Ministrai susikirto dėl „Sodros“ rezervo pensijoms

  • Teksto dydis:

Finansų ir socialinės apsaugos ministrams susiginčijus dėl valstybinio socialinio draudimo fondo („Sodra“) rezervo fondo kaupimo, ministrų kabinetas galutinį sprendimą dėl šio fondo suformavimo turėtų priimti kitą savaitę.

„Tai bus pirmas žingsnis, kada bus ruošiamasi iš anksto galimoms finansinėms rizikoms. Šiandien dar galutinio sprendimo nepriėmėm, bet kitą trečiadienį, matyt, bus priimtas galutinis sprendimas“, - po Vyriausybės posėdžio žurnalistams sakė premjeras Saulius Skvernelis.

Trečiadienį Vyriausybės posėdyje socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis pristatė siūlymą sukurti „Sodros“ rezervinį fondą, kurio lėšų turėtų pakakti maždaug vienerius metus mokėti pensijas ir kitas socialines išmokas.

Anot L.Kukuraičio, fondą sudarytų du subfondai - vieno jų lėšos galėtų būti skirtos pensijoms, kitas subfondas būtų skirtas trumpalaikėms išmokoms - ligos, motinystės, nedarbo, nelaimingų atsitikimų darbe ir profesinių ligų - mokėti. Anot jo, fondų dydis bus toks pat, kaip ankstesnių metų „Sodros“ išlaidos pensijoms ir kitoms išmokoms - 2016 metais šios sumos siekė atitinkamai 2,45 mlrd. ir 635 mln. eurų.

Tačiau finansų ministras Vilius Šapoka pasiūlė lėšas kaupti į vieną fondą, nes, anot ministro, pensijoms skirtas subfondas būtų sukauptas didelis, tačiau antrajam tektų skolintis.

„Jeigu pažiūrėtume į trijų metų „Sodros“ pateiktus planus, tai iš pensijų draudimo rūšies pajamų dalis viršys išlaidų sumą ir tas perviršis remiantis teikiamu nutarimo projektu turi būti pervestas į atitinkama fondą. Tuo tarpu kitų draudimo rūšių pajamos nepadengs atitinkamų išlaidų. Net jeigu perkelsime skolą iš „Sodros“, grįšime į tą pačią situaciją ir kasmet vėl po kelis šimtus milijonų eurų auginsime skolą ir vėl kompensuosime palūkanas iš valstybės biudžeto“, - trečiadienį Vyriausybės posėdyje kalbėjo V.Šapoka.

Anot jo, kitąmet „Sodrai“ teks skolintis 300 mln. eurų, o 2019 metais - 250 mln. eurų.

„Nestabdydami šito nutarimo projekto siūlytume pavesti Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai inicijuoti „Sodros“ įmokos perskirstymą tarp draudimo rūšių, panaikinant deficitą ir užtikrinant vienodą rezervo kaupimą visoms socialinio draudimo rūšims, nes krizės atveju lėšos bus vienodai reikalingos tiek pensijoms, tiek kitoms socialinio draudimo išmokoms“, - siūlė finansų ministras.

V.Šapoka taip pat pasiūlė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai inicijuoti „Sodros“ įstatymo pakeitimą ir išbraukti iš jo nuostatą dėl skolos kompensavimo iš biudžeto.

„Jeigu remiamės principu, kad tie biudžetai turėtų save išlaikyti, tai ši nuostata tikrai neprideda nei teisingumo, nei aiškumo“, - sakė finansų ministras.

Jam atsakydamas L.Kukuraitis patvirtino, kad lėšų trūkumas kitoms socialinio draudimo išmokoms kasmet yra didžiulės, tačiau suabejojo, ar šią problemą pavyktų išspręsti pasitelkiant vien „Sodros“ biudžetą.

„Ar nebus taip, kad tada reikės nuo pensininkų atimti ir atiduoti ligos ir motinystės išmokoms, kurios yra labai dosnios, palyginti su Europos Sąjungos vidurkiu, o pensijos yra vienos mažiausių. Čia kažkiek yra politinis klausimas, bet tikrai galime inicijuoti diskusijas ir ieškoti geriausio sprendimo“, - kalbėjo socialinės apsaugos ir darbo ministras.

Pasak V.Šapokos, kalbant apie „Sodros“ rezervo formavimą reikia kalbėti ne apie politinius dalykus, o apie rizikos valdymą.

„Jeigu bus sunkmetis, tai riziką teks valdyti tiek pensijų išmokų, tiek kitų socialinio draudimo išmokų atveju, tad šiuo požiūriu nėra prasmės vienoje vietoje formuoti didelį rezervą, o kitoje vietoje imti skolintis, dėti į iždo sąskaitą, primokėti, nes yra neigiamos palūkanos. Šiuo atveju reikia turėtų vieną bendrą rezervą“, - kalbėjo finansų ministras.

„Sodros“ biudžeto pajamos pernai buvo 3,518 mlrd. eurų, išlaidos - 3,516 mlrd. eurų (pajamos viršijo išlaidas 2,5 mln. eurų). Šiemet planuojamos „Sodros“ pajamos yra 3,739 mlrd. eurų, išlaidos - 3,708 mlrd. eurų, biudžeto perteklius - 31,6 mln. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

fantastas

fantastas portretas
dar vienas sprendimas is fantastikos srities bet sie isrinktieji fantastai o jiems tai yra kasdienybe
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių