Ekonomistas: artimiausiu metu Lietuvoje moterys uždirbs daugiau nei vyrai

Šiuo metu nedarbo lygis Lietuvos regionuose mažėja, bet jis auga didžiausiuose šalies miestuose ir tokia situacija yra nepalankiausia vyrams, sako „Luminor“ vyriausiasis ekonomistas Žygimantas Mauricas.

„Kalbant apie tendencijas, jos yra tokios – nedarbo lygis mažėja regionuose, daugiausia dėl migracijos į didžiuosius miestus, nes ten pramogų sektoriuje sukuriama daugiausia darbo vietų, taip pat dėl migracijos į kitas valstybes. Vis dėlto nedarbas auga didžiausiuose Lietuvos miestuose, tai yra paradoksas. Ir auga labiausiai tarp vyrų, ne tarp moterų“, – Eltai sakė Ž. Mauricas.

Ekonomisto manymu, nedarbo lygis miestuose ir toliau gali kilti.

„Aš manau, kad tokia tendencija ilgainiui mažės, nes žmonės paprasčiausiai emigruoja ir darbingo amžiaus žmonių skaičius regionuose mažėja, todėl ir nedarbo lygis turėtų trauktis ateityje. Be to, dabar kai kurie regionai išgyvena tam tikrą renesansą – sulaukia nemažai pramonės investicijų.

O miestuose jis gali ir toliau augti tiek dėl mano minėtų priežasčių, tiek dėl to, kad Europoje pramonės sektorius susiduria su nemenkais iššūkiais ir pramonės įmonės, ne išimtis ir Lietuvoje, tikėtina, vengs priimti į darbą naujų darbuotojų. O, kaip žinia, pramonės sektoriuje dirba pagrinde vyrai“, – komentavo jis.

Ž. Maurico teigimu, tikėtina, kad moterų ir vyrų nedarbo skirtumai Lietuvoje toliau didės. Pasak jo, Lietuva netgi gali tapti viena pirmųjų valstybių, kurioje moterys uždirba daugiau nei vyrai.

„Vyrams situacija išties nepalanki – jie ne vien kenčia nuo sulėtėjusios ekonomikos labiau nei moterys, emigrantų iš trečiųjų šalių, juos ir pramonės sektoriuje keičia robotai. Tad vyrų ir moterų nedarbo lygių skirtumas išaugs Lietuvoje. (...) Čia turbūt yra didžiausias iššūkis.

Turint omeny, kad viešojo sektoriaus darbuotojų atlyginimai kyla sparčiau nei privataus, taip pat vangiai yra vykdomos reformos, (...) tai skirtumas tarp vyrų ir moterų dar labiau išaugs. Tad mes greitu metu turbūt tapsime viena iš pirmųjų valstybių, gal net pirmoji, kurioje moterys uždirbs daugiau nei vyrai“, – Eltai sakė jis.

Ekonomisto pasiteiravus, kas apskritai lemia didesnį nedarbo lygį Lietuvoje, palyginti su ES vidurkiu, jis įvardino dvi priežastis – nedarbo lygio skirtumą tarp didžiųjų miestų ir regionų bei neišvystytą paslaugų sektorių.

„Yra kelios priežastys. Pirma priežastis – ženkliai skiriasi nedarbo lygis regionuose ir didžiuosiuose miestuose. (...) Jei lygintume su kitomis ES šalimis, tai skirtumas vienas didžiausių. Pagrinde todėl, nes regionai pritraukia mažai investicijų. Ypatingai pramonės sektorius, kuris regionuose pagyvina darbo rinką.

Antra priežastis – paslaugų sektorius yra labai neišvystytas. Lietuvių vartojimo įpročiai yra tokie, kad jie mėgsta patys „pasigaminti“ sau paslaugą. Dabar labai panašus ekonomikos lygis tarp Graikijos periferijos ir Lietuvos, bet graikai sėdi baruose, kavinėse. Jie naudojasi labai daug paslaugų, todėl pinigai sukasi. Lietuvos kaimuose paslaugos nėra išvystytos, žmonės taupo, (...) tad paslaugų ratas neužsisuka ir, be abejo, atitinkamai ir darbo vietų nėra kuriama“, – sakė Ž. Mauricas.

ELTA primena, kad lapkričio 1 d., Užimtumo tarnybos duomenimis, šalyje buvo 136 tūkst. darbo neturinčių asmenų arba 7,9 proc. šalies darbingo amžiaus gyventojų.

Užimtumo tarnybos informacinėje sistemoje registruota 36,3 tūkst. darbo pasiūlymų, iš jų 24,7 tūkst. – naujų. Į Užimtumo tarnybos klientų aptarnavimo skyrius spalį kreipėsi 25,4 tūkst. darbo neturinčių asmenų.

Spalį nedarbo lygis siekė 8 proc.



NAUJAUSI KOMENTARAI

paskaičiuokime, dorieji kurmiai

paskaičiuokime, dorieji kurmiai portretas
Moterys dirba dviem etatais dažnai, gimdo vaikus, skalbia, verda valgyti, tvarko namus, pačios pasistato namus ir pasidaro remontus, pačios nudirba apželdinimo darbus, susikapoja malkas ir reikalui esant surenka naujus baldus, o dar ruošia pamokas su vaikais ir šventėms pačios vienos paruošia stalą mažiausiai 12 asmenų... žinoma, joms "apsimoka" namuose turėti narcizą, kuris rūpinasi tik savo šukuosenos purumu, stovi prieš veidrodį, šypsosi pats sau ir klausia savo atvaizdo - ar aš ne gražuolis? Och koks aš gražus... o jo moteris tuo tarpu net prigulti neturi kada - kojose žaizdos iki kaulo... jo: duokite vyrams daugiau pinigų ir visi jie išmoks groti birbynėmis ir dailiai šokti piruetus.

Ne ekonomistas

Ne ekonomistas portretas
Reiškiasi bus daugiau Alfonsu!

Šiaip

Šiaip portretas
Daug metų stebiu, kaip techniniuose padaliniuose dirba vyrai ir kavutę geria moterys. Tiesiog taip priimta. Moterys - mūsų džiaugsmas.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių