Euro įvedimas žada ir psichologinių sunkumų

Nors kainos dviem valiutomis parduotuvėse rašomos jau beveik pusmetį, ekspertai įspėja, kad po kiek daugiau nei savaitės mūsų laukiantis euro įvedimas vis tiek gali sukelti psichologinių problemų.

Esą kai anksčiau litais uždirbti tūkstančiai, skaičiuojant eurais, virs šimtais, pasikeisianti atlyginimų ir kainų skaitinė išraiška žmones glumins, bus sunku atsispirti iš pažiūros „sumažėjusioms“ kainoms, o daliai gyventojų tris su puse karto sumažėję skaičiai sąskaitose gali kelti savotišką psichologinį šoką.

„Žmogiška prigimtis yra tokia, kad visi nenorime pokyčių – norime gyventi tvarkingai, ramiai, taip, kaip vakar – galbūt kartais pasakome, kad norime kažko, bet iš tikrųjų, kai atsiranda nauji dalykai, mes jiems nejučia pradedam priešintis. Panašiai yra ir su euru“, – tikina psichologas, Žmogaus studijų centro prezidentas Gintaras Chomentauskas.

„Ko bijo žmonės, tai naujos valiutos – kad atrodys kitaip, kad žmonės nesusiskaičiuos, kad reikės priprasti prie kitokių skaičių, prie kitokių savo pirkinių. Tas baimes nuraminti galima paprasčiausiu būdu – tiesiog jau dabar susiskaičiuoti, kokios bus pajamos eurais, daugiau žiūrėti į kainas eurais parduotuvėse“, – mano „Swedbanko“ Asmeninių finansų instituto Lietuvoje vadovė Odeta Bložienė. Pasak jos, fiziškai susipažinus su euru, baimių turėtų būti mažiau, todėl verta jau dabar iš bankomatų išsigryninti eurų ar nusipirkti monetų rinkinį susipažinimui.

Sausį gyventojai susidurs su dviem didelėmis stresinėmis situacijomis: kai pamatys eurais suskaičiuotą atlyginimą ir kai mėnesio pabaigoje suskaičiuos, kiek per mėnesį išleido. Daugelyje šalių pirmąjį mėnesį po euro įvedimo žmonės paprastai išleidžia daugiau, nes skaičiai ant kainų etikečių sumažėja, o psichologiškai tai nemenkas paskatinimas pirkti.

Specialistai skaičiavimui eurais pataria rengtis iš anksto ir džiaugiasi, kad padidėjus informacijos apie naująją valiutą sklaidai, bijančių jos liko labai mažai.

Turime tikrai reikšmingą gyventojų nuomonės slinktį euro palaikymo prasme – prieš metus ar daugiau tik trečdalis žmonių rėmė eurą arba sakė, kad taip, reikia įsivesti eurą nuo 2015 metų. Dabar šis skaičius yra daugiau nei pusė, o apskritai parama eurui – atsakymas į teiginį „Ar įsivaizduojate ES su bendra valiuta euru“ – yra du trečdaliai, 63 procentai Lietuvos žmonių palaiko. Tokių skaičių, tokios paramos nebuvo nuo pat 2004-ųjų metų“, – tvirtina Lietuvos banko komunikacijos vadovas Giedrius Simonavičius.

Vis tiek besibaiminantiems euro, psichologai duoda tris patarimus: pripažinti, kad kitaip nebus ir liautis sielotis dėl to, ko nepakeisite, sausio mėnesį akyliau stebėti savo išlaidas ir nukreipti energiją nuo nuogąstavimų prie idėjų, kaip padidinti pajamas, paieškoms.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Na,

Na, portretas
ką pirkau, tą ir pirksiu.Koks skirtumas,pavyzdžiui, ar pieno kaina bus ne litais , o eurais.

Zigmutis

Zigmutis portretas
Visos sąjungos kada nors subyra. Tad ateis laikas, kai eurus keisime į litus. Na, jei ne mes keisime, tai mūsų vaikai keis...

vytasb

vytasb portretas
Kai 1961 metais rubliai keitesi santykiu 1:10 buvo is pradziu irgi sunku priprasti,po to buvo keitimas is rubliu i vagnorkes,is vagnorkiu i litus,dabar i eurus.Gal jau tai bus paskutinis keitimas(jei nereikes vel keist i rublius?).
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių