Draudimo įstatymo pakeitimai: bus paprasčiau apskaičiuoti tikrąją draudimo kainą

Spalio pradžioje įsigalioja Draudimo įstatymo pakeitimai, kurie gyvybės draudimo bendroves įpareigos skaidriai ir aiškiai nurodyti visus sutarties mokesčius. Taip pat nuo kitų metų pradžios jos nebegalės imti mokesčio už investicinių krypčių valdymą, jei pačios to nedarys.

Kiti įstatymo pokyčiai palies ir ne gyvybės draudimą – draudimo pasiūlymai turės atitikti draudėjo reikalavimus ir poreikius, taip pat jam turės būti pateiktas pagrindinės informacijos dokumentas, skelbia Lietuvos bankas.

„Visi šie pokyčiai yra naudingi vartotojams – nuo šiol jiems bus paprasčiau apskaičiuoti tikrąją draudimo kainą, palyginti skirtingų bendrovių pasiūlymus ir pasirinkti naudingiausią. Deja, kol kas gyventojai drausdamiesi skirtingų draudikų pasiūlymus palygina daug rečiau, nei rinkdamiesi kitas finansines paslaugas“, – sako Lietuvos banko Priežiūros tarnybos vyriausiasis juriskonsultas Darius Andriukaitis.

Vieni iš naujų įstatymo reikalavimų yra tai, kad turintiems gyvybės draudimą kasmet turės būti pateikiama aiški ataskaita apie sukauptą kapitalą ir visus išskaičiuotus mokesčius, o vartotojui nusprendus nutraukti sutartį nutraukimo mokestis turės atitikti tik su sutarties nutraukimu susijusias tiesiogines išlaidas arba turės būti lygus 2 proc. sukaupto kapitalo vertės, bet neviršyti 50 eurų.

Draudžiantiesiems turtą, sveikatą ar civilinę atsakomybę naujieji įstatymo reikalavimai taip pat bus naudingi – visos pasiūlytos draudimo sutartys turės atitikti draudėjo poreikius ir reikalavimus. Be to, prieš ne gyvybės draudimo sutarties sudarymą draudėjui turės būti pateiktas pagrindinės informacijos dokumentas, kuriame standartizuota forma bus trumpai ir aiškiai išdėstomos pagrindinės draudimo sutarties sąlygos.

Tai leis vartotojams paprasčiau palyginti skirtingų bendrovių draudimo pasiūlymus ir pasirinkti palankiausią.

Lietuvos bankas išskiria keturis svarbiausius pokyčius dėl sutarties mokesčių. Sudarant sutartį joje turės būti aiškiai nurodyti visi draudimo sutarties mokesčiai – konkreti suma eurais (įsigaliojo nuo šių metų spalio 1 d.). Taip pat nuo šiol kasmet draudėjui turės būti pateikta aiški ataskaita apie sukauptą sumą ir išskaičiuotus mokesčius.

Nuo kitų metų sausio 1 d. draudimo bendrovė negalės imti mokesčio už investavimo krypties valdymą, jei ji tokio valdymo neatlieka pati, o sutarties nutraukimo mokestis turės atitikti tik su sutarties nutraukimu susijusias tiesiogines išlaidas arba turės būti lygus 2 proc. sukaupto kapitalo vertės, bet ne daugiau nei 50 eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Šiaip, Draudime yra atsakingos ABI pusės, taip kad LOGIŠKA kad brangias mašinas turintys PATYS papildomai draustųsi nuo galimos žalos, nesąmonė visa tai perkelti bėdžiams.

......///.....\\\

......///.....\\\ portretas
Kada bus išspręstas transporto priemonių draudimas,Manau turi būti ne privalomas o savanoriškas.Teismo kelių daugiau galima prisiteisti už padarytą žalą turtui , įvykus avarijai.Neta jokių problemų ,tokios bylos nagrinėjamos greitai ir be problemų.Kodel neįveda savanoriška mašinų draudimą? Girdėjau kad draudimo pinigus pasisavina draudimo kompanijos, be jokių problemų,jie moka taip padaryti.Vieni draudžiami per prievartą ,kiti tuo naudojasi.Faktai žinomi.

Xcfvg

Xcfvg portretas
Su savo mašina išvažiuoji per mėnesį 17;12;15 kartų per mėnesį ,skaičiuoju,rašausi ,galiu įrodyti.Neturejau avarijų,o drausti mašina privalau metams.Neteisinga ir nusikalstamą,priversti žmones mokėti už tai jo jiem nesinaudoja.Ateis žiema iš vis bus pastatyta mašina, dėl nepakeliamos druskos keliuose.Jeigu mašina važiuosi per tokia druskuota kelio dangą , mašina staigiai virš surudijusiu metalo laužų.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių