Diskusijos dėl draudimų rūkaliams griežtinimo bus tęsiamos

Diskusija dėl tabako prieinamumo mažinimo bus tęsiama, siekiant suderinti visuomenės, valstybės ir verslo interesus.

Tai sutarta antradienį vykusiame ministro pirmininko Sauliaus Skvernelio susitikime su Lietuvos pramonininkų konfederacijos (LPK) ir Nacionalinės tabako gamintojų asociacijos atstovais. Susitikime kalbėta apie Sveikatos apsaugos ministerijos vieną iš siūlymų, pagal kurį būtų įvestos bendrinės tabako pakuotės be prekės ženklų ir kiti ribojimai.

„Kenksmingos tabako žalos ir prieinamumo mažinimas yra mūsų tikslai, tačiau lygiai taip pat girdime socialiai atsakingą verslą, gamybą ir negali būti, kad viena ar kita priemonė sužlugdytų mūsų pramonės įmones“, - prieš susitikimą antradienio rytą LRT radijo laidai „Ryto garsai“ sakė premjeras.

Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas Robertas Dargis teigia, kad tik per Vyriausybės ir verslo dialogą galima rasti visoms pusėms gerą sprendimą.

Nacionalinės tabako gamintojų asociacijos vykdomasis direktorius Arnas Neverauskas susitikime kritiškai vertino siūlymus įvesti bendrinę cigarečių pakuotę po dvejų metų. Jo teigimu, įvedus tokią praktiką Australijoje, nelegali prekyba padidėjo 30 proc., o kontrabandos augimas Lietuvoje gali būti dar didesnis.

Pasak A. Neverausko, riboti tabako gaminių prieinamumą labiausiai padėtų akcizų didinimas.

„Jau dabar veikiančios priemonės yra pakankamai veiksmingos. Pasaulio sveikatos organizacija sutinka, kad veiksmingiausia priemonė apriboti rūkančiųjų skaičių yra akcizai, kainų politika“, - žurnalistams sakė A. Neverauskas.

Pasak diskusijoje dalyvavusio „Philip Morris Baltic“ korporacijos reikalų direktoriaus Gintaro Kalinausko, svarbiausia - užtikrinti visuomenės interesus, taip pat nesupriešinti rūkančiųjų ir nerūkančiųjų bendruomenių.

„Kokios bebūtų reformos, vartotojams turi būti užtikrinta teisė gauti informaciją ir teisė rinktis. Anot įstatymo projekto, pasyvų rūkymą turėtų išspręsti nerūkymo zonos. Tačiau yra veiksmingesnių būdų, pavyzdžiui, bedūmių alternatyvų naudojimas ir racionalus reguliavimas, kuris nesupriešintų dviejų bendruomenių ir kartu užtikrintų teisę į aplinką be tabako dūmų“, - teigia G. Kalinauskas.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako kol kas nenorintis kalbėti apie nuolaidas dėl savo siūlymų. Pasak jo, galutinius sprendimus priims Seimas.

PSO duomenimis, pasaulyje rūko 1,1 mlrd. žmonių - daugiau kaip 20 proc. vyresnių nei 15 metų amžiaus gyventojų. Nuo rūkymo ir jo sukeltų ligų pasaulyje per metus miršta apie 6 mln. žmonių.

Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pataisomis Lietuvoje siūloma sugriežtinti tabako prieinamumą - įteisinti vienodą cigarečių pakuotę, uždrausti demonstruoti jas parduotuvėse, neleisti rūkyti daugiabučių balkonuose, lauko kavinėse, paplūdimiuose ir kitose vietose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nuomone.

Nuomone. portretas
Ne tik baudas skirti,bet isvis nebegaminti cigareciu,tabako gaminiu.Vieni pelnosi ,o mes mokesciu moketojai susirgus juos turime gydyti.Prie parduotuviu duru piemenes ir senes traukia duma net pro sali einant dusti.Vaikai jau iniko rukyti.Kelti kainas neleisti kontrabandos visus bausti su turto konfiskavimu.

@

@ portretas
Kaip ruke laiptinese,taip ir ruko . Skirti reikia didziules baudas,kitaip nieko nebus
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių