Kas gali užtikrinti mažesnes šildymo sąskaitas?

  • Teksto dydis:

Sumažinti šildymo kainas Lietuvoje ir užtikrinti gyventojų interesus gali tik sąžininga konkurencija šilumos ūkyje bei skaidrus rinkos reguliavimas, tvirtina nepriklausomi šilumos gamintojai.

Vasario 28-ąją Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija planuoja priimti naują šilumos supirkimo tvarką. Komisijos skaičiavimais, siūlomi pakeitimai leistų sumažinti šilumos kainas centralizuoto šildymo vartotojams. Prognozuojama, kad šilumos kaina Vilniuje gali mažėti iki 16,2 proc., Kaune - iki 6,4 proc., o Klaipėdoje - iki 3,4 proc.

Pasak Nepriklausomų šilumos gamintojų asociacijos prezidento Vytauto Kisieliaus, dabar galiojanti tvarka neužtikrina mažiausių kainų vartotojams ir prieštarauja sąžiningai konkurencijai.

„Svarbiausia, kad gyventojams pagaliau bus sudarytos sąlygos šilumą įsigyti iš tų, kas ją pagamins pigiausiai“, - teigia V. Kisielius.

Pasak jo, monopolinėmis sąlygomis savivaldybėse veikiantys šilumos tiekėjai šiuo metu be jokios konkurencijos pirmiausiai susiperka savo pačių pagamintą šilumą. Ir tik trūkstamas kiekis įsigyjamas iš nepriklausomų gamintojų.

„Tiekėjai nusiperka šilumą iš savęs net jeigu ją gamina brangiau nei nepriklausomi gamintojai. Todėl akivaizdu, kad gyventojams nėra užtikrinama teisė šilumą gauti iš pigiausių šaltinių“, - pažymi asociacijos vadovas.

Jis pabrėžia, kad nepriklausomi gamintojai šilumą gali parduoti tik tuomet, kai ją pagamina pigiau nei tą padaryti galėtų patys šilumos tiekėjai.

„Dėl to nepriklausomų šilumos gamintojų dalyvavimas rinkoje visada tik atpigina šilumą“, - teigia V. Kisielius.

Jo teigimu, šilumą tiekiančios bendrovės baiminasi lygiavertės konkurencijos su nepriklausomais gamintojais, kadangi negalės užsitikrinti iki šiol garantuotų pelnų.

„Ligšiolinė tvarka šilumos tiekėjams buvo sukūrusi šiltnamio sąlygas - jie automatiškai gaudavo garantuotą pelną, nepriklausomai nuo to ar dirbo efektyviai, ar ne. Palyginimui galima įsivaizduoti mokinį, kuris į egzaminą eina jau žinodamas, kad jame gaus 10 balų. Kokia tuomet būtų tokio mokinio motyvacija nepriekaištingai jam pasiruošti?“, - klausia V. Kisielius.

Pasak jo, dabartinis gyventojų piktinimasis šildymo sąskaitomis yra pagrįstas, todėl rinkai būtini pokyčiai ir sprendimai, leisiantys jas sumažinti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

klaipediete

klaipediete portretas
niekas nereguliuoja lauke 12 o radijatoriai karsciausie o kam pasakyt tai jie nepatenkinti yra tai ar visai prisuko ar dar daugiau atsuka nezinau uz ka mes santechnikams mokam kad jie per men niekada nesu maciusi prie namo cia pempininku busto raj

sakykit kokie arktiniai šalčiai buvo

sakykit kokie arktiniai šalčiai buvo portretas
užgriuvę Kauną sausio mėnesį, kad gavau didžiausią sąskaitą už šildymą per paskutinius 20 metų. Manau, kad mes, sąžiningai mokantys, apmokame kieno nors skolas.

qqq

qqq portretas
mažesnes šildymo sąskaitas gali užtikrinti tik Vasara :)
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių