Kainos Lietuvoje toliau augs

Daugelis jau dabar piktinasi augančiomis kainomis, ypač paslaugų sektoriuje. Ekonomistai sako, kad kainų augimo neišvengsime ir ateityje, nes artėjame prie ES vidurkio.

Stebimas brangimas

Metų pradžioje Lietuvoje kilo skandalas dėl neproporcingai išaugusių maisto produktų kainų.

Remiantis statistika, maisto produktų kainų didėjimas nebuvo itin drastiškas: tiesa, reikšmingai pabrango daržovės ir vaisiai (atitinkamai, 9,7 proc. ir 5 proc.), taip pat žuvis (3 proc.), aliejai ir riebalai (2,5 proc.), cukrus, uogienė, medus, šokoladas ir saldumynai (2,2 proc.), taip pat duona ir grūdų produktai (0,9 proc.), tačiau kai kas šiais metais, palyginti su pernai, atpigo: pavyzdžiui, pieno, sūrio ir kiaušinių produktai (–0,5 proc.), kiti produktai (-0,3 proc.), mėsa (–0,2 proc.).

Kita vertus, paslaugų sektoriuje situacija – kitokia: nuo 2015 m. paslaugų kainos Lietuvoje nuosekliai auga. Pernai tas didėjimas siekė daugiau nei 5 proc., taigi sparčiausiai iš visų ES šalių.

Deja, ekonomikos ekspertai, kalbėdami apie paslaugų kainas, nieko gero nežada: anot jų, panašia kryptimi, t.y. aukštyn, paslaugų kainos turėtų keistis ir artimiausiu metu dėl tolesnio vidutinio darbo užmokesčio augimo bei tikėtino paslaugų kainų artėjimo prie ES vidurkio.

Kas brango, kas pigo?

Daugiausia Lietuvoje brango poilsio ir kultūros paslaugos (apie 7 proc.), viešbučių, kavinių bei restoranų paslaugos (5,4 proc.), taip pat švietimo paslaugos (4,1 proc.). Brango ir loterijų bilietai, drabužiai bei avalynė, tabako gaminiai.

Kita vertus, mažėjo transporto ir komunalinių paslaugų kainos, taip pat atpigo degalai bei tepalai.

Trūksta pinigų

Kainų augimas – jautrus klausimas, mat atlyginimai ir pensijos Lietuvoje – mažos ir auga gana lėtai.

Tarkim, vidutinis darbo užmokestis Vokietijoje siekia 3,6 tūkst. eurų (neatskaičius mokesčių), o Lietuvoje (neatskaičius mokesčių) – 711,9 euro (į rankas – 600 eurų). Kalbant apie minimalią algą, Liuksemburge ji siekia daugiau nei 1,9 tūkst. eurų (neatskaičius mokesčių), o Lietuvoje – 380 eurų (neatskaičius mokesčių).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Xcfvg

Xcfvg portretas
Kainos užsienyje taip pat auga,tačiau tenai su kainų augimu ,kyla ir atlyginimų,socialinių išmokų dydys,todėl jokios problemos tanai žmonės nemato.Tik kažkodėl labai keista,kad tas kainų augimas ,kartu priverčia pinigų ”kepimo” didinimą.Juk kainų kilimas mažina piniginį vienetą,jų vertę,kam tai naudinga,man keista.Nebent artėja euro dingimas iš apyvartos.

as

as portretas
b,,,,pasidomekit kokia alga is kur tie 600 kiek zmoniu gaunapo350 prisiruko zoles kliedi

virginija

virginija  portretas
gal laikas lietuvos ubagams pabust is to miego kiek gali miegot ir buti sotus tais pazadais reikia visus tuos ponus verst i sali kaip ukrainoj ir rinkti nauja valdziatik tada gal kas pasikeistu ei lietiviai prabuskit pagaliauo ne dejuokitar aisku neburbekit pakampiuse o veikit lietuvos istizeliai
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių