Gyventi neįregistruotame name tampa nuostolinga

Gyventi name, kuris neįregistruotas, tampa nuostolinga. Prasidėjus lapkričiui, baigėsi terminas, per kurį gyventojai ir bendrovės, nepatirdami papildomų išlaidų, galėjo įregistruoti baigtus ar nebaigtus statyti statinius ir nuosavybės teises į juos. To nepadariusiems teks pakratyti piniginę – mokėti dukart daugiau ir dar gresia baudos.

Siekiant įteisinti pradėtus ar užbaigtus statinius ir užtikrinti savavališkai statomų ar rekonstruojamų statinių valstybinę priežiūrą, Seimas pernai pakoregavo įstatymus ir nustatė, kad statybas ir nuosavybės teises į turtą privaloma registruoti. Buvo suteikta vienerių metų galimybė įteisinti ir statybas, tą savininkai privalėjo padaryti iki šio lapkričio.

„Pastatytas statinys turi būti įregistruotas per 3 mėnesius nuo statybos užbaigimo dokumento surašymo. Nauja tai, kad privalu registruoti ir nebaigtus statyti statinius, jie turi būti įregistruoti per 3 metus nuo jų statybą leidžiančio dokumento išdavimo“, – primena Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos atstovė viešiesiems ryšiams Vida Aliukonienė.

Statybų registravimu siekta užkirsti kelią nekilnojamojo turto mokesčių vengimui, kai, tarkim, namo savininkas ar bendrovė, vengia jas įregistruoti, taip nemokėdama nekilnojamojo turto mokesčio, kuris yra svarbi savivaldybių pajamų dalis. Tačiau prievolė vykdoma vangiai.

„Registrų centro apgulties klientų tikrai nepajuto nei per visus metus, nei spalį, studento sindromas nebuvo jaučiamas. Tik pastebėjome, kad informavus, truputį padaugėdavo statybos registravimo atvejų“, – sakė Registrų centro Komunikacijos sk. vedėjo pavaduotoja Gražina Urbonavičė.

Nebaigtų ir baigtų statybų savininkai praleido progą sutaupyti, nes registruodami iki pernai lapkričio pradėtus, nebaigtus ar baigtus statinius, galėjo mokėti perpus mažesnį registro mokestį.

Dabar tai atsieis ne tik dukart brangiau, bet grės ir statybos inspekcijos patikros ir baudos – nuo beveik 150 iki 300 eurų gyventojams ir dukart didesnės įmonėms. Už pakartotinius pažeidimus bus skiriamos dukart didesnės baudos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Dzin

Dzin portretas
Dzin. Apleistas teritorijas pirma susitvarkykit po to gasdinkit ubagus.

Ert

Ert portretas
Labai gerai.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių