Kiek kainuoja tėvystės nustatymas?

LRT radijo klausytoja Albina iš Kruonio teiravosi, kur kreiptis ir kiek kainuoja nustatyti tėvystę.

Vilniaus savivaldybės Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Ilona Jurgutienė sako, kad dėl tėvystės nustatymo vaiko mamai reikia kreiptis į teismą pagal gyvenamąją vietą.

„Teismas, priimdamas sprendimą, nustato, kas yra vaiko tėvas, ir, įsiteisėjus sprendimui, informaciją išsiunčia civilinės metrikacijos įstaigai, kuri ir įregistruoja tėvystės nustatymą“, – aiškina specialistė.

Tokiu atveju mamai telieka kreiptis į minėtą metrikacijos įstaigą ir gauti naują gimimo liudijimą, kuris kainuoja 4,9 euro.

„Kaip supratote, toks tėvystės pripažinimas taikomas tuo atveju, kai tėvas nepripažįsta ir nesutinka būti vaiko tėvu. Jeigu tėvas pripažįsta ir geruoju sutinka, tokiu atveju į teismą nereikia kreiptis“, – tikina I. Jurgutienė.

Šiuo atveju pakanka kreiptis į bet kurį notarą ir parašyti tėvystės pripažinimo pareiškimą. Kreiptis reikia abiem tėvams.

„Tada su tėvystės pripažinimo pareiškimu reikia kreiptis į metrikacijos įstaigą pagal deklaruotą gyvenamąją vietą, kuri ir įregistruos tėvystės pripažinimą. Jeigu vaiko gimimas nebuvo įregistruotas, kartu registruojamas ir gimimas, ir tėvystės pripažinimas. Tokia paslauga bus nemokama“, – sako pašnekovė.

Jeigu vaiko gimimas jau buvo registruotas ir mama jau turi gimimo liudijimą, reikia kreiptis į tą metrikacijos skyrių, kuris ir išdavė pirmąjį liudijimą. Tokiu atveju tėvystės pripažinimas taip pat kainuotų 4,9 euro.

Jeigu dėl tėvystės pripažinimo su vaiko tėvu susitarti nepavyksta, kiek kainuotų tėvystės nustatymas teisminiu keliu, žinodamas visas aplinkybes, galėtų atsakyti pasirinktas advokatas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pilietis

Pilietis portretas
Tėvystei nustatyti turėtų būti pigesnis DNR tyrimas.Kokia kaina šiai procedūrai?

ne,ne

ne,ne portretas
Straipsnis tuscias,apie nieka!

Keistas

Keistas portretas
Kažkaip keista, kai atsakymas suformuluojamas tik iš dalies. O gal gi esamas tėvas nori įsitikinti ar tai tikrai jo vaikas? Ir nori tai padaryti be triukšmo, be teismo, o tarpusavyje susitaręs su žmona. Kodėl nėra atsakymo kiek tai kainuotų?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių