Grūdų supirkimo kainos ūkininkų nedžiugina

Plūstelėjus karštiems orams, Dzūkijos ūkininkų kombainai išriedėjo į laukus – prasidėjo javapjūtė. Pirmasis derlius – žieminių rapsų ir miežių – nėra prastas, bet grūdų supirkimo kainos ūkininkų nedžiugina. Grūdų supirkėjai beveik šimtu litų už toną siūlo mažiau nei pernai.

Alytaus rajono ūkininkai, į aruodus jau pilantys žieminius rapsus ir miežius, ankstyvuosius kviečius, derliaus tikisi ne mažesnio nei pernai, nes kultūros žiemą nenušalo. Skirtingai nei, pavyzdžiui, Suvalkijos ūkininkų laukuose.

„Vieni žieminių rapsų prikulia iš hektaro po 2,5–3 tonas, kiti prikulia ir 4,5–5 tonas. Tai priklauso nuo žiemos: kur rapsai iššalo, ten ir derlius mažesnis“, – sako Marijampolės savivaldybės Žemės ūkio skyriaus vedėjas Eugenijus Alesius.

Jeigu išsilaikys sausi orai, kitą savaitę kombainai darbuosis ir kviečių laukuose. Tačiau ūkininkų nedžiugina grūdų supirkimo kainos – jie sako investuojantys vis daugiau, o pelnas kasmet mažėja. 

„Kainos labai netenkina. Jau trečdaliu mažesnės nei 2012-aisiais. Kasmet vis po 100 Lt nukrenta už toną. O rapsų nuo 1,7 tūkst. Lt liko tik 1 tūkst.“, – teigia Alytaus r. ūkininkas Arūnas Žalynas.

„Būtų gerai, kad brangiai mokėtų. Ką darysi. Vienus metus daugiau, kitus metus mažiau to pelno būna. Čia žemės ūkis – nuo gamtos priklauso“, – sako Alytaus r. ūkininkas Darius Aleknavičius.

„Visuomet kainos derliaus nuėmimo metu nukrinta. Todėl siūlyčiau ūkininkams neskubėti parduoti, kiek įmanoma ilgiau pasaugoti sandėliuose, nes kainos turėtų pakilti“, – mano Alytaus r. savivaldybės Žemės ūkio skyriaus vedėjas Stasys Supranavičius.

Grūdų supirkėjai už toną kviečių siūlo nuo 500 iki 580 Lt, už toną kvietrugių – 410 Lt, avižų – 230 Lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių