J. Neverovičius Katare tarėsi dėl dujų tiekimo Lietuvai

Energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius su oficialiu vizitu savaitės pradžioje viešėjo Katare, kur tarėsi dėl galimybės tiekti dujas Lietuvai.

Ministerija pranešė, jog balandžio 14-15 dienomis ministras Dohoje susitiko su Kataro energetikos ir pramonės ministru ir didžiausios pasaulyje suskystintų gamtinių dujų (SGD) gamintojos ir eksportuotojos – įmonės „Qatargas“ – atstovais bei aptarė galimybes tiekti SGD Lietuvai.

„Terminalo statybos vyksta pagal planą: „Nepriklausomybės“ vardą gavęs laivas neseniai išplaukė iš laivų statyklos Pietų Korėjoje ir iki šių metų pabaigos per Indijos vandenyną atplauks į Lietuvą,“ – pranešime sakė J.Neverovičius.

Anot misterijos, vizito metu ministras aplankė „Qatargas“ SGD gamyklą „Ras Laffan“, kur gaminamos taip pat ir Lietuvos dujų kokybės reikalavimus atitinkančios SGD dujos.

„Lietuva savo SGD terminalui suteiks vadinamąją trečiųjų šalių prieigą (angl. Third Party Access) ir džiaugsis galėdama pritraukti naujus dalyvius į Lietuvos dujų rinką,“ – kalbėjo energetikos ministras J.Neverovičius.

Anksčiau ne kartą skelbta, jog Kataras yra viena šalių, su kuriomis deramasi dėl suskystintų gamtinių dujų tiekimo per Klaipėdoje statomą terminalą. Anksčiau skelbta, kad derybos dėl dujų tiekimo į Lietuvą gali vykti su didžiausiu pasaulyje suskystintų dujų tiekėju „Qatargas“.

Kataras yra daugiausia SGD eksportuojanti šalis pasaulyje. Visas SGD eksportas iš Kataro siekia maždaug 172 mlrd. kubų metrų – tai 33 proc. viso pasaulinio SGD eksporto. Į Europos šalis Kataro SGD eksportas siekia 10 proc. bendro eksporto.

Energetikos įmonių grupės „Lietuvos energija“ valdoma dujų prekybos bendrovė „Litgas“ vasarį pranešė sudariusi trumpąjį potencialių suskystintų gamtinių dujų (SGD) tiekėjų sąrašą. Jame liko 3 bendrovės.

„Litgas“ su trimis potencialiais dujų tiekėjais vykdo tiesiogines derybas, kurias baigus su geriausią pasiūlymą pateikusiu tiekėju šių metų viduryje planuojama pasirašyti ilgalaikę 5 metų dujų tiekimo sutartį. Neatmetama, jog tarp potencialių tiekėjų gali būti JAV, Ispanijos, Norvegijos, Kataro ar Azerbaidžano bendrovės.

SGD terminalas, kuris bus alternatyva rusiškoms „Gazprom“ dujoms, bus pastatytas iki 2014 metų gruodžio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių