Kad radote sau tinkamiausią būstą, galite suprasti ir iš plikų sienų

  • Teksto dydis:

Kiekvienas, kam teko bent kartą gyvenime pirkti butą, gali paliudyti: ši užduotis – ne iš lengvųjų. Nuolat kylančios abejonės, ar nusižiūrėtas būstas tikrai yra tas vienintelis, galintis tapti jaukiais namais, yra neatsiejama buto pirkimo proceso dalis.

Todėl ekspertai sprendimą dėl naujo būsto pataria priimti neskubant, gerai apgalvojus ir atsakius į klausimus sau pačiam.

Anot IKEA interjero dizainerės Vaivos Klezienės, būsimajam pirkėjui išsiaiškinus dėl tokių pamatinių dalykų kaip strateginė buto vieta mieste, saugumas, kaina ir išlaikymo išlaidos, ne mažiau svarbu įsivertinti, ar jaučiama naujo būsto aura.

Įsivertinkite savo poreikius

„Jaukumo ir noro būti namuose jausmą gali sukurti įvairūs veiksniai: buto plano konfigūracija, langų skaičius, dydis, orientacija ir netgi pro juos matomas vaizdas. Vieni atranda savo namus, kai už lango linguoja medžių šakos, kiti su džiaugsmu stebi skubančio didmiesčio panoramą“, – pasakoja V. Klezienė.

Pašnekovė pastebi, kad protingas sprendimas yra būsto įsigijimas tokioje stadijoje, kai dar galima suplanuoti pertvaras pagal savo poreikius, ir tokiu būdu patiems nuspręsti būsimų kambarių skaičių ir dydį. Svarstant įsigyti būstą su daline apdaila ir jau įrengtomis pertvaromis, privalu atsižvelgti į šeimos narių skaičių, gyvenimo būdą ir pomėgius bei paties buto dydį. Didelį dėmesį reiktų skirti ir patogiam gyvenamųjų erdvių zonavimui, rašoma pranešime spaudai.

„Planuojant pirkti naują būstą, sustokite ir pagalvokite apie save: keliese jame gyvensite, kiek funkcinių erdvių jums reikia namuose, ką mėgstate veikti kartu ir atskirai, kaip tvarkotės buityje ir kokį gyvenimo būdą propaguojate?Nepamirškite sau atsakyti, ir kur laikysite dviračius ar kitą laisvalaikio inventorių, priimsite svečius ir ar jūsų bute tilps darbo kampelis?“, – patarė interjero dizainerė.

Net ir turėdami ribotus išteklius butui įrengti, galite sukurti itin funkcionalų, stilingą ir, svarbiausia, savo poreikiams pritaikytą būstą.

Išsikrausto dėl vaikų

Jai antrina ir Vilniaus Naujamiestyje šiuo metu statomo daugiabučių namų komplekso pardavimų vadovė Violeta Jezerskienė, kurios teigimu, būtent nuo atsakymo apie pirkėjo poreikius tiesiogiai priklauso įsigyjamo būsto plotas.

„Turi būti apsispręsta, kiek ilgai norėsis tame bute gyventi. Ar jis perkamas penkeriems metams, ar keliems dešimtmečiams? Jeigu tai bus pirmasis būstas ir jame gyvens vienas ar du asmenys, tokiu atveju visiškai pakanka vietos 40 kv. m bute. Tiesa, ateityje, išaugus jame gyvenančių asmenų skaičiui, kartu turėtų didėti ir gyvenamasis plotas, kad būtų patenkinti visų gyventojų poreikiai, – įsitikinusi V. Jezerskienė. – Dažnu atveju 30–40 kv. m butus įsigijusios poros, sulaukusios šeimos papilnėjimo, tokį būstą keičia į didesnį ir patogesnį, o senąjį palieka nuomai arba parduoda“.

Mažas biudžetas – ne kliūtis jaukumui

Norint apsidrausti nuo nusivylimo įsigijus būstą, ekspertai taip pat pataria dėmesį skirti ne tik buto vidui, bet ir aplinkai už jo sienų.

„Reikėtų pasidomėti ir nusižiūrėto rajono plėtra. Tai reikalinga tam, kad būtų išvengta situacijų, kai perkamas būstas gali pasigirti vaizdu į gamtą, o jame jau pradėjus gyventi, priešais langus netikėtai iškyla kitas pastatas“, – sako V. Jezerskienė.

Taigi, nors prieš būsto įsigijimą privalomi atlikti namų darbai ir gali bauginti, tačiau į juos ekspertai pataria žvelgti kaip į investiciją, garantuosiančią, jog įsigytais namais džiaugsitės ilgai ir laimingai.

„Ir paskutinė taisyklė: nepamirškite, kad net ir turėdami ribotus išteklius butui įrengti, galite sukurti itin funkcionalų, stilingą ir, svarbiausia, savo poreikiams pritaikytą būstą“, – teigia V. Klezienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių