Ieškote būsto? Turite tai žinoti

  • Teksto dydis:

Ieškantiesiems būsto – palankus metas tą daryti, nes pasiūla – didelė, pasirinkimas – platus. Nekilnojamojo turto rinkodaros ir pardavimo įmonės "011" vadovas Mantas Jaruševičius pataria, į ką labiausiai reikėtų atkreipti dėmesį, kad vėliau netektų gailėtis.

– Turite nemažą patirtį gyvenamojo nekilnojamo turto rinkoje. Kaip patartumėte rinktis būstą?

– Bendra situacija rinkoje yra labai palanki vartotojui – pasiūla didelė, žmonės šioje srityje darosi vis labiau sąmoningesni, kaina tampa ne pats pagrindinis veiksnys. Dairytis pigiausio produkto gal tikrai nevertėtų, bet, kai nėra pinigų, žmonės negali sau leisti galvoti apie kitokius sprendinius. Ieškant būsto, vertėtų gerai pagalvoti ir nepriimti spontaniškų sprendimų. Man, kaip šio verslo atstovui, smagiau, kai klientai apsisprendžia greitai, bet, žiūrint socialiniu aspektu, butą ar namą žmogus įsigyja tikrai ilgam, investuoja daug pinigų, tad spontaniškumo gal nereikėtų. Tačiau nereikėtų nuvertinti ir emocijų. Remdamiesi vien racionaliais skaičiavimais, vertinimais, nebūtinai išsirinksite labiausiai jums tinkantį variantą.

– Į ką labiausiai reikėtų atkreipti dėmesį?

– Jeigu ieškote būsto šeimai, įvertinkite atstumus nuo nusižiūrėto namo ar buto iki vaikų darželio, o ypač – iki mokyklos. Ar bus patogu ir saugu vaikui į pamokas ir iš jų parsigauti namo? Kaip nuvykti iki būrelių? Kokia situacija su viešuoju transportu? Ar lokacija atitinka jūsų įpročius?

Kitas dalykas – reikia žiūrėti, iš ko perki. Taip pat patarčiau kliautis to kvartalo, kuriame norite įsigyti būstą, gyventojų rekomendacijomis arba bent gyvenančių statytame tų pačių statytojų, kurių projektu jūs domitės.

– Kol vienų gyvenamųjų namų ir kotedžų kvartalų gyventojai jaučiasi statytojų palikti likimo valiai ir važinėja dulkinais keliais, patys turi pasirūpinti šaligatvių ir apšvietimo įrengimu ar iškyla dar kitokių bėdų, kiti mėgaujasi saugiu ir patogiu gyvenimu. Kaip nenudegti?

– Projektuose, kurių statytojai orientuojasi vien į kainą, pasigendama investicijų į bendrą kvartalo gerovę. Iki galo baigtų projektų visai kita kaina, tačiau pirkėjas gauna ne tik namą, kotedžą, bet jam nebereikia sukti galvos dėl kvartalo saugumo, įvažiuojamųjų keliukų, šaligatvių, apšvietimo įrengimo ir pan.

Nuo statytojo priklauso, kaip bus vykdomas garantinis pastato aptarnavimas ir ar apskritai pavyks jį gauti. Kas bus atsakingas, jeigu išlįs kokių nors bėdų? Tad labai svarbu yra statytojo patikimumas, reputacija ir įmonės ilgaamžiškumas. Ar ji nėra vienadienė, įkurta tik užbaigti projektą ir jį parduoti?

Patarčiau kliautis to kvartalo, kuriame norite įsigyti būstą, gyventojų rekomendacijomis arba bent gyvenančių statytame tų pačių statytojų, kurių projektu jūs domitės.

Rekomenduoja klientai

Vienas naujausių gerųjų pavyzdžių, rodančių, kad įmanoma suderinti verslą, finansinę ir socialinę atsakomybę, yra Kauno rajono Akademijos miestelyje, prie Obelynės gatvės, kylantis jau trečias bendrovės "GB group" gyvenamųjų namų kvartalas.

Jau apgyvendinta "Medeina", "Žemyna" ir statoma "Gabija" yra Kamšos botaninio-zoologinio draustinio ir Obelynės parko, įkurto prof. Tado Ivanausko, kaimynystėje. Tačiau naujakurius čia vilioja ne tik gamtos prieglobstis, bet ir patogus bei greitas susisiekimas su miesto centru. Iki jo – vos dešimt minučių.

"Be reklamų ir dar neturint vizualizacijų "Gabijoje" buvo rezervuota trečdalis namų", – pasakojo UAB "GB projektai" direktorius Simonas Mykolaitis.

Šie projektai – išvystyti iki galo. Tai reiškia, kad statytojai savo lėšomis atveda ir prijungia visą reikalingą infrastruktūrą, išasfaltuoja arterines ir mažesnes kvartalų gatves, kvartalus aptveria, pasirūpina vaizdo stebėjimo sistemos įdiegimu ir tuo, kad ne tik aplink kvartalus, bet ir juose netrūktų žalumos, jaukumo bei erdvių leisti laisvalaikį.

Statytojas lieka administratoriumi

Kalbant apie "Gabijos" kvartalą, bus įrengta bendra stovėjimo aikštelė, pasivaikščiojimo takai. Apgalvoti netgi tokie akcentai kaip, pavyzdžiui, kad Akacijų gatvėje žydės akacijos, Gluosnių gatvėje džiugins būtent tik šie medžiai ir pan.

Šiame kvartale, kaip ir kituose, plėtojamuose "GB group", galios bendros elgesio taisyklės. Jos suteikia tvarkos ir padeda išvengti nereikalingų nesusipratimų tarp kaimynų, o atsiradusius nesklandumus padeda išspręsti administratorius.

Maža to, kvartalą sutvarkiusi bendrovė jame lieka kaip administratorė, tad bus užtikrinta bendrų teritorijų priežiūra ir tvarka, kaip yra "Medeinoje" ir "Žemynoje" bei kituose bendrovės jau įgyvendintuose projektuose. "Jeigu statytojas objekte lieka kaip administratorius, vadinasi, jis nebijo prisiimti atsakomybės už savo projektą", – vertino įmonės "011" vadovas M.Jaruševičius, beje, pats su šeima įsikūręs "Medeinoje".

Rūpinasi saugumu

Akademijos miestelio seniūnija atkreipė dėmesį, kad "GB group" pasirūpino ne tik tvarka jau apgyvendintuose "Medeinos", "Žemynos" kvartaluose, bet ir už jų ribų: buvo apsvarstytas ir pakoreguotas autobusų grafikas, atsirado daugiau stotelių. Tai bus naudinga ir šalia esančio "Gabijos" kvartalo gyventojams.

"GB group" savo iniciatyva ir lėšomis parengė ir Kauno rajono savivaldybei padovanojo greta kvartalo esančios Varžupio gatvės šaligatvio ir apšvietimo įrengimo kilometro atkarpos projektą. Taip pat gyventojų saugumui ir patogumui buvo įrengta ir apšviesta pėsčiųjų perėja per gretimą Šakių plentą.

Šalimais naujųjų kvartalų yra valstybinis vaikų lopšelis-darželis "Ąžuolėlis" ir jo filialas, privatus "Medeinos" vaikų darželis, taip pat Ugnės Karvelis gimnazija ir Ringaudų pradinė mokykla.

Svarbi galimybė pasirinkti

Naujajame "Gabijos" kvartale kyla 42 kokybiški vieno aukšto, A energinio naudingumo klasės gyvenamieji namai su 6–8 arais žemės ir 21 vieno aukšto kotedžas su 3 arais žemės.

Būstai statomi pagal "GB group" projektus, bet juos galima koreguoti pagal savo poreikius pasirenkant pageidaujamą namo išplanavimą, eksterjero apdailą: klinkerio plytų, langų, stogo spalvas. "Naujieji savininkai galės patys susikurti namus, jaustis pridėję savo minčių ir širdies", – pridūrė S. Mykolaitis.

Galimybė pačiam pasirinkti išplanavimą labai svarbi, tam pritarė ir M. Jaruševičius.

"Tinkami ir klientų poreikius atitinkantys išplanavimai ne mažiau svarbu nei tinkama kvartalo lokacija. Priklausomai nuo išplanavimo, keturi asmenys gali labai patogiai išsitekti ir 80-yje kv. m, tačiau esant prastam patalpų išdėstymui net ir gerokai daugiau kaip 100 kv. m ploto name atrodys ankštoka. Tad galimybė rinktis ir tartis yra didelis privalumas", – teigė nekilnojamojo turto ekspertas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Pats gyvenu Zemynoje cia per saldziai parasyta, bet bent jau nemeluoja ka raso....

jonas

jonas portretas
ir vel reklaminis triukas...ai..ai
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių