Elektroniniams leidiniams – PVM lengvata

ES Ekonomikos ir finansų reikalų taryba priėmė direktyvą, kuria leidžiama suderinti elektroniniams ir fizinio pavidalo leidiniams taikomas pridėtinės vertės mokesčio (PVM) taisykles.

Nuo šiol valstybės narės galės ir elektroniniams leidiniams taikyti lengvatinius tarifus, itin sumažintus ar net nulinius PVM tarifus.

Elektroninių leidinių direktyva buvo priimta po to, kai spalio 2 d. Taryba pasiekė politinį susitarimą. Ja valstybėms narėms sudaroma galimybė įgyvendinti lengvatinius PVM tarifus savo nacionalinėje teisėje, jei jos to pageidauja, skelbia ES Taryba.

Pagal galiojančias PVM taisykles elektroniniu būdu teikiamos paslaugos yra apmokestinamos standartiniu PVM tarifu, t. y. ne mažiau kaip 15 proc., o fizinio pavidalo leidiniams gali būti taikomi nestandartiniai tarifai.

Fizinio pavidalo leidiniams - knygoms, laikraščiams ir periodiniams leidiniams - valstybės narės šiuo metu turi galimybę taikyti lengvatinį, t. y. ne mažesnį kaip 5 proc., PVM tarifą. Kai kurioms buvo leista taikyti itin sumažintus PVM tarifus (mažesnius nei 5 proc.) arba nulinius tarifus (tai apima teisę atskaityti PVM).

Direktyva leis valstybėms narėms, kurios to pageidauja, lengvatinius PVM tarifus taikyti ir elektroniniams leidiniams. Itin sumažintus ir nulinius tarifus bus leidžiama taikyti tik toms valstybėms narėms, kurios šiuo metu juos taiko fizinio pavidalo leidiniams.

Naujosios taisyklės bus taikomos laikinai, kol bus įdiegta nauja, galutinė PVM sistema. Komisija pateikė pasiūlymų dėl naujos sistemos, kuri suteiktų valstybėms narėms daugiau lankstumo nustatant PVM tarifus nei yra dabar.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių