Fotonikos verslas kitąmet pasaulyje sieks 335 mlrd. eurų

  • Teksto dydis:

Europos technologijų platformos Fotonika 21 duomenimis, 2015 metais pasaulyje fotonikos verslas sugeneruos 335 milijardus eurų pajamų - tokie skaičiai buvo pristatyti Fotonikos dienos renginyje Fizinių ir technologijos mokslų centre (FTMC).

Fotonika apima šviesos generavimą, panaudojimą ir modifikavimą. ,,Šviesa yra universalus įrankis, kurio pritaikymas labai platus - nuo kompaktinių plokštelių grotuvų ir skenerių iki lazerinių gręžimo ir pjovimo staklių. Europoje daugiau nei 5000 įmonių kuria ir naudoja fotonika paremtas technologijas. Fotonikos verslas pasaulyje 2015 metais sudarys 335 mlrd. eurų, tuo tarpu mikro ir nano elektronikos apimtys sieks apie 222 mlrd. eurų, o biotechnologijų - 92 mlrd. eurų", - pasakojo FTMC Lazerinių technologijų skyriaus vadovas Gediminas Račiukaitis.

FTMC vykusioje diskusijoje su Lietuvos verslo atstovais ir studentais kalbėta, jog plačiausiai fotonika naudojama transporto, sveikatos apsaugos, nacionalinio saugumo ir gynybos, telekomunikacijų, laisvalaikio, žemės ūkio srityse. Fotonikos verslas Europoje sukuria 377 tūkst. darbo vietų inžinerijos, programinės įrangos, dizaino, verslo valdymo srityse.

,,Terahercinė fotonika padeda pamatyti daiktų vidų, ji yra puikiai pritaikoma oro uostų saugumo sistemose, pastebint odos vėžį ar net kariesą vaiko dantyje. Galimybės išties didelės, todėl tikime, kad glaudus tolimesnis mokslo ir verslo atstovų bendradarbiavimas atneš didelius pokyčius. Mūsų mokslininkai vykdo daug nacionalinių ir tarptautinių projektų fotonikos srityje, neabejoju, kad jų skaičius tik augs", - komentavo FTMC direktorius Gintaras Valušis.

Kad fotonikos sritis sparčiai vystosi Lietuvoje, byloja ir didžiausios šalyje mokslinių tyrimų įstaigos FTMC darbuotojų skaičius.

,,Lietuva pasaulyje garsėja pikosekundiniais ir femtosekundiniais lazeriais. FTMC Fizikos instituto Lazerinių technologijų skyrius veiklą pradėjo su 2 darbuotojais, o šiandien jų jau virš 60. Su fotonikos reiškiniais dirba ir optoelektronikos, molekulinių darinių fizikos, netgi astronomijos mokslininkai. Be to, pusė visų FTMC doktorantų vykdo savo tyrimus būtent fotonikos srityje. Ir ne vienam fotonika tampa ne tik darbu, bet ir gyvenimo būdu", - dėstė FTMC Lazerinių technologijų skyriaus vadovas G. Račiukaitis.

1983 m. spalio 21 d. Generalinėje svorių ir matų konferencijoje buvo patvirtinta šviesos greičio vertė 299 792,458 km/s. Europos Fotonikos Pramonės konsorciumas (EPIC) paskelbė iniciatyvą visame pasaulyje pažymėti šią progą.

Prie iniciatyvos prisijungė ir Fizinių ir technologijos mokslų centras, kuris vykdo unikalius mokslinius tyrimus ir technologinės plėtros darbus lazerinių technologijų, optoelektronikos, branduolio fizikos, organinės chemijos, bio ir nanotechnologijų, elektrocheminės medžiagotyros, funkcinių medžiagų, elektronikos ir kt. mokslo kryptyse. FTMC ne tik vystomas aukšto lygio mokslas, bet ir gimsta aukštosios technologijos, naudingos tiek verslui, tiek valstybei ir plačiajai visuomenei.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių