Gintaro gavyba tapo politiniu galvosūkiu

  • Teksto dydis:

Parlamente kilus iniciatyvai drastiškai mažinti išgaunamam gintarui taikomo mokesčio tarifą, specialistai perspėja, kad tai atriš rankas verslininkams tiesiog iškasti ir parduoti Baltijos auksą nesukuriant jokios pridėtinės vertės, rašo "Lietuvos žinios".

Seimo Aplinkos komiteto vicepirmininkas liberalas Simonas Gentvilas su grupe kolegų registravo Mokesčio už valstybinius gamtos išteklius įstatymo pataisą, kuria siūloma iki 27,74 euro už kilogramą sumažinti mokesčio tarifą už išgaunamą gintarą. Anot iniciatorių, palengvinus mokesčių naštą verslininkams atsirastų stimulas pradėti gintaro gavybos procesą, o kartu padidėtų galimybė gintaro klodus panaudoti rekreacijai, turizmo plėtrai.

Dabartinis teisinis reguliavimas, parlamentaro manymu, neskatina verslo įmonių išgauti gintaro Lietuvoje, "procesas sustojęs, iš gintaro (Kuršių) marių dugne - jokios naudos".

Kalbėdamas apie naują politikų iniciatyvą Pasaulio gintaro tarybos narys Kazimieras Mizgiris "Lietuvos žinioms" teigė, jog iniciatoriai nesuvokia, ką daro: "Kuršių marių gelmių lobius būtų galima rodyti pasauliui. Tačiau jei bus priimta Mokesčio už valstybinius gamtos išteklius įstatymo pataisa, visa naudą gaus tik verslas, o gintaras bus parduotas Kinijai".



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių