Vyriausybė pritarė dujų permokos grąžinimui per 2 metus

  • Teksto dydis:

Vyriausybė pirmadienį iš esmės pritarė, kad dujų permoka nebuitiniams vartotojams būtų grąžinta per dvejus metus. Išsamią maždaug 280 mln. litų permokos grąžinimo tvarką turės parengti bendrovė„Lietuvos dujos“.

„Taip, Vyriausybė patvirtino principą, kad kainos korekciją reikia išdėlioti per sekančius dvejus metus. (...) Toks priimtas sprendimas kaip naudingiausias mūsų vartotojams (....) Išmintingiausias sprendimas yra tada, kai išdėliojama per keletą metų, o ne kai iš karto suvalgai tą nuolaidą, nes niekada nežinai, kas bus kitais metais, kokios dujų kainos ir panašiai“, - žurnalistams pirmadienį po Vyriausybės pasitarimo sakė energetikos ministras Rokas Masiulis.

„Nutarimas nubrėžė tik principą, dabar įmonė „Lietuvos dujos“ turės parengti detalią tvarką“ - pridūrė ministras. Pasak jo, parengus tvarką ir paaiškės, kokią nuolaidą už dujas gaus konkrečią šilumos ir elektros gamybos įmonės.

Anot R.Masiulio, šilumininkų priekaištai dėl to, kad kai kurios bendrovės nebegaus kompensacijos už permoką, nes po metų jau naudos vien biokurą ir dujų nebepirks, yra nepagrįsti. Pasak jo, biokuras pigesnis už dujas, tad jį naudojančios bendrovės šilumą gamins pigiau.

„Reikia žinoti, kad tas, kas naudoja biokurą, dar pigiau naudoja, nes biokuras yra pigesnis. Tai tie, kas naudoja biokurą, bet kuriuo atveju savo naudą turi, o mes kalbame apie dujas“, - sakė R.Masiulis.

„Lietuvos dujos“ jau anksčiau yra paskelbusios, kad nebuitiniams vartotojams, per 1,5 metų permokėjusiems už „Gazprom“ dujas, ketina per dvejus metus sugrąžinti apie 280 mln. litų, sumažinus parduodamų dujų kainą.

„Lietuvos dujos“ išmokės permoką už laiką nuo 2013-ųjų sausio iki šių metų gegužės. Nuo gegužės, kai „Gazprom“ sumažino dujų kainą „Lietuvos dujoms“ 21 proc. už 2013-2015 metus, jiems jau pritaikyta 20 proc. nuolaida, o nuo liepos ji pritaikyta ir visiems buitiniams vartotojams.

Įmonės akcininkės „Lietuvos energijos“ vadovas Dalius Misiūnas BNS praėjusią savaitę sakė, kad vartotojams bus grąžinta visa permokos suma -.280 mln. litų, ji bus išdalinta įmonėms, nepriklausomai nuo parduodamo dujų kiekio, o jeigu dujų vartojimas sumažėtų, būtų taikoma didesnė nei dabar nuo sausio numatyta 14 proc. nuolaida.

Šilumos gamintojų asociacijos vadovas Vytautas Stasiūnas aiškino, kad permoka už dujas turi būti grąžinta ne per dvejus metus, o per šį šildymo sezoną, nes kitaip dalis įmonių jos tiesiog neatgaus, nes jau gamins šilumą iš biokuro. Pasak jo, kuo ilgesnis laikotarpis, tuo mažiau lėšų „Lietuvos dujos“ turės grąžinti šilumos gamintojams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių