Gdanskas – populiarus lietuvių poilsio maršrutas

  • Teksto dydis:

Senas posakis byloja, jog prieš keliaujant pamatyti pasaulio pirmiausiai verta susipažinti su savo apylinkėmis. Šiuo patarimu vadovaujasi vis daugiau lietuvių, kurie trumpoms išvykoms ar ilgesniam poilsiui renkasi keliones po kaimynines šalis. Pasak keleivių vežėjų, vienas iš labiausiai populiarėjančių maršrutų – Lenkijos miestas Gdanskas.

Aplankyti Lenkijos pajūrio miesto Gdansko lietuviai plūsta ne tik vasaros sezono metu, bet ir žiemą. Pasak patyrusio keliautojo ir tarptautinių kelionių autobusu organizatoriaus „Eurolines“ vadovo Edmundo Pavlovo, toks Gdansko populiarumas lėmė, jog kelionės į šį miestą pradėtos vykdyti kiekvieną dieną.

„Miestas gali pasiūlyti ne tik poilsį mėgaujantis saulės voniomis šiltuoju sezonu, bet ir puikius pažintinius maršrutus, patrauklius savo istorija bei architektūra visais metų laikais. Visada gyvas ir šurmuliuojantis miestas gausus lankytinų vietų“, - pasakojo E. Pavlovas.

Architektūriniai šedevrai

Viena gražiausių Gdansko arterijų - Karališkojo kelio pavadinimu žinoma gatvė Dluga, kurioje gausu architektūrinių šedevrų. Seniausi statiniai čia mena Viduramžių laikus, nors didžioji dalis jų yra atstatyti iš po karo likusiųs griuvėsių. Keliaujant Dluga gatve galima pamatyti ir miesto širdį Rotušę bei Artus. Priešais šį pastatą galima išvysti ir miesto lobį Neptūno fontaną, kurį lenkai taip saugojo nuo okupantų akių, kad karo metu jį išmontavo ir paslėpė.

Keliaujant šalia Motlavos upės prieiname vieną iš didžiausių miesto simbolių – Gdansko kraną, pastatytą dar XV amžiuje. Senajame miesto uoste šį įrenginį krovinių iškėlimui „užkurdavo“ bausmes atliekantys nusikaltėliai.

Auksinis namas – netikėtas atradimas susipažįstant su Gdansku. Priartėjus prie šio šedevro, akį prikausto Kleopatros, Edipo, Achilo ir Antigonės statulos.

Pasakodamas apie lankytinas vietas Gdanske, „Eurolines“ agentūros vadovas ir patyręs keliautojas Edmundas Pavlovas taip pat patarė aplankyti ir Auksinius vartus, Šv. Mergelės Marijos baziliką ir Šv. Marijos gatvę, Archeologijos muziejų, Didįjį malūną bei lenkų monarchų rezidenciją Žaliuosius vartus.

Didinga lenkų istorija

Besidomintiems istorija verta aplankyti Lenkų paštą ir Vesterplatės pusiasalį - šios vietos geriausiai įkūnija stiprią lenkų dvasią ir meilę savo tėvynei.

Vykstant kariniams veiksmams 1939 metais SS dalinys ir vietinė policija šturmavo Lenkų paštą, kuriame užsibarikadavę 57 žmonės sugebėjo atsilaikyti net 15 valandų nuo intensyvaus okupantų puolimo. Šiuo metu pašte veikia muziejus.

Tuo pačiu metu 3500 vokiečių karių, apgulė Vesterplatės pusiasalyje įsitvirtinusią 180 lenkų gynėjų įgulą. Okupantai tikėjosi lengvos pergalės, tačiau didvyriškai gindamiesi lenkų gynėjai atsilaikė visą savaitę. Šio susirėmimo teritorijoje dabar veikia Antrojo pasaulinio karo muziejus.

Naktinis gyvenimas

Saulei nusileidus miestą lankantys turistai gali pasinerti į naktinį gyvenimą, kuris čia taip pat verda. Senosios architektūros pastatuose rasime gausybę barų, pub‘ų bei klubų. Įsikūrę išskirtinėse vietose, dažnas iš jų pasižymi patraukliu netradiciniu interjeru. Dauguma barų yra įsikūrę greta vienas kito, sukoncentruoti vos keliose gatvelėse, todėl naktinėjantieji turi galimybę aplankyti pakankamai daug vietų. Vasaros metu Gdanske naktinis gyvenimas atgyja ir lauko erdvėse. Čia vyksta daug gyvo garso koncertų bei įvairiems skoniams pritaikytų festivalių. „Nuo klasikinės muzikos koncertų iki elektroninės ar sunkiojo roko muzikos pasirodymų“, - taip gyvo garso koncertų pasirinkimą apibūdino E. Pavlovas.

Patraukli kaina

Kaip vieną iš priežasčių, kodėl tautiečiai vis dažniau renkasi aplankyti šį miestą, E. Pavlovas įvardija išties palankų kainos ir kokybės santykį. Už verslo klasės apartamentus net ir sezono metu keliautojai sumokės ženkliai mažiau nei kituose turistiniuose kurortuose už ekonominį apgyvendinimo variantą. „Kaip ir likusioje Lenkijos dalyje (Gdanskas ne išimtis) turistus pasitinka patrauklios būtiniausių reikmenų bei maisto kainos, todėl smagiai pramogaujant šeimos biudžeto neužguls sunki finansinė našta“, - tvirtino E. Pavlovas, būsimiems keliautojams linkėdamas neišdildomų įspūdžių lankant Gdanską, į kurį šiuo metu iš didžiųjų Lietuvos miestų galima nuvykti kiekvieną dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių