Emisijų mažinimo planui Lietuvai trūksta 300 mln. eurų

Europos Komisijai (EK) jau pateiktas integruotas energetikos ir klimato planas, tačiau nuogąstaujama, kad plano įgyvendinimui reikėtų papildomų 300 mln. eurų, o planu nebus pasiekta nė pusė numatyto tikslo mažinant išmetamų dujų kiekį.

Pasak energetikos viceministrės Linos Sabaitienės, šiuo metu planas pateiktas EK, o iki birželio pabaigos tikimasi sulaukti pirminio plano vertinimo.

„Vyko pirminė konsultacija su Latvija ir Estija. Pateikėme projektą EK. Šiuo metu buvo atliktas viešųjų konsultacijų projektas, iki gegužės 15 d. vyko konsultacijos, analizuojame gautą informaciją per viešąsias prieigas. (...) EK planuoja birželio pabaigoje pateikti pirminį vertinimą mūsų pateikto plano", – Seimo Energetikos ir darnios plėtros komisijos posėdyje sakė L. Sabaitienė.

Aplinkos ministerijos Klimato kaitos politikos skyriaus vyriausiojo specialisto Tomo Aukštinaičio teigimu, Lietuva savo išmetamųjų dujų kiekį turi sumažinti 9 proc., tačiau tikslui įgyvendinti trūksta beveik trečdalio milijardo eurų.

„Atlikome analizę – turime mažinti savo taršos išmetimus 9 proc. (...) Su esamomis priemonėmis susiduriame su trūkumu įgyvendinti tikslus. Trūkumas finansiškai sudaro apie 300 mln. eurų. (...) Jei apskaitos metodika ateinančiu laikotarpiu pasikeistų, situacija dar pablogėtų, galbūt kalbėtume apie 350 mln. eurų", – posėdyje sakė T. Aukštinaitis.

„Jei mes įgyvendintume visas užsibrėžtas ir papildomas priemones, pasiektume geriausiu atveju 3 proc. (išmetamų dujų sumažinimą. – ELTA)", – pridūrė T. Aukštinaitis.

Anot jo, daugiausiai problemų kelia transporto ir žemės ūkio sektoriai – 41 proc. visų išmetimų dujų kyla iš kelių transporto. Daugiau nei pusė šios dalies sudaro dujos iš lengvųjų automobilių, apie trečdalį – iš sunkiasvorių krovininių automobilių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Blin

Blin portretas
Jei nenustosit medžius kirtę visuos galuos, joks emisijų mažinimas nepadės! Pasipelnys, kaip visada, skirstytojai iš tų papildomų milijonų, ir tiek.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių