Per karantiną nelegalaus darbo kontrolė – dvigubai rezultatyvesnė

  • Teksto dydis:

Nors Valstybinė darbo inspekcija (VDI), šalyje paskelbus karantiną, laikinai sustabdė planinius inspektavimus, atsižvelgiant į nelegalaus ir nedeklaruoto darbo žalą valstybės ir visuomenės interesams, nelegalaus darbo kontrolė ne tik nenutrūko, bet ir buvo dvigubai rezultatyvesnė. Kas antro patikrinimo metu nustatyti nelegalaus darbo faktai.

Nuo metų pradžios, įskaitant ir karantino laikotarpį, VDI atliko beveik 800 patikrinimų, kurių metu vykdyta nelegalaus ir nedeklaruoto darbo, nedeklaruotos savarankiškos veikos bei užsieniečių įdarbinimo pažeidimų kontrolė. Nustatyta per 770 nelegaliai, nedeklaruotą darbą dirbusių asmenų.

„Noriu atkreipti dėmesį, kad šių metų pradžioje darbo inspektoriai atliko perpus mažiau patikrinimų lyginant su tuo pačiu laikotarpiu praėjusiais metais, tačiau nustatė daugiau neteisėtai ir nedeklaruotą darbą dirbusių asmenų. Kas antras atliktas patikrinimas buvo sėkmingas, o nelegalaus darbo kontrolės rezultatyvumas išaugo nuo 25 iki 58 proc. Tai rodo, kad Darbo inspekcijos veikla tampa efektyvesnė, inspektoriai atsakingai ruošiasi inspektavimams: atliekant įmonių rizikos vertinimą atsirenkamos rizikingiausios tikrintinos įmonės“, – sako Valstybinės darbo inspekcijos vadovas Jonas Gricius.

Daugiausia asmenų nelegaliai dirbo statybų, apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų, prekybos, transporto ir apdirbamosios gamybos sektoriuose. Dauguma nelegaliai dirbusių ar nesilaikant tvarkos įdarbintų užsieniečių taip pat nustatyta statybose. Iš viso jų skaičius metų pradžioje siekė 46.

Daugiausia asmenų nelegaliai dirbo statybų, apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų, prekybos, transporto ir apdirbamosios gamybos sektoriuose.

Pastebima, kad vis dažniau nelegalų darbą keičia nedeklaruoto darbo formos, kai nežymimas dirbtas darbo laikas, neapskaitomas viršvalandinis ir naktinis darbas, darbai organizuojami poilsio dienomis, neįforminant to nustatyta tvarka, tuo pačiu neapmokama darbuotojui už darbą bei nesumokami nustatyti mokesčiai.

Kaip rodo pirmojo šių metų ketvirčio patikrinimų duomenys, daugėja nustatomų nedeklaruoto darbo atvejų ir nedeklaruotą darbą dirbusių asmenų skaičius: šiais metais rasta 456 tokių asmenų, o per tą patį laikotarpį 2019 m. – 311 asmenų.

Už nelegalų, nedeklaruotą darbą ir už užsieniečių įdarbinimo tvarkos pažeidimus surašyti 302 protokolai, skirtų baudų suma viršija 37 tūkst. eurų.

Po VDI atliktų nelegalaus darbo patikrinimų oficialiai buvo įdarbintas 81 darbuotojas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aš  portretas
Prasisukit Kėdainiuose per įmones. O VMĮ kiek surinktų baudų!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių