Ekspertas: vaiko pinigai gali tapti pagrindu vaiko savarankiškam gyvenimui

SEB banko valdybos narys Vaidas Žagūnis, komentuodamas nuo šių metų iki 50 eurų per mėnesį padidėjusią valstybės išmoką auginamam vaikui, sako, kad apdairiai kaupiamos šios lėšos ateityje gali tapti solidžiu pagrindu vaiko savarankiškam gyvenimui ar studijoms.

Vis dėlto, žvelgiant į Lietuvos gyventojų įpročius ir statistiką, galima prognozuoti, kad daugeliu atvejų dėl išaugusių vaiko pinigų padidėjusios šeimos pajamos greičiausiai bus išleistos kasdienėms reikmėms.

„Eurostato paskelbtais duomenimis, nesame linkę taupyti. Veikiau priešingai – dažnai išleidžiame daugiau, negu uždirbame. Lietuvos taupymo norma 2017 metais buvo neigiama – -1,5 procento, kai Europos vidurkis buvo 9,7 proc.“, – komentare teigia V. Žagūnis.

Pasak jo, tokios elgsenos priežastys neretai susijusios su visuomenės įpročiais ir nuostatomis. SEB banko atliekamos visuomenės apklausos rodo, kad daugelis gyventojų nelinkę taupyti ir atsidėti pinigų ateičiai, nes dabar lėšos būtinesnės kitiems poreikiams.

Kaip rašo V. Žagūnis, žmogus dažnai tvirtina taupysiąs, kai gausiąs didesnes pajamas. Tačiau joms kylant paprastai išauga ir poreikiai, tad taupyti ir vėl nebelieka iš ko. Todėl finansų ekspertai pabrėžia, kad sėkmingas taupymas labiau priklauso nuo ryžto ir nuoseklumo, tai įprotis, kurį svarbu ugdyti, o didėjančios išmokos vaikams suteikia puikią galimybę pradėti tai daryti.

„Tėvų sąskaitą kiekvieną mėnesį papildančius 50 eurų galima atidėti ir taupyti vaiko ateičiai. Veiksmingas būdas – atsidaryti atskirą taupymui skirtą sąskaitą ir pasirinkti periodinio pinigų pervedimo galimybę. Tuomet šie pinigai automatiškai bus atidedami taupymui tą pačią dieną, kai tik pasieks vieno iš tėvų sąskaitą“, – sako ekspertas.

V. Žagūnis skaičiuoja, kad nuo vaiko gimimo iki pilnametystės yra 18 metų, o jei kiekvieną mėnesį taip bus atidedama po 50 eurų, iš viso būtų galima sutaupyti beveik 11 tūkst. eurų.

„Sudėtinga prognozuoti, kaip per tuos metus pasikeis gyvenimo lygis ir kainos. Aišku tik viena: taip kaupiamos lėšos ilgainiui dėl infliacijos praras dalį perkamosios galios. Todėl prasminga apsvarstyti galimybę šias lėšas investuoti“, – teigia V. Žagūnis.

Jo nuomone, reguliariai kiekvieną mėnesį investuojant, tikroji investavimo rizika sumažėtų, nes investicinės priemonės būtų įsigyjamos ir jų vertei kylant, ir jai krintant.

V. Žagūnio teigimu, lėšas galima skirti investiciniam gyvybės draudimui ir, atsižvelgiant į gaunamą pajamų tipą ir dydį, pasinaudoti valstybės taikoma gyventojų pajamų mokesčio lengvata. Taip pat galima investuoti į profesionalų valdomus investicinius fondus ar fondus, kurių vienetais prekiaujama biržose, kitas investicines priemones. Pačiu konservatyviausiu atveju pinigus galima kaupti kaip terminuotuosius ar kaupiamuosius indėlius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių