Baltarusijai – raginimas nesuteikti licencijos Astravo AE

  • Teksto dydis:

Europos Tarybos Parlamentinė Asamblėja (ETPA) paragino Baltarusijos branduolinės energetikos reguliuotoją nesuteikti licencijos šalia Lietuvos statomai Astravo atominei elektrinei (AE), kol nebus įgyvendintos streso testų rekomendacijos, nesustiprintas elektrinės seisminis atsparumas.

ETPA ketvirtadienį Strasbūre balsavo už tokią rezoliuciją.

„Priimta su mūsų siūlymais originaliame tekste, su stipriu pareiškimu, kad kol neįvykdyti tarptautiniai reikalavimai, negalima išduoti licencijos. Raginamas baltarusių reguliatorius neišduoti. Tai mums buvo svarbiausia“, – BNS sakė ETPA posėdyje dalyvavęs Seimo Energetikos komisijos pirmininkas Virgilijus Poderys.

Pasak jo, per balsavimą 99 delegatai buvo už, 18 prieš, o 8 susilaikė.

Dokumente taip pat raginama užtikrinti apsaugą nuo sunkiojo komercinio lėktuvo katastrofos, kaip tai buvo padaryta to paties projekto reaktoriui Suomijoje, tobulinti kaimyninių bendruomenių ir šalių informavimo apie incidentus priemones, su Lietuva ir kitomis kaimynėmis pasirašyti susitarimus dėl ekstremalių situacijų valdymo.

V. Poderys išvakarėse BNS teigė, kad rezoliucijos „Branduolinė sauga ir saugumas Europoje“ patvirtinimas, nors ir neįpareigoja Baltarusijos, vis dėlto yra svarbi spaudimo Minskui priemonė.

Lietuva yra pagrindinė už 50 kilometrų nuo Vilniaus statomos Astravo AE jėgainės kritikė – jos teigimu, objektas statomas nesaugiai, nesilaikant tarptautinių įsipareigojimų, tuo metu Minskas kaltinimus neigia.

Branduolinė jėgainė statoma vos už 23 kilometrų nuo Lietuvos. Joje bus įrengti du rusiško VVER projekto reaktoriai, kurių kiekvieno galia – 1200 megavatų (MW). Projektą finansuoja Rusijos vyriausybė, jį įgyvendina „Rosatom“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jau

Jau  portretas
yra planuose naudoti sitos elektrines gaminama energija kaip rezervine. Tik tokie tvartelio guventojai ja tures pirkti is EU..

VYTAUTAS

VYTAUTAS portretas
BATKA JAU SENAI PADĖJO SKERSĄ ANT JŪSU.NA VALDŽIAGYVIAI SIUNTA,KAD IŠVOGĘ BIUDŽETĄ,NESUGEBĖJO PASTATYTI AT.NET NESUGEBĖJO BAIGTI UŽDARYTI SENAJA ATOMINE.BALTARUSIJA,NETURĖDAMA IŠKASENŲ,NAFTOS,DUJŲ SUGEBA SĖKMINGAI KELTI SAVO ŪKĮ,TODĖL,KAD NELEIDŽIA LAISVAI VOGT IŠ BIUDŽETO.VAGYS TURI SĖDĖTI.

taigi

taigi portretas
Apart kažkokių kliumpinių skilusių klumpių kaukšėjimo nėra jokių trikdžių - TATENA neturi jokių esminių priekaištų, o LT eilinį kartą ž opoje, o juk galėjo drauge statyti AE - baltarusiai siūlė, galėjo įtakoti vietos pasirinkimą abipusiai naudingomis sutartimis, bet Qbys važinėjo aplink Atravą dviračiu ir aiškino jokios AE nebus. :)
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių