Į atlikėjų pinigines subyrėjo daugiau kaip 3 milijonai eurų

  • Teksto dydis:

3 247 401 eurų – tiek Lietuvos gretutinių teisių asociacija AGATA paskirstė atlikėjams ir įrašų gamintojams už 2015 metus.

Atlyginimas už muzikos panaudojimą viešojoje erdvėje, radijuje, televizijoje bei kompensacinis atlygis priskaičiuotas per 60 tūkst. Lietuvos ir užsienio dainininkų, muzikantų, aktorių, muzikos leidėjų.

Monika Linkytė (dainininkė): „Mane AGATA atlyginimas visada džiugina, ypač smagu gauti pinigus vasarą per atostogas. Pastebėjau, kad kuo daugiau reiškiuosi muzikoje, tuo didesnį atlygį gaunu, taigi paskirstymo sistema veikia logiškai. Džiaugiuosi, kad yra AGATA, kuri pasirūpina mano, kaip atlikėjos, gretutinėmis teisėmis“.

Palyginus su praėjusių metų paskirstymu, šiemet bendras atlyginimas išaugo beveik 4 procentais. Atlygio augimą labiausiai lėmė taikos sutartimi baigta byla su vienu kabelinės televizijos operatorių. (Sėkminga bylos baigtis leido teisių turėtojams paskirstyti daugiau nei 115 000 eur). Taip pat atlygis augo dėl palankių derybų su kabelinių televizijų operatoriais ir išaugusio atlygio iš kitų TV transliuotojų.

AGATA džiaugiasi, kad per 17 gyvavimo metų gretutinių teisių apsaugos srityje pavyko nuveikti didelius darbus. „Verslininkai naudojantys muziką viešose vietose jau daug geriau supranta, kas yra gretutinės teisės, kodėl už muziką reikia mokėti ir kaip geriausiai panaudoti muzikos galią savo veikloje. Galime tik pasidžiaugti, kad net po trijų metų derybų mums pavyko susitarti ir pasirašyti sutartis su kabelinės TV operatoriais. Taip pat geranoriškai išsprendėme konfliktą su pajūrio verslininkais ir pasirašėme bendradarbiavimo sutartis su smulkiaisiais Palangos apgyvendinimo paslaugų tiekėjais“, – sakė AGATA direktorė Agnė Masalskytė.

AGATA užsakymu bendrovės „Spinter“ atliktos apklausos duomenys rodo, kad net 79 proc. Lietuvos gyventojų viešose vietose skambanti muzika yra labai svarbi. Dauguma žmonių pirmenybę teikia nacionaliniam turiniui, todėl AGATA Lietuvos verslui sukūrė ypač paprastą galimybę naudotis Lietuvos atlikėjų kūriniais. „Mūsų sukurta nacionalinės muzikos platforma „Pakartot.lt“ ypač išpopuliarėjo ne tik tarp muzikos gerbėjų, bet ir tarp atlygį už muzikos panaudojimą mokančių verslininkų. Kiekvienas norintis gali nesunkiai naudotis „Pakartot.lt“ muzikos baze, kurioje, galima sakyti, yra visa Lietuvos muzika“, – sako A. Masalskytė.

AGATOS atlikti tyrimai taip pat rodo, kad žmonėms yra svarbu ir kokios muzikos jie klausosi. „Dauguma žmonių teigia, kad nori girdėti jų mylimų dainininkų kūrinius, o ne bet kokią neįsimintiną foninę muziką. Tai supranta ir verslo atstovai. Tarkim viename iš didžiausių prekybos centrų tinklų 50 proc. skambančios muzikos - populiarių Lietuvos atlikėjų hitai. Tai ne tik muzika, kurios pageidauja klientas, bet ir tiesioginis lietuviškos muzikos palaikymas. Pagal naudotojų pateikiamus grojaraščius paskirstoma suma tiesiogiai pasiekia atlikėjus“, – sakė muzikos licencijų skyriaus vadovas Mindaugas Budvytis.

AGATA atlyginimą skirsto du kartus per metus: sausio mėn. per mažąjį paskirstymą už 2015 m. I pusmetį buvo paskirstyta 794 095 Eur, liepos mėn. už 2015 metų II pusmetį – 2 453 306 Eur.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių