J. Milius: Europos Komisija derėsis su Rusija dėl kiaulienos eksporto atnaujinimo

  • Teksto dydis:

Rusijai pareiškus, kad Baltijos šalys ir Lenkija dar bent trejus metus negalės eksportuoti kiaulienos į Rusiją, Lietuvos Maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas sako tikintis, jog Europos Komisija dėl to derėsis su Rusija. Jonas Milius neabejoja, kad sprendimas bus rastas, juo labiau, kad visų afrikinio kiaulių maro apimtų šalių atstovai tariasi, kaip dar efektyviau kovoti su maru.

„Europos Komisija turės derėtis. Baltarusija turi daugiau židinių nei mes, ir jie eksportuoja į Rusiją, rusai patys turi tą afrikinį kiaulių marą, šiuo metu jie turi daug židinių. Manau, turėtų normalizuotis reikalavimai - Rusija turėtų elgtis, kaip ir Europa. Europos Komisija pradės tas derybas, kaip supratau iš komisaro“, - BNS sekmadienį sakė J.Milius.

Jo teigimu, dėl vieno šerno negali nukentėti visa Europos Sąjunga, kaip atsitiko pernai, kai Lietuvoje nustačius pirmąjį afrikinio kiaulių maro atvejį, Rusija uždraudė kiaulienos importą iš visos ES.

J.Milius pranešė, kad vasario 9-10 dieną Briuselyje vyks vyriausiųjų ES šalių veterinarijos pareigūnų susitikimas, o 11-12 dienomis Taline susitiks 7-ių valstybių, įskaitant Rusiją, Baltarusijų ir Ukrainą, bei EK atstovų susitikimas dėl afrikinio kiaulių maro.

„Tarsimės, ką daryti su mažais ūkiais, kurie tų būtinų saugos priemonių neįdiegs, - tai ypač aktualu Lietuvai ir Latvijai, nes Estijoje tokių ūkių labai mažai. Mums - tai sudėtingas klausimas, kaip tas gyvas kiaules naikinti, ką daryti su likusiaiis ūkiais, nes ta maro grėsmė egzistuoja. Tai ir socialinis klausimas“, - kalbėjo Veterinarijos tarnybos vadovas. 

Rusijos veterinarijos ir fitosanitarijos tarnybos („Rosselchoznadzor“) vadovas Sergejus Dankvertas penktadienį pareiškė, kad draudimas importuoti kiaulieną iš Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Lenkijos nebus atšauktas bent trejus metus, nes čia yra afrikinio kiaulių maro atvejų.

Anot jo, Baltijos šalių ir Lenkijos gamintojų Rusija negali vertinti taip, kaip ketino vertinti Danijos ir kitų šalių, neturinčių maro, gamintojus.

Pernai sausį Lietuvoje, pirmojoje iš ES narių, aptikus afrikinį kiaulių marą, Rusija iš karto uždraudė kiaulienos importą iš visos ES, o pernai rugpjūtį, reaguodama į Vakarų sankcijas Rusijai, ji uždraudė maisto ir žemės ūkio produktų importą iš ES, JAV ir kai kurių kitų Vakarų šalių.


Šiame straipsnyje: Jonas Miliuseksportaskiauliena

NAUJAUSI KOMENTARAI

siūlosi ir siūlosi

siūlosi ir siūlosi portretas
tai gi jie aiškiai pasakė - NENORI GI JIE TOS KIAULIENOS. Gi jei žmogus nevalgo kokio produkto - kodėl jam siūlot per prievartą - jam neskanu, smirdi...jums kas siūlytų kasdien kokius ežius su spygliais kramtyt ir dar susimokėt, ar labai apisdžiaugtumėt?

į Ameriką

į Ameriką portretas
Geriau raskit būdą eksportuoti mėsa į USA nes dabar jie mums draugai..., o ne rusai-ant kurios varot juodai, o paskui ji dar kažką privalo vertinti ar nevertinti....

Apgailėtinas vaizdelis

Apgailėtinas vaizdelis portretas
Negi Lietuva vėl maitins "teroristinę" valstybę. O gal ji negali išsikrapštyty iš krizės todėl griebiasi gelbėjimo rato. Tad prezidentės nesąmoningas pareiškimas tik nesubrendusio politiko nevykęs politikavimas, o gal nevykęs pokštas.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių