Kaista diskusijos dėl viešojo sektoriaus algų: bus teikiami nauji pasiūlymai

Penktadienį Vyriausybės sudaryta komisija rinkosi į posėdį dėl viešojo sektoriaus atlyginimų. Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos (LPSK) pirmininkė Inga Ruginienė sako, kad profsąjungos negali pritarti viešojo sektoriaus atlyginimų strategijai, nes joje yra daug neatitikimų su šakinių sektorių susitarimais. Tuo metu Vyriausybės atstovas tikina, kad į profsąjungų pasiūlymus atsižvelgiama.

„Buvo pristatyta strategija. Mes sakome, kad ji yra nesuderinta su šakinių sektorių susitarimais, todėl dabar mes negalime jai pritarti. Sakome, kad jai galėtume pritarti arba pasirašyti tik kai baigsis nacionalinės kolektyvinės sutarties derybos. Vyriausybė nėra linkusi atidėti šito viso proceso (derybų. – ELTA), tai žiūrėsime, ar jie be mūsų nuomonės teiks Vyriausybei ir Seimui, ar vis dėlto atsižvelgs į mūsų pasiūlymus ir atidės šį procesą“, – Eltai sakė I. Ruginienė.

Vyriausybės kanclerio pirmasis pavaduotojas Deividas Matulionis teigė, kad derybose atsižvelgiama į profesinių sąjungų pasiūlymus.

„Mūsų nuostata tokia, kad nacionalinė kolektyvinė sutartis turėtų nustatyti geresnes sąlygas, nei kad yra strategijoje, bet mes tikrai nemanome, kad du dokumentai tarpusavyje yra įkaitai. Turime įpareigojimą strategiją pabaigti ir balandžio mėnesį pateikti Seimui. Iš tiesų dėkoju profsąjungoms ir opozicijai už pastangas tekstą pagerinti, ir yra daug dalykų, į kuriuos mes atsižvelgiame“, – žurnalistams sakė D. Matulionis.

Pasak I. Ruginienės, kolektyvinės sutarties derybos ir strateginės grupės klausimai turi judėti kartu.

„Kaip šiandien mes darbo grupėje išgirdome, projektas turi būti kuo skubiau pasirašytas ir jau balandžio pradžioje atsidurti ant Seimo posėdžių salės stalo, o ten jau svarstomas. Kovo mėnesį jis turėtų atsirasti Vyriausybės darbotvarkėje. Tačiau tas skubotumas mums yra nesuprantamas, jeigu taip atsitiko, kad nesugebėjome atskirti strateginės grupės klausimų nuo nacionalinės kolektyvinės sutarties derybų klausimų. Šie procesai turi judėti paraleliai“, – po posėdžio žurnalistams teigė I. Ruginienė.

Kaip sakė LPSK pirmininkė, Vyriausybė turi visas galias perduoti strategiją tiek į Vyriausybę, tiek į Seimą, neatsižvelgus į profesinių sąjungų nuomonę, tačiau pastarosios kitos savaitės posėdyje planuoja pateikti savo argumentuotą poziciją ir naujus pasiūlymus.

Pasak D. Matulionio, įsipareigojimas kelti viešojo sektoriaus atlyginimus yra didelis – tam numatoma 120 mln. eurų biudžeto lėšų, 190 mln. eurų privalomojo sveikatos draudimo (PSD) biudžeto lėšų, taip pat dar deramasi dėl bazinio dydžio kėlimo.

„Mūsų pasiūlymas toks, kad mes per metus negalime nustatyti (didesnio bazinio dydžio. – ELTA), nes pirmiausia turime sutvarkyti atskirus sektorius, tuo pačiu kultūros darbuotojų, slaugytojų, gydytojų, socialinių darbuotojų, mokytojų, ikimokyklinio ugdymo darbuotojų. Pirmiausia buvo kalbėta, kad yra tam tikrų neatitikimų su šakinėmis sutartimis, mes stengsimės, kad jų tikrai neliktų. Kalbant apie sveikatos sektorių, yra vienas prie vieno (susitarimai. – ELTA), viskas įdėta į strategiją kaip sutarta. Dėl švietimo sektoriaus yra šiek tiek skirtumų, bet mes tikrai stengsimės kartu Švietimo ministerija, Finansų ministerija atspindėti šakinius sutarimus, kurie buvo pasiekti ir kurių turime laikytis“, – sakė D. Matulionis.

Kaip teigė Vyriausybės kanclerio pirmasis pavaduotojas, dar neaišku, kiek didės mokytojų atlyginimai, tačiau gydytojų atlyginimas turėtų pasiekti 3 vidutinių darbo užmokesčių (VDU) dydį.

„Kultūros darbuotojams atlyginimus (nuo kitų metų. – ELTA) siūloma didinti 15 proc., slaugytojams, gydytojams numatytas didelis atlyginimų augimas, kitais metais turėtų pasiekti 3 VDU gydytojų atlyginimas ir 1,5 VDU – slaugytojų. Socialinių darbuotojų atlyginimai bus didinami ne mažiau 15 proc., ikimokyklinio ugdymo pedagogų – ne mažiau 15 proc. Mokytojų atlyginimai taip pat bus didinami, kokiu procentu, dar turime diskutuoti“, – po posėdžio sakė D. Matulionis.

I. Ruginienė sako, kad profsąjungoms derybose kol kas yra uždėtas apynasris.

„Iš tiesų matome, kad yra uždėtas apynasris – jau surašytos tam tikros nuostatos, mes žinome, kaip nacionalinėje kolektyvinėje sutartyje vyksta derybos. Kai Vyriausybė aiškiai ateina su skaičiais ir tam tikru biudžetu – mums apribojama absoliuti teisė dar kalbėti apie didesnius atlyginimus“, – sakė LPSK pirmininkė.

ELTA primena, kad ministro pirmininko iniciatyva Vyriausybė nutarė sudaryti komisiją Ilgalaikio tvaraus viešojo sektoriaus darbuotojų darbo užmokesčio didinimo iki 2025 metų strategijos projektui parengti, tačiau derybos tarp valdžios atstovų ir profsąjungų vyksta vangiai. LPSK prieš dvi savaites skelbė, kad svarstys pasitraukti iš komisijos, nes ji, jų teigimu, yra tik imitacija streikams numalšinti, o ne rezultatams pasiekti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių