Ekonomikos komitetas – prieš leidimą ūkininkams gaminti naminę degtinę

Seime daugėja naminės degtinės legalizavimo priešininkų. Ekonomikos komitetas pasekė Vyriausybės ir Sveikatos reikalų komiteto pavyzdžiu ir nepritarė siūlymui leisti kaimo turizmo sodybų savininkams ūkininkams gaminti ją bei kitus tradicinius gėrimus.

Komitetas trečiadienį pasiūlė tobulinti Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas –  parlamentarai pataisose pasigedo aiškios gamybos ir išpilstymo tokio alkoholio kontrolės ir licencijavimo reikalavimų.  

Rudenį prie valdančiosios koalicijos prisišlieję „tvarkiečiai“ Remigijus Žemaitaitis ir Vytautas Kamblevičius siūlo leisti ūkininkams, kurių ūkis įregistruotas Ūkininkų ūkių registre ir kurie teikia kaimo turizmo paslaugas bei turi tradicinių amatininkų sertifikatus, per metus pagaminti ir parduoti iki 1 tūkst. litrų iki 65 laipsnių stiprumo alkoholio.

„Valstietis“ Virgilijus Poderys tikino, kad naminukės legalizavimas trukdytų mažinti alkoholio prieinamumą: „Alkoholis nėra sveikatą gerinantis dalykas“.  

Tuo metu buvęs žemės ūkio ministras „valstietis“ Bronius Markauskas įsitikinęs, kad naminė degtinė neskatintų alkoholizmo, nes ji būtų brangi.

„Čia nėra tikslas pagaminti daugiau alkoholio, tikslas yra pristatyti tautinio paveldo produktą“, – sakė jis. 

Konservatorius Jurgis Razma tikino, kad austrai susitvarkė su naminio alkoholio reglamentavimu, todėl ten „nesigauna jokios girtuoklystės“.

„Negi mes kitokie ir irgi negalime tų dalykų civilizuotai išspręsti?“ – klausė jis, siūlydamas nustatyti aiškius reikalavimus degtinės gamybai, prekybai, laikymui, griežčiau susieti šį verslą su etnografiškumu.

Liberalas Eugenijus Gentvilas mano, kad naminukės legalizavimas leistų užtikrinti kontrolę.

„Legalizavimas yra būdas atskirti elitinį produktą, o kitus bausti“, – tvirtino jis. 

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos narys Zbignevas Jedinskis tikino, kad legalizavus naminukę, būtų galima sukontroliuoti tik jos gamybą, bet ne kokybę ir šių gėrimų kokybė „niekada nepasieks pramoninio lygio“. 

„Valstiečio“ Antano Bauros teigimu, kai kurie potencialūs naminės virėjai laukdami  Seimo leidimo per primityviai tikisi, kad jiems bus taikomas labai mažas akcizas, o alkoholį jie galės varyti primityviomis sąlygomis, įsigiję nedaug kainuojančią įrangą. 

A. Baura mano, kad Seimas nebūtų suprastas, jeigu pritartų naminės degtinės legalizavimui, žinant, kokius sprendimus jis jau yra priėmęs dėl alkoholio vartojimo: „Mūsų pritarimas visuomenei nebūtų priimtinas“.

„Jeigu tikėti, kad kiekvienoje savivaldybėje atsiras po 10 tokių sodybų, kur būtų galima gaminti naminukę, visoje Lietuvoje jų bus 600. Kas sukontroliuos juose visus gamybos, technologinius procesus, apskaitą, kokybę?“ – klausė komiteto pirmininkas socialdarbietis Rimantas Sinkevičius.

Seimo Kaimo reikalų komitetas prieš savaitę pasiūlė naminę degtinę legalizuoti.  

Šiuo metu Lietuvoje draudžiama namuose gaminti alkoholį, išskyrus savo ar šeimos poreikiams gaminamus natūralios fermentacijos gėrimus iki 18 proc., o alaus – iki 9,5 proc. stiprumo.

Seimas pataisas dėl samanės legalizavimo svarsto daugiau negu dešimtmetį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Tai gal reikia leist ūkininkams ir sprogmenis gamint?..

Anonimas

Anonimas portretas
Zinoma kad nereikia ir taip kaimas baigia prasigert kokia cia nesamone ukininkui kam samane tegu viski geria
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių