G. Skaistė: valstybės skolos aptarnavimas ilguoju laikotarpiu gali tapti problema

Finansų ministrė Gintarė Skaistė sako, kad lėšų, pasiskolintų iš ES, aptarnavimas ilguoju periodu gali tapti našta valstybei. Ji taip pat priduria, kad, siekiant to išvengti, būtina laikytis atsargumo ir siekti užtikrinti, kad šiuo metu daromos išlaidos atsipirktų valstybei ateityje.

„Skolos aptarnavimas ilguoju laikotarpiu gali tapti mums problema, nes šiandien mes skolinamės pigiai, bet po daugelio metų galbūt taip nebebus. Aš manau, kad, žiūrint apskritai į finansų planavimą, turbūt reikėtų būti atsargiems ir įsivertinti, kad tos išlaidos, kurias mes darome šiandien, atsipirktų ateityje. Kad nebūtų taip, kad mes tuos pinigus šiandien išsidaliname, o realiai po daugelio metų mums tą skolą vis tiek reikės grąžinti“, – „Žinių radijui“ sakė ji.

G. Skaistė pabrėžė, kad skolinantis lėšas iš ES būtina užtikrinti, kad skolinimasis būtų prasmingas.

„Man atrodo, nereikėtų galvoti kaip apie absoliutų dydį, bet tiesiog galvoti, kam mes tuos pinigus skolinamės. Ar iš tiesų tai yra prasminga“, – kalbėjo ji.

Reikėtų būti atsargiems ir įsivertinti, kad tos išlaidos, kurias mes darome šiandien, atsipirktų ateityje.

Patvirtintame valstybės biudžete išlaidos, įskaitant ES lėšas, sudaro 15,825 mlrd. eurų, pajamos – 11,252 mlrd. eurų. Išlaidos pajamas viršija 4,573 mlrd. eurų.

Didžiausią papildomų lėšų dalį – 933,5 mln. eurų – kitąmet numatoma skirti COVID-19 pandemijos padariniams suvaldyti.

Numatoma, kad valdžios sektoriaus deficitas 2021 metais sudarys 7 proc. BVP ir bus 2,1 proc. punkto BVP didesnis negu formuotas pirminiame variante. Struktūrinis valdžios sektoriaus deficitas, Finansų ministerijos vertinimu, 2021 metais sudarys 6,4 proc. BVP.

Valdžios sektoriaus skola 2021 metais sudarys 51,9 proc. BVP ir bus 1,7 proc. punkto BVP didesnė negu pirminiais biudžetų projektais formuojama valdžios sektoriaus skola.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Atkreipkite dėmesį jog kalba eina tik apie aptarnavimą, kitaip tariant tik apie palūkanų mokėjimą ir netgi tai jau darosi problema, kur dar skolos gražinimas.Dar kas galvoja jog mes laisvi ir nepriklausomi su tokiu gyvenimu į skolą? Todėl LR marionetes ir daro viską ką iš ten paliepia..
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių