Ekonomistė apie pajamų nelygybę Lietuvoje: nėra taip beviltiška

  • Teksto dydis:

Pirmadienį buvo paskelbti Europos Sąjungos (ES) agentūros „Eurostat“ duomenys, kad pajamų nelygybė Lietuvoje dar labiau išaugo ir šiuo metu yra bene didžiausia visoje ES. Tačiau ekonomistė Rūta Vainienė sako, kad nėra taip blogai, kaip žmonės įsivaizduoja.

„Taip, Lietuvoje yra pajamų nelygybė, daug kas gauna mažas pajamas. Bet tokie mes, lietuviai, esame – tik duok bizūną, o saviplakai visada rasime priežastį. Nesusimąstėme, ką tas indeksas reiškia“, – apie bendrą pajamų nelygybės dydį atspindintį Gini indeksą teigia pašnekovė.

Anot jos, čia kalbama apie santykinius dydžius.

„Tai santykinė statistika. Visi namų ūkiai išrikiuojami eilės tvarka, imamas vidurinis dydis, atimama 60 procentų ir gaunamas dydis, kurio nepasiekę gyvena skurdžiai. (...) Kitaip nelygybės nepamatuosi“, – tyrimo metodiką pristato ekonomistė ir priduria, kad 2008 metų ekonominė krizės įkarštyje pajamų lygybė buvo didesnė, tačiau tai nereiškia, kad žmonės gyveno geriau.

Pagrindiniu valdžios uždaviniu ekonomistė laiko ne nelygybės mažinimą, o mažiausiai uždirbančiųjų pajamų didinimą.

„Geriau gyvenkime skirtingai, bet gerai“, – sako R. Vainienė.

Daugiau apie pajamų nelygybę – įraše.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pilietis

Pilietis portretas
Labai įdomu, kokios pajamos pas ”ponią” Vainienę.Jos kalbos kažkokios nesąmoningos,atrodo kad ji viena tik supranta ekonomiką ir žino ,kas ,kaip turėtų būti Lietuvoje.Nemato ir nenori suprasti kas dedasi ir kaip yra Lietuvoje.Jeigu nenori balbėti sąžiningai ir siškiai ,geriau nesirodyti tokiem TV laidose,nes jas žiūri ir stebi dauguma suprantančių ekonomiką ir politinę ekonomiką ir politiką.Todėl laidose kaip pasirodo, Nausėda,R.Vainienė ,ar kiti užsienio bankų Lietuvoje ,nupirkti lietuviai ,kalbėtojai ,bloga darosi iš jų kalbų.Nekabinkite makaronus ant ausų ,Lietuvos piliečiams.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių