Gruodį nuostoliai dėl elektros svyravimų prilygsta audrų žaloms

  • Teksto dydis:

Gruodį, ypač prieš didžiąsias metų šventes, namuose intensyviai naudojamos buitinės technikos apkrovimas elektros instaliacijai prilygsta vasaros audrų poveikiui. Draudimo bendrovės BTA duomenimis, per metus dėl elektros įtampos svyravimų patirti gyventojų nuostoliai viršija 80 tūkst. eurų. Beveik pusė nuostolių fiksuota per tris vasaros mėnesius, o antroje vietoje ne tik įvykių gausa, bet ir nuostolių mastu, išsiskiria gruodis.

„Vasarą nuostoliai dėl elektros įtampos svyravimų dažniausiai fiksuojami po stiprių audrų su žaibais. Tačiau pernai metų gruodžio tendencijos verčia sunerimti – per mėnesį dėl elektros svyravimų patirti gyventojų nuostoliai siekė per 10 tūkst. eurų, o įvykių skaičius ženkliai lenkė rudens ir pavasario mėnesių vidurkį“, - teigia BTA turto draudimo produktų vadovė Dalia Strazdienė.

Anot jos, brangiausiai kainuojančios žalos dėl elektros įtampos svyravimų – šildymo katilų, vandens šildytuvų ar geoterminio šildymo sistemų gedimai.

„Elektros įtampos svyravimai iš rikiuotės išveda įvairią buitinę techniką: sugenda ne tik televizoriai, kompiuteriai, garso aparatūra ar brangi virtuvės įranga, bet ir, pavyzdžiui, automatinių vartų sistemos. Tačiau labiausiai ne tik piniginei, bet ir gyvenimo komfortui atsiliepia kritiškai svarbių būsto bei vandens šildymo sistemų gedimai. Šaltuoju metų laiku likti be šildymo ar šilto vandens tikrai nenori niekas, o nuostoliai tokiais atvejais siekia ir 4–5 tūkst. eurų“, - vardija specialistė.

Artėjant šventėms specialistė taip pat perspėja ir apie pavojus bei nuostolius, kylančius dėl išaugusio elektros suvartojimo. Pasak jos, būtent senesnės statybos daugiabučių, kuriuose ir gyvena dauguma šalies gyventojų, infrastruktūra fiziškai nėra pritaikyta tokiam elektros prietaisų kiekiui: elektros instaliacija neatlaiko apkrovos, ima kaisti ir gali užsidegti laidai bei pati technika.

„Senos statybos daugiabučių namų elektros instaliacija buvo pritaikyta to laiko realybei, taigi – kur kas mažesnėms apkrovoms. Tačiau dabar apie tai tiesiog nesusimąstome, ne visi ir žino, kokio galingumo prietaisus galima jungti į tinklą. Ir priešingai nei daugelis mano, išmušantys saugikliai yra svarbiausias, tačiau jau pavėluotas signalas, jog sistema pernelyg apkrauta ir iki gaisro pavojaus vos vienas žingsnis“, - įsitikinusi D. Strazdienė.

Dar vienas papildomas ne tik elektros instaliacijos apkrovos, bet ir ugnies rizikos šaltinis gruodžio mėnesį – šventiniai papuošimai bei girliandos.

„Artėjant šventėms elektrinėmis girliandomis gausiai puošiamas tiek namų interjeras, tiek ir išorė. Kartais girliandos paliekamos degti visą parą, net ir tada, kai namuose nieko nėra. Tokios dekoracijos šalia degių daiktų, popierinių papuošimų yra visiškai realus galimo gaisro pavojus, ypač jei naudojami papuošimai – ne pirmos jaunystės, galbūt pažeistais laidais ar jungtimis“, - primena D. Strazdienė.

Specialistės teigimu, siekiant išvengti nelaimės bei nuostolių svarbiausia visus elektros prietaisus naudoti atsakingai, apdairiai ir įsitikinti, ar jie visi tikrai reikalingi ir naudojami.

„Technikos, kurią vienu metu naudojame namuose kiekis pastaruoju metu ženkliai išaugo, tačiau tik mes patys galime kontroliuoti, kaip, kada ir ar atsakingai ja naudojamės mes ir šeimos nariai. Taip pat reiktų profilaktiškai patikrinti įrenginių laidus bei jungtis, apžiūrėti „karštąsias“ zonas, kuriose susiraizgo itin daug laidų. Nelaikykite jų po kilimais, stenkitės, kad per juos nebūtų vaikštoma. Jei turite mažų vaikų ar naminių gyvūnų taip pat pasistenkite, kad tokios laidų raizgalynės jiems nebūtų prieinamos“, - pataria specialistė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių