Elektros įtampos svyravimai: kaip išvengti milijoninių nuostolių?

  • Teksto dydis:

Verslo įmonėms investuojant į modernią įrangą ir taip efektyvinant atliekamus procesus, išauga ne tik jų prekių ar paslaugų kokybė, bet ir dėl elektros įtampos svyravimų patiriamos žalos. Tam, kad audrų sezono metu – pavasarį ir vasarą – netektų skaičiuoti nuostolių, galinčių viršyti ir milijoną eurų, ekspertai rekomenduoja prevencinėmis priemonėmis pasirūpinti iš anksto.

Elektros įtampos svyravimai didžiausią pavojų kelia senesnės statybos pastatuose įsikūrusioms ar daug galingų įrenginių turinčioms įmonėms. Biuruose dažniausiai nukenčia įvairūs elektroniniai prietaisai, tokie kaip kompiuteriai ar telefonai. Tuo metu gamyklose pažeidžiami įrangos valdymo blokai, o tuomet, sustoja gamybos procesai, išsijungia šaldytuvai ir sugadinamos juose laikomos atsargos.

„Elektros įtampos svyravimai dažniausi pavasarį ir vasarą, kai padaugėja audrų, žaibo iškrovų. Tačiau juos taip pat gali sukelti ir dėl netvarkingos elektros instaliacijos įvykę trumpieji jungimai. Jeigu viršįtampio sukelti įrangos pažeidimai nedideli, patiriamos žalos svyruoja apie 2 tūkst. eurų. Tačiau sugedus itin moderniems ir brangiems įrenginiams ar kilus gaisrui nuostoliai gali viršyti ir milijoną eurų“, – sako Mindaugas Balinskas, „Compensa Vienna Insurance Group“ žalų departamento vadovas.

Nors elektros įtampos svyravimai dažniausi pavasarį ir vasarą, verslo įmonėms rekomenduojama prevencinėmis priemonėmis pasirūpinti iš anksto. Tarp jų – įtampą stabilizuojantys prietaisai ir nepertraukiamos srovės šaltiniai, galintys užtikrinti energijos tiekimą dingus elektrai. Taip pat reguliarios konsultacijos dėl elektros tinklo apkrovų su jo priežiūros specialistais.

„Verslo įmonės, siekdamos didesnio efektyvumo, vis daugiau lėšų skiria modernesnei įrangai įsigyti. Jeigu elektros įtampos svyravimai nedideli – ji nebūtinai pažeidžiama iš karto. Tačiau jiems vykstant nuolat, įrangos darbas ilgainiui sutrinka. Todėl norint palaikyti nepertraukiamą svarbių sistemų darbą ir išvengti gedimų, patariama prevencijos priemonių imtis iš anksto“, – priduria M. Balinskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių