Kiek Lietuvoje uždirba geri pardavėjai?

  • Teksto dydis:

Naujų rinkų įsisavinimas, sumenkusi pasiūla darbo rinkoje, aštrėjanti konkurencija verčia Lietuvos įmones kelti pardavimo vadybininkų atlyginimus.  Uostamiestis siūlomų atlyginimų mastais jau prisivijo sostinę. Labiausiai augo fiksuota atlygio dalis ir visų pirma - mažai patyrusiems pardavikams.

Tokias įžvalgas pateikia specialistų paieškos portalas cvmarket.lt,  kovą atlikęs pardavimo vadybininkams ir projektų vadovams Lietuvoje mokamų atlyginimų dydžio ir struktūros analizę.

„Dar 1938 m. žurnale „Tautos ūkis“ išspausdintame rašinyje „Pardavimo menas“  buvo rašoma, kad kiekvienam pardavėjui „kasdien teikiama labai daug ir labai įvairaus sunkumo reikalavimų“, todėl „jei tarnautojas tų reikalavimų tinkamai išpildyti negali, jis <...> mažina ar bent nedidina krautuvės apyvartos,“ – pasakoja cvmarket.lt atstovė Raimonda Tatarėlytė, - Geras pardavikas, „atitinkantis daug reikalavimų“ ir ypač turintis pardavimų patirties šiandien vertinamas dar labiau. Štai profesionalams su pusketvirtų metų ir didesne pardavimo patirtimi Vilniuje ir Klaipėdoje šiuo metu siūloma iki 1448 EUR „į rankas“.  Kauno įmonių „lubos” - 1361 EUR. Čia įskaičiuotas ir fiksuotas atlyginimas, ir komisiniai.”

Tačiau per metus labiausiai kito atlygis, siūlomas darbuotojams su nedidele pardavimo patirtimi.  Turintiems pusmetį ar mažiau pardavimo stažo darbdaviai siūlo daugiausiai 834 EUR „po mokesčių”, kai prieš metus – 811 EUR. Labiausiai alga pakilo dirbusiems su pardavimu 1-1,5 metų. Jiems darbdaviai sutinka mokėti iki 1042 EUR, kai prieš metus – iki 956 EUR. Antroje vietoje specialistai, turintys pusantrų-dviejų metų pardavimo patirtį (1071 EUR, prieš metus - 1014 EUR), trečioje - nuo pusės iki metų  (926 EUR, 869 EUR). Tokie atlyginimai siūlomi Vilniuje. Klaipėdos verslas vilniečius spėriai vejasi, o pardavikams su  3-3,5 m. patirtimi jau sutinka mokėti netgi daugiau  nei sostinės įmonės! Maksimali klaipėdiečių siūloma alga siekia 1390 EUR, kai Vilniuje „lubos” – 1245 EUR. Tik Kaune pardavimo vadybininkų kol kas laukia mažesnės galimybės. Ši tendencija nekinta jau treji metai.

Naujos rinkos kainuoja daugiau

„Pastebėtina, kad pardavėjų atlygis pastaruoju metu didėja daugiausiai fiksuotos atlyginimų dalies (kuri nepriklauso nuo vadybininko darbo rezultatų) augimo sąskaita, - sako cvmarket.lt specialistė, -  Viena to priežasčių, ekspansija į naujas rinkas: Lotynų, Šiaurės ir Pietų Amerikos, Artimųjų Rytų ar Pietryčių Azijos. Kol šiose rinkose pavyks ką nors parduoti ir gauti komisinius, pardavimo vadybininkui ar projektų vadovui teks gerokai paplušėti, todėl fiksuoto atlyginimo kilstelėjimas tikrai logiškas žingsnis. Be to, einant į naujas ar egzotiškas rinkas, reikia pardavikų, mokančių retesnes kalbas, išmanančių tų rinkų verslo kultūrą. Pastovios atlyginimo dalies didėjimą,  pirmiausiai mažiau uždirbančių pardavikų segmentuose, skatina ir valdžios vis paauginama minimali mėnesio alga“.

Jei prieš metus fiksuota atlyginimo dalis kai kuriais atvejais sudarė mažiau nei 40 proc. visos pardaviko algos, tai dabar ji viršijo 50 proc. Štai Klaipėdoje ne daugiau kaip pusės metų patirtį turintiems pardavimo specialistams  siūlomas iki 57 proc. viso darbo užmokesčio dydžio fiksuotas atlyginimas (377 EUR). Vilniuje tokiems darbuotojams siūlomo atlygio fiksuotoji dalis mažiausia iš didmiesčių -  iki 48 proc. (400 EUR).  Padidėjo – nors ir ne taip žymiai – ir dar labiau patyrusių pardavimo specialistų pastovioji atlyginimo dalis, bet komisiniai priedai liko panašūs.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių