Įvertino kainas ir infliaciją: valdantieji visai atitrūko nuo realybės ir žmonių gyvenimo

„Sodrai“ paskelbus, kad pirmąjį šių metų ketvirtį infliacija buvo didesnė nei gyventojų pajamų augimas, opozicinės Socialdemokratų partijos lyderė Vilija Blinkevičiūtė Ministrų Kabinetui siūlo skubiai peržiūrėti antiinfliacinių priemonių paketą.

Vyriausybė raginama taikyti pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatą maistui, neapmokestinamą pajamų dydį (NPD) prilyginti minimaliai algai (MMA).

Pasak V. Blinkevičiūtės, naujausia informacija apie gyventojų pajamas „darsyk liudija kad priemonės, kurias pasirinko Vyriausybė, buvo nepakankamos ir pavėluotos“.

„Vyriausybės atstovai bemaž pusmetį kartojo vieną ir tą patį: esą realus žmonių pajamų augimas aplenks infliaciją, tad nėra čia ko baimintis. Tuo metu „Sodros“ duomenys rodo, kad visus tuos pavėluotus „patrupinimus“ išmokų ir kompensacijų pavidalu „suėdė“ infliacija – žmonės už tą pačią sumą pinigų gali įpirkti vis mažiau. Atotrūkis tarp uždirbančiųjų daugiausiai ir mažiausiai šiemet taip pat augo.

Taigi situacija yra dramatiška ir nieko nedaryti negalima. Regis, valdantieji visai atitrūko nuo realybės ir nebemato, kaip gyvena žmonės. Atsižvelgiant į situacijos rimtumą, vėluojantį antiinfliacinių priemonių planą siūlome kuo greičiau taisyti: papildyti jį PVM lengvata maistui ir NPD prilyginti minimaliai algai“, – sako V. Blinkevičiūtė.

Įspėja apie augsiančią bedarbystę

Politikė priduria, kad rekordinės infliacijos metu augs ir bedarbių skaičius.

„Dėl sutrūkinėjusių prekybos grandinių susisiekimo sektorius – duobėje. „Lietuvos geležinkeliai“ jau pranešė, kad atleidžia apie 2,5 tūkst. darbuotojų, „Lietuvos paštas“ – apie 600. Tai – valstybės valdomos įmonės.

Paprastai krizių laikotarpiu, kuomet daug neapibrėžtumo, valstybės taip paprastai tūkstančių žmonių į gatvę nevaro. Darbuotojai gali būti perkvalifikuojami, galima jiems siūlyti dirbti kitose valstybės įmonėse. Deja, Laisvės partijos deleguoti ministrai, kurie už tai atsakingi, dėl to nedaro nieko“, – teigia V. Blinkevičiūtė.

Pirmadienį „Sodra“ paskelbė, kad 2022 m. pirmą ketvirtį vidutiniai atlyginimai augo sparčiau nei pernai ir siekė beveik 14 proc., tačiau per metus padaugėjo uždirbančių MMA, padaugėjo ir gaunančių dar mažesnes pajamas asmenų.

Taip pat, pasak „Sodros“ atstovų, didėja atotrūkis tarp gaunančių mažiausias ir didžiausias pajamas, o sausį jų augimą pirmą kartą viršijo infliacija. Anot „Sodros“, 113 tūkst. žmonių gauna mažesnes nei MMA darbo pajamas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

AFGSRHG

AFGSRHG portretas
komuniste BLINKE su KIRKIL VISA LT biudzeta isvoge pries rinkimus.

fas fas

fas fas portretas
ne valdantieji, o klounai sustatyti atidirbinejantys remejui savo, o ne jum avys

Bronius

Bronius portretas
Jie jau apie dvejus metus atitrūkę, o jūs a lia tikdabar pamatėt? Jums,opozicijai, kurie leidot šakalams šokinėti ir loti, ne mažiau klausimų.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių