Egzotinės kelionės kaitina kraują

Prisiekusių keliautojų nuo suplanuotų išvykų į nesaugius pasaulio kraštus neatgraso net kruvini išpuoliai prieš turistus tose valstybėse. Nepaisydami teroristų keliamos grėsmės, užkrečiamųjų ligų tikimybės ar kitų negandų, žmonės vis tiek renkasi išvykas į Afriką. Esą šis žemynas – milžiniškas ir ne visur poilsiautojams gresia mirtini pavojai.

Prisiekusių keliautojų nuo suplanuotų išvykų į nesaugius pasaulio kraštus neatgraso net kruvini išpuoliai prieš turistus tose valstybėse. Nepaisydami teroristų keliamos grėsmės, užkrečiamųjų ligų tikimybės ar kitų negandų, žmonės vis tiek renkasi išvykas į Afriką. Esą šis žemynas – milžiniškas ir ne visur poilsiautojams gresia mirtini pavojai.

Nutraukė skrydžius į Tunisą

Vienas didžiausių kelionių organizatorių Lietuvoje vakar savo tinklalapyje paskelbė iki rudens nutraukiantis skrydžius į Tunisą.

"Pranešame, kad, vertindami situaciją Tunise, po konsultacijų su LR užsienio reikalų ministerija, iki rugsėjo 10 d. nutraukiame suplanuotus skrydžius į Tunisą. Vykdysime tik grįžtamuosius skrydžius – artimiausi skrydžiai Enfida–Vilnius bus vykdomi pagal grafiką", – rašoma kompanijos pranešime.

Kelionių organizatoriai vasaros keliones į Tunisą užsisakiusiems turistams vietoje suplanuotų atostogų siūlo rinktis alternatyvas – poilsį kituose užsienio kurortuose.

Visus klientus, užsisakiusius keliones į Tunisą iki rugsėjo 10-osios, prašoma kreiptis į kelionių agentūrą, kurioje įsigijo kelionę. Numatomi papildomi reisai kitomis kryptimis užtikrinant, kad poilsiautojai galėtų išvykti planuotų atostogų.

"Pabrėžiame, kad atidžiai stebime įvykius Tunise, vadovaujamės Lietuvos užsienio reikalų ministerijos rekomendacijomis, oficialių institucijų Tunise, savo partnerių bei atstovų informacija, nuolat gauname naujausią informaciją ir, esant reikalui, reaguosime pagal aplinkybes nedelsdami", – tikino kelionių organizatoriai.

Planų beveik nekoreguoja

Uostamiestyje veikiančios turizmo ir kelionių agentūros "Krantas Travel" vadovas Putinas Bielskis įsitikinęs, kad poilsiautojų, vykstančių į Tunisą, sumažės tik laikinai. Kai kruvini įvykiai kiek užsimirš, žmonės vėl važiuos į šią turistų pamėgtą šalį.

"Pastaruoju metu kelionių poreikis į Tunisą Lietuvoje ir taip šiek tiek krito, bet Egiptas tebėra labai populiarus. Nors ir ten pasitaiko teroro aktų prieš turistus. Tačiau, jei žmonės nori į Egiptą, tai jie ir vyksta, ir čia nieko nepadarysi. Tai populiari šalis dėl palankių kainų. Absoliutaus saugumo pasaulyje nebeliko, bet žmonės vis tiek ilsisi ten, kur šilta", – teigė P.Bielskis.

Agentūros vadovas teigė, kad jo darbo praktikoje nepasitaikė tokių keliautojų, kurie veržėsi į karštus pasaulio taškus, nepaisydami gresiančių pavojų. Esą yra tik nedidelė dalis, kuriems nerūpi jokios rekomendacijos ar įspėjimai.

Turizmo agentūros "West Express" atstovas Arnas Januška patvirtino, kad kol kelionių organizatoriai, stabdantys skrydžius į Tunisą, neatnaujins šio maršruto, ir jie nepardavinės kelialapių į šią Afrikos šalį.

"Mes patys kelionių į Tunisą neorganizuojame, tik tarpininkaujame parduodant kelionių organizatorių sukurtą produktą. Mano darbo praktikoje lig šiol nepasitaikė kelionių apribojimų, nepasitaikė ir tokių klientų, kurie norėtų poilsiauti karštuose taškuose. Visi nori ilsėtis ramiai", – pabrėžė A.Januška.

Ministerijos perspėjimai

Patikimiausia ir naujausia informacija apie keliautojams gresiančius pavojus tam tikrose šalyse pateikiama Užsienio reikalų ministerijos tinklalapyje keliauk.urm.lt.

Pasirinkę kelionę į Afrikos šalis, dažnu atveju pamatysite tokį tekstą: "Jūsų pasirinkta valstybė yra valstybių, į kurias vykstant Lietuvos piliečiams rekomenduojama atkreipti dėmesį į kelionės saugumą, sąraše. Visi šiame puslapyje pateikti patarimai yra tik rekomendacinio pobūdžio. Ar vykti į konkrečią valstybę, keliautojas turi nuspręsti pats".

Štai Etiopija yra iš tų šalių, į kurios tam tikras dalis rekomenduojama nevykti, nes "šalyje aukšta terorizmo grėsmė, patariama būti budriems oro uoste ir kitose užsieniečių lankomose vietose, vengti didelių susibūrimų viešosiose erdvėse bei politinių demonstracijų, kurios dažnai baigiasi neramumais".

Dar įspėjama, kad šalies rytuose pasitaiko turistų užpuolimų, grobimų. Siena su Eritrėja išlieka uždaryta ir nepažymėta, pavojingos pasienio zonos ir su kitomis šalimis. Itin pavojingas Somalio regionas, o 2014 m. rugsėjį Gambelos regione prasidėjo tarpgentinis konfliktas.

Nerekomenduojama vykti į pasienį su Pietų Sudanu, Kenija, Gambelos ir Somalio regionus, Danakilių dykumą.

"Rekomenduojama išlikti budriems keliaujant į istorines vietas šalies šiaurėje (Bahir Daras, Gondaras, Lalibela, Aksumas). Etiopijoje griežtai baudžiama už dramblio kaulo laikymą, gresia areštas", – rašoma ministerijos tinklalapyje.

Teroristų grėsmė

Keliaujantiems į Afriką rekomenduojama nevykti ir į tam tikras Kenijos dalis. Nors ši šalis dėl čia esančių safarių labai mėgstama užsienio turistų.

Atkreipiamas dėmesys dėl pavojaus Kenijos pasienyje su Somaliu ir Garisos mieste, kuriame 2015 m. balandį Somalio islamistų grupuotė "Al-Shabaab" išpuolio studentų miestelyje metu nužudė 147 žmones. 2014 m. lapkritį ir gruodį šiame pasienio regione įvykdyti 3 išpuoliai, kurių metu žuvo 65 žmonės.

Rekomenduojama be būtinos priežasties nevykti į Nairobio Ystlėjaus (Eastleigh) priemiestį bei skurdžius miesto rajonus, taip pat į pakrantės rajonus į šiaurę nuo Mombasos, kurios apylinkėse 2014 m. birželį teroristinio išpuolio metu žuvo 48 žmonės.

"Didžiuosiuose miestuose dažni užpuolimai, ginkluoti apiplėšimai, automobilių grobimai. Patartina būti atsargiems viešajame transporte, ypač mikroautobusuose (matatu), kuriuose dažni vagysčių iš užsieniečių atvejai", – rašoma rekomendacijose.

Nuo plėšikų – ant minų

Turistams nėra saugu ir Pietų Afrikos Respublikoje, nes šalyje labai aukštas nusikalstamumo lygis, o "didžiausias pavojus – Johanesburge, sostinėje Pretorijoje, uostamiesčiuose bei atokiau nuo turistų lankomų vietovių. Johanesburge patariama vengti Hillbrow, Berea, Alexandra ir Yeoville kvartalų, Keiptaune – Woodstock kvartalo, Durbane – Viktorijos prieplaukos".

O štai Ruandoje išlieka išpuolių panaudojant granatas masinio susibūrimo vietose pavojus (išpuoliai prasidėjo 2011 m., naujausias teroro aktas užfiksuotas 2014 m. vasarį).

Kitoje Afrikos šalyje Ugandoje taip pat aukštas terorizmo pavojus, keliamas Somalio islamistų grupuotės "Al-Shabaab", todėl patariama būti budriems žmonių susibūrimo vietose.

Dėl sustiprinto saugumo būtina visuomet su savimi turėti asmens dokumento kopiją. Be to, 2015 m. vasarį Ugandoje užfiksuotas vidurių šiltinės protrūkis.

Zimbabvės šiaurinėje dalyje (Vidurio ir Rytų Mašonalando provincijos), pasienyje su Mozambiku yra likusių neišminuotų teritorijų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių