Ekologinis ūkininkavimas: naudinga ūkininkui, vartotojui ir gamtai

  • Teksto dydis:

Iki birželio 21 d. priimamos paraiškos pagal Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano (SP) intervencinę priemonę „Ekologinis ūkininkavimas. Ekologinio ūkininkavimo tęstiniai įsipareigojimai“. Jos priimamos kartu su Paramos už žemės ūkio naudmenas, kitus plotus ir ūkinius gyvūnus paraiškomis.

Parama ekologiniams ūkiams

„Siekiant, kad ūkininkams būtų paprasčiau, šiemet sujungtos ekologiniams ūkiams skirtos SP paramos priemonės – ekologinės sistemos „Ekologinis ūkininkavimas (vaisiai, uogos, daržovės, vaistažolės ir prieskoniniai augalai)“ ir „Perėjimas prie ekologinio ūkininkavimo“ perkeltos į kaimo plėtros priemonę „Ekologinis ūkininkavimas. Ekologinio ūkininkavimo tęstiniai įsipareigojimai“, nustatant dvi veiklas: „Perėjimas prie ekologinio ūkininkavimo“, skirtą perėjimo nuo įprastinio prie ekologinio ūkininkavimo praktikai skatinti, ir „Ekologinis ūkininkavimas“, skirtą jau ekologiškai ūkininkaujantiems remti, – šio kvietimo naujovę pristatė Žemės ūkio ministerijos ES reikalų ir paramos politikos departamento Išmokų už plotus skyriaus vyriausioji specialistė Jurgita Čeponienė. – Taigi 2024 m. pereinantys prie ekologinės gamybos ir ekologinės gamybos plotai bus deklaruojami ir kompensacinės išmokos mokamos pagal vieną SP paramos priemonę.“

Paraiškas paramai gauti gali teikti fiziniai ir juridiniai asmenys, atitinkantys aktyvaus ūkininko reikalavimus, nustatytus Paramos už žemės ūkio naudmenas, kitus plotus ir ūkinius gyvūnus paraiškos, tiesioginių išmokų administravimo ir kontrolės taisyklėse. Tinkamas paramai plotas turi būti ne mažesnis kaip 1 ha, susidedantis iš laukų, ne mažesnių kaip 0,1 ha. Atkreiptinas dėmesys, kad plotas, kuris viršys 300 ha ribą, bus remiamas 85 proc.

J. Čeponienė primena, kad kaimo plėtros priemonės „Ekologinis ūkininkavimas. Ekologinio ūkininkavimo tęstiniai įsipareigojimai“ įgyvendinimo taisyklėse deklaruojantiems sertifikuotas daugiametes žoles pakeistas nustatytas laikomų sertifikuotų ūkinių gyvūnų skaičius iš ne mažiau kaip 0,3 SG už 1 ha į 0,1 SG už 1 ha. Atsiranda galimybė su plotu, kuris deklaruojamas pagal šią kaimo plėtros priemonę, papildomai dalyvauti ir dar dviejose ekologinėse sistemose „Sertifikuotos sėklos naudojimas“, „Ariamosios žemės keitimas pievomis, jų išlaikymas ir priežiūra“. Taip pat ekologinių kompensacinių išmokų dydžiai 2024 m. didėja apie 15–16 proc.

Ūkiams padeda parama

„Daugelis šalies ekologinių ūkių dirba nuostolingai, tad kompensacinės išmokos gelbsti juos nuo bankroto, teigia Lietuvos ekologinių ūkių asociacijos pirmininko pavaduotojas Saulius Daniulis, plėtojantis ekologinį grūdininkystės ūkį. Deklaruodamas pasėlių plotus būtinai užpildysiu ir paraišką paramai pagal kaimo plėtros priemonę „Ekologinis ūkininkavimas. Ekologinio ūkininkavimo tęstiniai įsipareigojimai“. Tačiau ši parama naudinga ne tik ūkininkui, bet ir visai visuomenei.“

Jo teigimu, ekologiniams ūkiams skirta parama skatina darnų vystymąsi ir veiksmingą tokių gamtos išteklių kaip vanduo, dirvožemis ir oras naudojimą. Ji pririsideda stabdant biologinės įvairovės nykimą ir ją didinant, gerina visuomenės poreikius, susijusius su maistu ir sveikata, todėl labai svarbu ne tik palaikyti jau esamus ekologinius ūkius, bet ir skatinti šalies ūkininkus atsisakyti chemizuotų ūkių.


Pagal veiklas nustatytos kompensacinės išmokos

Nacionalinės mokėjimo agentūros duomenimis, 2023 m. pagal kaimo plėtros priemonę „Ekologinis ūkininkavimas. Ekologinio ūkininkavimo tęstiniai įsipareigojimai“ buvo pateiktos 2 093 paraiškos. Paminėtina, kad ekologiniai ūkiai praėjusiais metais paraiškas teikė ir pagal jiems skirtas ekologines sistemas („Perėjimas prie ekologinio ūkininkavimo“ – 1 061 paraiška, „Ekologinis ūkininkavimas (vaisiai, uogos, daržovės, vaistažolės ir prieskoniniai augalai)“ – 658 paraiškos).

Užs. 1888737



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jūs ką, nežinote

Jūs ką, nežinote portretas
kad Shvabras paskelbė žemuoges kenksmingas klimatui, kaip ir karves, kurios gadina orą ir t.t. ? Rimtai.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių