G. Skaistė: kitąmet ieškosime sprendimų deficitui ir skolai suvaldyti (interviu)

Naujoji finansų ministė Gintarė Skaistė pripažįsta, kad per kelias pirmas darbo dienas bene visą dėmesį teko skirti koronaviruso pandemijai ir 2021 metų biudžeto projektui. Tačiau, anot jos, jau kitąmet turėtų prasidėti diskusijos dėl mokestinės sistemos ateities, ieškoma sprendimą valdžios deficitui ir valstybės skolai suvaldyti.

39-erių G. Skaistė interviu BNS patvirtino, kad kitų metų valstybės išlaidos bus papildomai didinamos daugiau kaip 1 mlrd. eurų, tuo metu papildomų pajamų šaltinių nėra, todėl šias lėšas teks skolintis, o valdžios sektoriaus deficitas tikriausiai bus didesnis kaip 7 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP).

– Biudžeto tikslinimas eina į pabaigą, trečiadienį jį turėtų svarstyti Vyriausybė. Kuo atnaujintas variantas skiriasi nuo Sauliaus Skvernelio Vyriausybės parengto projekto?

– Pagrindiniai pasikeitimai yra susiję su kovido suvaldymo situacija. Buvusi Vyriausybė turėjo madą skolintis Vyriausybės nutarimais ir netraukti to į biudžetą, tuo metu mes manome, kad tos lėšos turėtų būti apskaitomos skaidriai, kad visi žinotų, kaip jos yra išleidžiamos, kad būtų Seimo mandatas tiems sprendimams. Todėl tiesiog įtraukiame visus su kovidu susijusius pokyčius į biudžetą.

Yra ir atskira išlaidų grupė, susijusi su įstatymais, kurie buvo priimti ankstesnės Seimo kadencijos metu, bet jiems lėšų biudžete kažkodėl nebuvo numatyta. Tai papildomas pensijų indeksavimas, kuris buvo priimtas prezidento iniciatyva, išankstinės pensijos perskaičiavimas, įtraukiamos ugdymui skirtos lėšos, socialinės rizikos šeimose gyvenančių vaikų pavežėjimas į darželius ir panašūs dalykai.

– Čia kalbate apie jau ne kartą minėtas papildomas 1 mlrd. eurų išlaidas. Ar ši suma jau yra didesnė?

– Kalbant apie kovido dalį, ji yra apie 1 mlrd. eurų. Kitų papildomų išlaidų grupė sudaro apie 140 mln. eurų, tačiau ją dar reikėtų tikslintis, konkrečius skaičius turėsime tik trečiadienį.

– Papildomas išlaidas numatoma finansuoti tik skolintomis lėšomis ar radote ir kitų finansavimo šaltinių?

– Esame sutarę, kad tokiu rizikingu ir neapibrėžtu laikotarpiu papildomų mokesčių neįvedinėsime, todėl skolinsimės, visos šalys Europoje propaguoja panašią praktiką. Skolinimosi sąlygos dabar yra labai geros, o skolos suvaldymas jau yra kitų metų klausimas. Taip pat reikia atkreipti dėmesį, kad didžioji dalis šių išlaidų yra vienkartinės, susijusios su kovido valdymo situacija ir jau 2022 metų biudžete jų būti neturėtų.

– Ar tos papildomos išlaidos atsispindės tik valstybės biudžete, ar dalis jų teks ir „Sodros“ bei Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžetams?

– Tai yra bendros išlaidos, kurios teks tiek valstybės biudžetui, tiek „Sodrai“ ir PSDF. Dabar negalėčiau tiksliai pasakyti, kaip tos išlaidos konkrečiai pasiskirsto per šiuos biudžetus.

– Ar yra kažkokių rimtesnių pasikeitimų planuojamų pajamų srityje? Ar šią savaitę Finansų ministerijos atnaujintos makroekonominės prognozės turi tam kažkokios įtakos?

– Palyginti su ankstesnėmis prognozėmis, pagal kurias ir buvo planuojamas biudžetas, situacija drastiškai nepasikeitė, todėl ir pajamų srityje didesnių pokyčių neturėtų būti.

Tiek vidutinio darbo užmokesčio, tiek darbo užmokesčio fondo augimą 2021 metais dabar prognozuojame didesnį nei numatėme anksčiau. Tai nuteikia optimistiškai, kad bent jau iš darbo mokesčių surenkamos pajamos neturėtų sumažėti. Tačiau šiek tiek sumažinta kitų metų bendrojo vidaus produkto prognozė. Taigi vienoje srityje matome geresnę situaciją, kitoje – ne tokią gerą, bet tas bendras rizikų lygis išlieka panašus, kaip buvo.

Tiek vidutinio darbo užmokesčio, tiek darbo užmokesčio fondo augimą 2021 metais dabar prognozuojame didesnį nei numatėme anksčiau. Tai nuteikia optimistiškai.

– Ar jau aišku, kiek dėl numatytų papildomų išlaidų, kurios sudaro kiek daugiau kaip 2 proc. prognozuojamo kitų metų bendrojo vidaus produkto, didės bendras valdžios sektoriaus deficitas?

– Galutinius skaičius dar reikėtų tikslinti, buvo dar papildomų įvairių institucijų pasiūlymų įtraukta – pavyzdžiui, Krašto apsaugos ir Kultūros ministerijų. Reikėtų žiūrėti į bendrą skaičių visos lentelės gale, tačiau šiandien jį man būtų dar sudėtinga pasakyti.

– Galima prognozuoti, kad valdžios sektoriaus deficitas kitąmet sieks apie 7 proc. BVP?

– Manau, kad bus didesnis kaip 7 procentai.

– Kokį lygį kitų metų pabaigoje gali pasiekti valstybės skola?

– Aš manau, kad pirmiausiai reikėtų galutinai suskaičiuoti visas išlaidas, nes dar vyksta paskutiniai derinimai su ministerijomis. Reikėtų palaukti trečiadienio ir tada jau turėtų būti aiškesnės prognozės dėl valstybės skolos.

– Kada galima tikėtis biudžeto patvirtinimo Seime?

– Planuojame, kad trečiadienį biudžetą patvirtins Vyriausybė ir ketvirtadienį turėtų vykti antras svarstymas Seime. Tokiu atveju priėmimas būtų ateinančią savaitę.

– Kitąmet tikriausiai nepavyks išvengti biudžeto peržiūros. Ar esate pasiplanavę, kada tai galėtų būti daroma?

– Išimame visus projektus, kurie yra susiję su Recovery fondu (ES Ekonomikos gaivinimo fondas – BNS) – ir pajamas, ir išlaidas, kol bus aiškūs Europos Komisijos kriterijai ir kokie projektai bus finansuojami. Kiekvienas naujai atėjęs ministras nori peržiūrėti, kokie projektai buvo parengti, ar jie iš tikrųjų pakeis mūsų ekonomikos DNR, ar skirti tiesiog pravalgymui. Tam reikia pakankamai laiko.

Turime sutarimą su Europos Komisijos vadove dėl tam tikro laiko rezervo tokiai peržiūrai, todėl planuojame išimti visus šiuos projektus ir jau su jais ir pajamomis iš Recovery fondo sugrįžti 2021 metais prie biudžeto tikslinimo.

– Ar tai būtų daroma pavasario sesijos metu, ar nusikeltų į rudenį?

– Tikėtina, kad tai vyktų pavasario sesijos metu, bet tiksliai dar negaliu pasakyti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ss

ss portretas
Pensijas mazins

Jau 30 metų vis ieškome....

Jau 30 metų vis ieškome.... portretas
Ieškoti galima tik sliekų mėšlyne prieš einant žvejoti. Naujoji ponička - Lietuvoje seniai dirbti, kurti reikia, o ne ieškoti...ko nepametei.

Valdas

Valdas portretas
Tai nesupratau, tik ką lojo, kad Skvernelis praskolino Lietuvą, o dabar patys, dar nespėję dorai perimti kabinetų, jau skolinsis virš milijardo?
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių