. Jo nuomone, būtų sudaromos prielaidos gudručiams naudotis sveikatos apsaugos sistema nemokamai.

Priėmus siūlomas įstatymo pataisas, asmenims, kurie išvykę gyventi į kitas šalis, ten moka socialinio draudimo įmokas, nesikaups įsiskolinimai, palengvės „Sodros“ skolų administravimo našta.

Šiuo metu Lietuvos piliečiams, kurie faktiškai yra išvykę iš Lietuvos, tačiau teisės aktų nustatyta tvarka nėra deklaravę išvykimo Gyventojų registre, yra kas mėnesį priskaičiuojamos privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokos, ir jei jos nėra mokamos, kaupiasi skola.



NAUJAUSI KOMENTARAI

dainius

dainius portretas
Jo visa valdzia debilu gauja nezino ka daro katik jiem gerai kisti bapkes I kisene o kaip paprastam zmogeliui gyventi tai jiem pohui

...

... portretas
Nėra PSD - NĖRA ir gydymo!

Anonimas

Anonimas portretas
Susikišk tą naujieną i gerą vietą Karbauski.... Prieš primant idiotiškus įstatymus galvoti reikėjo....
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių