Kitą savaitę – paskutinis balsavimas dėl Darbo kodekso atidėjimo

  • Teksto dydis:

Parlamentarams kitą savaitę liko paskutinis balsavimas dėl naujojo Darbo kodekso įsigaliojimo atidėjimo iki 2017 metų liepos.

Seimas ketvirtadienį po svarstymo pritarė, kad kodeksas pradėtų veikti nuo kitų metų liepos, o ne nuo sausio, kaip buvo nutarta anksčiau - už tai balsavo 82 Seimo nariai, prieš - 15, o susilaikė 13 parlamentarų. 

Liberalų sąjūdžio frakcijos barė Aušrinė Armonaitė abejojo, ar taisant Darbo kodeksą, pavyks su Trišale taryba susitarti ir dar taip greitai, kaip nori atidėjimo iniciatoriai, ir pasiūlė į šią instituciją „pažiūrėti XXI amžiaus akimis“: „Vargu, ar ji iš tikrųjų atstovauja darbuotojams ir darbdaviams. Kas joje yra? Ar žinote kas?“.

Ji piktinosi, kad dėl dalies socialinio modelio nukėlimo dideles išlaidas patirs verslas.

„Kokią finansinę naštą patirs įmonės, kurios jau dabar organizuoja mokymus, kad galėtų persiorientuoti prie naujų Darbo kodekso reguliavimo sąlygų. Datos nukėlimas vėl įneš sumaištį ir nežinomybę verslui darbuotojams ir investicinei aplinkai“, - teigė parlamentarė.

Konservatorius Rimantas Jonas Dagys piktinosi, kad iš žadėtos socialinės reformos teliko vienas elementas - vienu procentiniu punktu sumažinta darbdavių įmoka „Sodrai“.

„Ir tai visa reforma. Ar toks argumentas įtikins Europos Komisiją, kad ji galėtų leisti mums pasididinti biudžeto deficitą. Abejoju. Tokio patikinimo nesu gavęs. Čia yra silpnoji jos (reformos - BNS) vieta. Nežinau, ar Vyriausybė sugebės šį dalyką (įtikinti EK -BNS) padaryti“, - teigė Socialinių reikalų ir darbo komiteto narys.

Buvęs premjeras socialdemokratas Algirdas Butkevičius ragino „valstiečio“ Sauliaus Skvernelio vadovaujamą Vyriausybę prisiimti pasekmes dėl dalies socialinio modelio įstatymų įsigaliojimo nukėlimo.

„Vyriausybė, sustabdydama reformą, turi prisiimti atsakomybę ir už būsimas neigiamas pasekmes Lietuvos ūkiui ir kartu visiems žmonėms“, - teigė A.Butkevičius, įspėdamas, kad jeigu atidėjus įstatymus, juos bus bandoma iš esmės pertvarkyti, iš reformos nieko nebeliks.

Konservatorius Andrius Kubilius tikino, kad protingiausia būtų leisti naujam Darbo kodeksui veikti nuo kitų metų sausio.

„Protingai pasižiūrėjus būtų galima labai ramiai padaryti sprendimus - pradėti Darbo kodeksą įgyvendinti - tikrai nesugrius Lietuva, nepaisant trūko dialogo (tarp darbdavių ir darbuotojų - BNS) ar netrūko“, - teigė A.Kubilius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių