Įžuvintojai veisia žuvis, kurios pradžiugintų žvejus

Prasidėjo vandens telkinių įžuvinimui, Dzūkijoje veisiamos žuvys, kurios vėliau keliauja į Aukštaitijos ir Žemaitijos ežerus bei upes. Simno žuvivaisos įmonė vienintelė Lietuvoje veisia Platelių ir Vištyčio ežerų sykus, peledes ir planuoja plėstis – užauginti kuo daugiau sterkų.

Prie Simno žuvivaisos įmonės tvenkinių – darbymetis. Peržiemojusios lydekos keliamos į mažesnius tvenkinius, nors vandens temperatūra siekia tik 7 laipsniusir lydekoms vanduo dar per šaltas.

„Mes jas gaudėm iš žiemojimo tvenkinių – tuomet aukštesnė temperatūra buvo,o dabar nukrito ir yra joms stresas. Laukiam, kol jos subręs, atiduos ikrus,“ – sakė Simno žuvivaisos įmonės vyriausioji specialistė Vilma Jasevičienė.

Mažai žinoma žuvis būtų džiaugsmas žvejams

Žuvininkai iš viso veisia 12 rūšių žuvis. Pagrindiniai darbai dabar vyksta inkubaciniame ceche – kadangi dauguma žuvų ikrų jau ritasi, specialistai akylai stebi, kad tinkamai cirkuliuotų vanduo, būtų palaikoma reikiama temperatūra.

„Lepiausia žuvis, kurią auginant daugiausiai darbo įdedama – sykai. Inkubuojame Vištyčio, Platelio sykus, tarp kitko Vištyčio sykų reprodukcinę bandą buvom užsiauginę. Po dvejų metų sėkmingai paėmėm ikrus“, – kalbėjo Simno žuvivaisos įmonės vyr. specialistas Algis Urbanavičius.

Į Nemuną ir Nevėžį įmonė paleido jau 9 milijonus paaugintų vėgėlių, taip pat pusė milijono dvimečių ir trimečių Vištyčio sykų praturtins Dusios, Aukštaitijos ežerus. Platelių sykai keliaus į Antalieptę,  o 150 tūkstančių margųjų upėtakių – į Nemuno, Merkio baseiną ir Žemaitijos upes. Vandens telkiniai sulauks 50 tūkstančių šamų, Sibiro eršketų. Sykus kasmet iš simniškių taip pat perka estai ir latviai.

Simno žuvininkai vieninteliai Lietuvoje veisia sterles, kuriomis Nemunas žuvintas dar prieš pusę amžiaus.

„Įvertinus maistines savybes tai yra labai gera žuvis, subręsta daug greičiau negu eršketasir kadangi inkubacinis periodas labai panašus, aš manau kad veisiant šią žuvį ir auginant, būtų didelis džiaugsmas žvejams“, – sakė Simno žuvivaisos įmonės vadovas Vydas Baravykas.

Planuojama atgaivinti išnykusią rūšį

Simno žuvininkai vieninteliai Lietuvoje veisia ir augina peledes – tačiau ši žuvis kaprizinga.

„Jos auginimas sunkus, nes jeigu vandens temperatūra pakyla iki 25–26 laipsnių – ji žūva. Žuvis yra kilusi nuo Lenos, jai reikalingas šaltesnis vanduo“, – kalbėjo V. Baravykas.

Ateityje planuojama užauginti kuo daugiau Baltijos aštrišnipių eršketų. Bal­ti­jos jū­ro­je ir į ją įte­kan­čio­se upė­se eršketai išny­ko prieš pusę amžiaus.


Šiame straipsnyje: įžuvintojaižuvysžvejai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių