Kaip bus skaičiuojamos dėl energijos tiekėjo kaltės atsiradusios skolos?

  • Teksto dydis:

Seimas pritarė Energetikos ministerijos pasiūlytiems Energetikos įstatymo pakeitimams, kurie numato, kad dėl energijos tiekėjo kaltės susidariusios vartotojams skolos už suvartotą energiją gali būti skaičiuojamos ne daugiau kaip už du mėnesius. Nauja tvarka įsigalios nuo 2018 m. sausio mėnesio.

Pasak energetikos ministro Žygimanto Vaičiūno, aiškiai sureguliuota ir suvienodinta atsiskaitymo su energijos tiekėjais tvarka užtikrins vartotojų teisių ir interesų apsaugą. Esant maksimaliai trumpiems laikotarpiams, už kuriuos gali būti priskaičiuoti nepriemokos, energijos tiekėjai bus motyvuoti geriau atlikti jiems teisės aktais pavestas funkcijas ir vengti energijos apskaitos klaidų.

Iki šiol skirtingiems energetikos sektoriams (šilumos, karšto vandens, gamtinių dujų, elektros energijos) yra nustatyti skirtingi skolų, susidariusių dėl tiekėjo kaltės ar jo padarytų apskaitos ar techninio pobūdžio klaidų, išieškojimo iš vartotojų terminai.

Pavyzdžiui, dėl gamtinių dujų tiekėjo kaltės ar apskaitos klaidų susidariusios skolos už suvartotą energiją ar energijos išteklius gali būti išieškomos už trejus metus. Tuo metu elektros sektoriuje tokie laikotarpiai išvis nėra aiškiai reglamentuoti teisės aktais.

Priimtose Energetikos įstatymo pataisose numatyta, kad dėl energetikos įmonės veiksmų ar neveikimo susidariusi nepriemoka už suvartotą energiją ar energijos išteklius buitiniam vartotojui gali būti skaičiuojama ne daugiau kaip už du mėnesius prieš einamąjį mėnesį, neskaičiuojant delspinigių. Tuo pačiu, buitinių vartotojų permokos energijos tiekėjams už suvartotą energiją ar energijos išteklius bus skaičiuojamos už visą klaidingai skaičiuotą laikotarpį.

Energetikos ministerija iki metų pabaigos parengs poįstatyminius aktus, numatančius naują tvarką.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kęstas

Kęstas portretas
Kas gali išsaugoti kapitalizmą, kuris naikina mūsų pasaulį, kaitindamas Žemę? Politikai, kurie nebijo priversti verslą daryti tai, kas reikalinga visuomenei (Skverneli, visi žiūri į tave), turi sudaryti sąlygas, kad CO2 būtų išmetama į atmosferą mažiau, o jau išmestas CO2 būtų iš atmosferos šalinamas. Jei valstybės reguliuotojai priverstų pramonę, kuri negali pereiti prie elektros energijos, pvz., aviaciją, plastmasių ir kitų organinės chemijos produktų gamybą naudoti sintetinį kurą, o ne iškastinį, tai stipriai išaugtų CO2 poreikis, kuris yra reikalingas šioms kuro rūšims gaminti. Tokiu metodu vokiečiai gamino sintetinį kurą Antrojo pasaulino karo metu ir naudojo tą kurą lėktuvams, bombordavusiems Londoną ir kitas vietas pasaulyje, bei tankams, kurie riedėjo Lietuvos žemėje. Akivaizdu, kad šiuolaikinės pramonės šakos bandytų tam priešintis.

Kęstas

Kęstas portretas
Jei rinka nesuteiks paskatos, vyriausybės galėtų tai padaryti. Teisinga anglies dvideginio išmetimo kaina yra būtina. Jos nebuvimas yra viena iš priežasčių, dėl kurių anglies dvideginio surinkimas ir saugojimas nebuvo panaudotas, kad sumažėtų iškastinio kuro gamyklų išmetamų teršalų kiekis; reikalingas komplektas gali dvigubai padidinti elektros energijos kainą, todėl neapsimoka nieko keisti, kol teršti aplinką anglies dvideginiu galima nemokamai (daugiau apie tai - čia). Lietuvos politikai yra labai agresyvūs ekonomikoje. Galima tą agresyvumą panaudoti taikiems tikslams, sukuriant šią naują, konkurencingą, Lietuvos pramonę, kuri eksportuotų jos prekes ir paslaugas po visą pasaulį. Daugiau apie tai - guglinant žodžius apie mokslą-studijas-ekonomiką.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių