Kas kiek gauna jūrinėje srityje?

Ne kartą girdėjome teiginių, kad uosto veikla yra itin svarbi Lietuvos ir Klaipėdos miesto ekonomikai, ir atlyginimai čia didesni nei kitur.

Skirtumai valdžioje?

Nuo šių metų „Rekvizitai.lt“ oficialiai skelbia įvairių žinybų ir bendrovių darbuotojų skaičių, kokie mokami mokesčiai „Sodrai“, atlyginimų vidurkius ir kai kuriuos sumokamus mokesčius. Pateikiami šių metų vasario duomenys. Jie yra gana tikslūs, nes deklaruoti „Sodros sistemoje“. Pateikti atlyginimų vidurkiai yra neatskaičius mokesčių.

Paanalizavus išryškėjo įdomių detalių. Lietuvos valdžios institucijų atlyginimų vidurkis yra mažesnis arba panašus kaip uoste. Tačiau kai kurių jūrinių visuomeninių ir nedidelių bendrovių darbuotojai uždirba netgi daugiau nei uostininkai ar Seimo darbuotojai.

Iš valdžios institucijų šiandien didžiausiais atlyginimų vidurkis yra Vyriausybės kanceliarijoje, kurioje dirba 254 socialiai apdrausti darbuotojai. Jų uždarbis siekia 1418 eurų per mėnesį. Prezidentūros kanceliarijoje dirba 169 darbuotojai. Jų atlyginimų vidurkis – 1222 eurai. Viešai skelbta, kad šalies Prezidentės atlyginimas neatskaičiavus mokesčių siekia 7178 eurus. Seimo, kuriame dirba 1152 darbuotojai, atlyginimų vidurkis yra 1145 eurai. Tačiau vidutinis Seimo nario atlyginimas be priedų siekia apie 2532 eurus. Dar didesni komitetų vadovų, frakcijos seniūnų pirmininko ir pavaduotojų atlyginimai. Seimo pirmininko atlyginimas apie 3500 eurų.

Susisiekimų ministerijoje dirba 185 darbuotojai. Jos atlyginimų vidurkis yra 1250 eurų. Ministerijose atlyginimai nėra vienodi. Tarkim, Ūkio ministerijoje, kur dirba 275 darbuotojai, atlyginimų vidurkis 1326 eurai, Krašto apsaugos ministerijoje – 231 darbuotojas, atlyginimų vidurkis – 1457 eurai. Ministrų „popierinės“ algos siekia nuo 3300 iki 3831 (krašto apsaugos ministro). Premjero atlyginimas yra apie 4100 eurų ant popieriaus.

Uostas prilygsta ministerijoms

Tuo pat metu galima palyginti: Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijoje dirba 266 darbuotojai. Jų atlyginimų vidurkis – 1596 eurai. Uosto direkcijos 26 vadovaujančių darbuotojų atlyginimų vidurkis 2016 m. siekė 2974 eurus. 2015 m. jis buvo 2374 eurai. Locmanų atlyginimai uoste yra nuo 1806 iki 2257 eurų.

Uosto direkcijos darbuotojų atlyginimai nėra patys didžiausi Klaipėdoje ir bendrai jūriniame komplekse. Laikoma, kad pagal tą lygį kokį yra pasiekęs Klaipėdos uostas, jo darbuotojų atlyginimai yra per maži. Buvo skelbti duomenys, kad Latvijos ir Estijos uostų vadovų atlyginimai kelis kartus didesni nei Klaipėdos. Valstybinio Talino uosto vadovo atlyginimas per mėnesį yra 8700 eurų. Lietuvoje panašius atlyginimus gauna tik energetikos įmonių vadovai. Viešai pateikti duomenys, kad Latvijos uostų vadovų atlyginimai siekiantys per 11 tūkst. eurų.

Didžiausias atlyginimų vidurkis – 2646 eurai yra 11-os Klaipėdos pramonės ir amatų rūmų darbuotojų. Po jų eina įvairios laivų klasifikavimo ir inspektavimo bendrovės. Pavyzdžiui, bendrovės „Bureau Veritas Lit“, kuri vertina laivų techninę būklę ir atlieka įvairius kitus su laivyba, techninėmis veiklos sąlygomis, jūrų prekyba susijusius darbus, 28 darbuotojų atlyginimų vidurkis siekia 2245 eurus.

Tarp didesnius atlyginimus gaunančių jūrinių organizacijų yra Lietuvos jūrininkų sąjunga, kurioje dirba 7 apdrausti darbuotojai. Čia vidutinis atlyginimas 2017 metų vasarį siekė 1816 eurus. Kiek mažesnis vidutinis 1755 eurų atlyginimas užfiksuotas bendrovėje „Jūrų laivybos registras“, kur dirba 10 darbuotojų.

Visuomenėje tarsi yra susiformavusi nuostata, kad didelius atlyginimus visais laikais gaudavo muitininkai. Klaipėdos teritorinėje muitinėje, kurios pagrindinė funkcija yra kontroliuoti krovinių apyvartą uoste, dirba 458 darbuotojai. Jų atlyginimų vidurkis 2017 m. vasarį siekė 917 eurų.

Spaudžiasi dėl investicijų

Iš uosto krovos kompanijų didžiausias atlyginimų vidurkis užfiksuotas Birių krovinių terminale. Čia dirba 116 darbuotojų. Jų atlyginimų vidurkis siekė 2450 eurų.

Didesni atlyginimai ir šiaurinėje uosto dalyje dirbančiose kompanijose. Bendrovėje „Krovinių terminalas“ dirba 64 darbuotojai. Jų atlyginimų vidurkis siekė 1704 eurus. „Klaipėdos naftoje“ dirba 388 apdrausti darbuotojai. Jų atlyginimų vidurkis siekė 1551 eurą. Klaipėdos jūrų krovinių kompanijoje (KLASCO) atlyginimų vidurkis siekė 1323 eurus. Joje dirba 472 darbuotojai. KLASCO ir „Klaipėdos nafta“ uoste yra tos kompanijos, kurios sumoka daugiausiai mokesčių „Sodrai“ – atitinkamai po 245 ir 239 tūkst. eurų kiekvieną mėnesį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

gudrutis

gudrutis portretas
jei reikia galiu dirbti, noriu čia - " Didžiausias atlyginimų vidurkis – 2646 eurai yra 11-os Klaipėdos pramonės ir amatų rūmų darbuotojų".

Tai bent

Tai bent portretas
Nieko nėra smagiau, kaip skaičiuoti svetimus pinigus. Juo labiau, kad kai kurios kontoros stebina savo atlyginimų vidurkiais.

statistika

statistika portretas
toks jau dalykas, vidurkiai iškalbingi. Akivaizdu, kad vidurkis artimas minimaliai algai tose įmonėse, kurių konkurentų vidurkis yra kartais didesnis- šešėlinio verslo pėdsakai. Blogiausia tai, valstybė rinkdamasi pigiausias paslaugas tiesiogiai skatina šešėlį ir stumia sąžiningus šalin. Ar kas gali pasakyti ką tie prekybos rūmai gamina, ar ten eilinė karalystė?
VISI KOMENTARAI 21

Galerijos

Daugiau straipsnių