Euras šokdina kainas turguje

Kitą savaitę pirkėjų laukia smūgis – nuo liepos 1-osios prekybininkai neprivalės kainų nurodyti senąja valiuta. Kas kiek brango po euro įvedimo, dienraštis "Klaipėda" išsiaiškino palyginęs kai kurias šių ir praėjusių metų turgaus prekių kainas.

Kitą savaitę pirkėjų laukia smūgis – nuo liepos 1-osios prekybininkai neprivalės kainų nurodyti senąja valiuta. Kas kiek brango po euro įvedimo, dienraštis "Klaipėda" išsiaiškino palyginęs kai kurias šių ir praėjusių metų turgaus prekių kainas.

Krapai – dvigubai brangesni

Pasižvalgius po uostamiesčio turgavietes kai kurių prekių kainos šiemet gali šokiruoti – už tuos pačius produktus prašoma kone dvigubai daugiau, o tai reiškia, kad pernai išleidus litą šiemet teks krapštyti eurą.

Šį savaitgalį turguje apsipirkinėjusi klaipėdietė itin nustebo, kai už šviežių krapų ryšulėlį senyva pardavėja paprašė 60 euro centų (2,07 Lt).

"Kai kur už ryšulėlį prašoma net vieno euro. Netoliese prekeivė pardavinėjo sveriamus žalumynus. Toks pat ryšulėlis, tik pasvertas ant svarstyklių, man atsiėjo 28 euro centus, o tai yra 96 lietuviški centai", – pasakojo moteris.

Klaipėdietė išgirdo kitų pirkėjų liudijimų, kad tokios močiutės net gudrauja, pirkėjams siūlydamos itin brangius esą sode užaugintus žalumynus, o iš tiesų juos įsigyja iš čia pat prekiaujančių perpardavinėtojų.

Skirtumas tik tas, kad krapus ar salotas jos perriša savo siūleliu ir prašo dvigubai brangiau.

Pomidorų daigas – 3,45 lito?

Šis pavasaris kainomis pribloškė nepatyrusius daržininkus. Turguje išvydę agurkų ar pomidorų daigų kainas daugelis sodininkų net žagtelėjo.

Pomidorų daigai šiemet šoktelėjo iki kosminių aukštumų – net 50–60 euro centų, o kai kur net iki vieno euro. Senąja valiuta pomidorų daigas šiais metais atsiėjo nuo 1,73 iki 2,07 lito. Pavėlavusiems sodininkams paskutinius pomidorų daigus teko pirkti net už 3,45 lito.

"Klaipėdos turgavietėse neradau pomidorų daigų, važiavau į Gargždus, tačiau ir ten tas pats. Kosminės kainos, juk į šiltnamį reikia mažiausiai 10–15 daigų, jei didesnis, ir dvi dešimtis susodinsi. Tai kokia užsiaugintų pomidorų kaina šiemet bus, jei tiek pinigų daigams išleisiu?" – pasakojo klaipėdietė Dalia.

Moteris prisiminė, kad praėjusiais metais už daigą mokėjo 80 lietuviškųjų centų, vadinasi, šiemet jų kaina šoktelėjo kone trigubai.

"Daugiau nei litą nesu sumokėjusi. Sesuo stebėjosi pajūrio kainomis, nes Tauragėje pomidorų daigas kainavo 30 euro centų", – pastebėjo moteris.

Ji nusistebėjo ir salotų kainoms. Šiemet Gargždų turguje salotų ryšulėlis kainuoja 50 euro centų, o tai yra 1,72 lito.

Šaltibarščiams – 5 eurai

Klaipėdietis Algirdas, kurio šeima itin mėgsta šaltibarščius, konstatavo itin jam liūdną žinią.

"Jei anksčiau šaltibarščių puodą pagamindavau už 5 litus, dabar man reikia 5 eurų", – rėžė kulinaras.

Rodos, tik centus kainuojančius produktus perkantis vyras atidžiai sukalkuliavo patiekalo kainą ir priėjo išvados, kad šiemet brango visi produktai.

Klaipėdos turgavietėse salotų ryšulėlis kainuoja apie 30 euro centų, taigi senąja valiuta tai viršija vieną litą.

Šviežių ridikėlių ryšulėlis kainuoja nuo 50–60 euro centų (1,72–2,07 Lt), svogūnų laiškų ar krapų sauja pirkėjui atsieis nuo 30 euro centų (1,04 Lt) iki pusės euro.

Lyginant su praėjusių metų birželio mėnesio kainomis, matyti, kad ridikėlius pernai pirkome po 1,2–1,5 lito už ryšulėlį. Tokias kainas nurodo uostamiesčio Naujasis turgus. Už salotas pernai mokėjome po litą už gerą saują.

Pernai špinatų ryšulėlis kainavo du litus, kaip ir rūgštynių, kalendrų ar garžgrasčių sauja. Šiemet sodo rūgštynės ir tie patys žalumynai kainuoja eurą.

Klaipėdos senajame turguje už šviežių morkų ryšulėlį šiemet prašoma 80 euro centų (2,76 Lt). Agurkų kilogramas parduodamas už 1 eurą, o pomidorų galima gauti už 1,3 euro (4,49 Lt).

Naujojoje turgavietėje pomidorų kaina už kilogramą prasideda nuo 1,6 euro (5,52 Lt). Gargždų turguje pomidorai kainuoja nuo 1,5 iki 2,5 euro (iki 8,63 Lt).

Pernai tame pačiame turguje už pomidorus buvo prašoma 4,5 lito už kilogramą.

Bulvės atpigo

Tačiau yra produktų, kurie pernai buvo itin brangūs – už bulvių kilogramą Naujajame turguje buvo prašoma 0,8–1,2 lito, o šiemet jų kaina prasideda nuo 52 lietuviškų centų, o tai yra 15 euro centų.

Tačiau 2013 m. liepos 3-iąją už šviežių bulvių kilogramą klaipėdiečiai mokėjo vos du litus, kai šiemet tenka mokėti eurą.

Dviem litais atpigo ir kiaulienos šoninė, kuri pernai kainavo 12 litų už kilogramą. Šiemet už ją prašoma nuo 10 litų. Dviem litais atpigo ir kiaulienos kumpis.

O štai ūkininko sodyboje užauginti viščiukai pabrango, tiesa nedaug – vienu litu.

Brango šviežios menkės. Nuo 3 iki 3,45 lito pabrango rauginti agurkai.

Už žiedą – euras

Gargždų turguje kainos pirkėją gali dar labiau nustebinti. Šviežios bulvės čia kainuoja eurą, o pernykštės – 35 euro centus. Česnakai – 0,80 euro, lenkiški – 0,35 euro.

"Salotų ryšulėlis kainuoja 40–50 euro centų. Pernai salotos tiek pat – tik litais kainavo. Oi, mes čia Gargžduose kaip Europos Sąjungoje gyvename – lyg europinius atlyginimus gautumėme", – juokavo įmonės "Gargždų turgus" vadovė Danutė Jonikaitė.

Pirmosios braškės Gargžduose kainavo 8 eurus (27,6 Lt), po to po 7, o dabar – 4 eurai.

Lietuviškųjų braškių kaina šį savaitgalį turguje svyravo nuo 2,5 (8,63 Lt) iki 3,45 euro (12 Lt).

Pernai tuo pačiu metu lietuviškos braškės Klaipėdoje kainavo 8 litus, o šiemet jau 8,63–12,08 lito.

"Tačiau yra tokių prekybininkų, kurie viską po eurą parduoda. Už bijūno žiedą šiemet prašoma euro. Ar galite įsivaizduoti, jog atėjo tokie laikai, kad už gėlės žiedą 3,45 lito reikia mokėti?" – stebėjosi D.Jonikaitė.

Moters žodžius patvirtino gargždiškė, kuri šį savaitgalį džiūgavo už du eurus nusipirkusi 7 nepradėjusius skleistis bijūno žiedus.

"Juk bijūnai kainuodavo po 50 lietuviškų centų. Kitos pardavinėjo ir po 20 centų senąja valiuta. Vyresnio amžiaus žmogui ar lėtesnio mąstymo pirkėjui gali nutikti taip, kad jis iš turgaus pareis tuščia pinigine. Va kaip tas euras mums atsirūgs", – pastebėjo D.Jonikaitė.

Pašnekovė tikino, kad ir pati liko nusivylusi turgaus pirkiniu.

"Pirkau 10 kopūstų daigų. Anksčiau už dešimt daigų tekdavo mokėti du litus. Šiemet jau buvo prašoma vieno euro – trijų su puse lito. Labai nusivyliau, nes nė vienas daigas neprigijo, teko išmesti", – prasitarė D.Jonikaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nafik tas euras reikalingas?! Tik valdziai ir verslininkams

Nafik tas euras reikalingas?! Tik valdziai ir verslininkams portretas
Tik durniai galejo tiketi valstybes pazadais, kad ivedus eura, kainos nekils...Nebuvo nei vienos valstybes, kuri to nepatyre. Net ir artimiausiu- Latviu ir Estu- pavyzdys- jau vien del to negalima buvo patiketi. Protingi lenkai- nelenda ES i sikna, ir puikiausiai su savo zlotu gyvena, ir dar kaimynams apsipirkt negaili.

K irA

K irA portretas
vidutiniskai ir turguje ir parduotuvese kainos kilo 3,4528 karto t.y. pragyvenimas "pagerejo" 3,5 karto ; zengiam i sviesu rytoju , uraaaaaaa !!!!!!

PVM - Kuro akcizas - PSD ir kt

PVM - Kuro akcizas - PSD ir kt portretas
Skanus apetitas valstybės, todėl ir kainos aukštos. Va Gražintų PVM į Ankstesnį 15% lygį Va Kurui Akcizą Nuimtų. Va PSD sumažintų į ankstesnį lygį, o minimalų atlyginimą gaunantiems iš vis nuimtų. Ir kt, Kristų tada gerokai kainos, ir perkamumas padidėtų. Valstybei matomai naudinga plėšikauti, o po to kaltinti verslą kad kainos aukštos, taip kiršinant ir nesprendžiant problemos kuri ir pati valstybė ir gimdo plėšikaudama. Verslas niekuo dėtas, jam išlikti reikia žiauriomis valstybės plėšikavimo sąlygomis, o ne bankrutuoti kaip ir taip daug verslų bankrotavo dėką valstybės plėšikavimo ir nužmogėjimo politikos. Nepirkimas nieko nepadės. Nepirkimas priešingai, dar labiau kainas sukels už tuos kurie neperka, o nenuleis kainų, nes kitaip verslas žlugs, kai niekuo dėtas čia verslas, kai kalta pati valstybės plėšikavimo politika ir vartotojų su verslininkų kiršinimo taktika.
VISI KOMENTARAI 22

Galerijos

Daugiau straipsnių