Klaipėdiečiai prisidės kuriant unikalų verslo simuliatorių

  • Teksto dydis:

Jaunas verslas bei tie, kurie svarsto jo imtis, ateityje galės pasinaudoti inovatyviais įrankiais, padėsiančiais sėkmingai startuoti. Lietuvoje ir Latvijoje įgyvendinamo projekto „Pasiruošęs verslui!" rėmuose bus kuriami simuliaciniai žaidimai bei virtualus simuliatorius – visa tai pasitarnaus modeliuojant įvairias situacijas bei siekiant verslui išvengti skausmingų klaidų.

„Vitaminai" verslumui regione

Ir Lietuva, ir Latvija susiduria su tais pačiais iššūkiais – tai lėtas ekonomikos augimas, mažas regiono konkurencingumas, didelis nedarbas, nepalanki verslumui aplinka. Visgi abi šalys turi puikių verslo idėjų, praktinio patyrimo ir pasiekimų.

Projektu „Pasiruošęs verslui!" siekiama įkvėpti dalintis savo unikalia patirtimi siekiant abiems šalims naudingos sinergijos, kuriant verslui reikalingus sprendimus. Projekto tikslas yra palengvinti tvarų verslumo vystymąsi Lietuvos ir Latvijos pasienio regione.

Tikimasi, kad „Pasiruošęs verslui!" taps impulsu Lietuvoje ir Latvijoje įsteigti 12-15 naujų įmonių. Bendras ES lėšomis finansuojamo projekto biudžetas – apie 467 tūkst. Eur.

Naujas požiūris  ir formatas

Projekte „Pasiruošęs verslui!" jėgas sutelkia šeši partneriai iš Latvijos ir Lietuvos – mokslo, verslumo skatinimo įstaigos, su jaunimu dirbančios organizacijos. Jų dėmesys nukreiptas į studentus ir abiturientus, įdomių verslo idėjų ir užmojų kurti savo verslą turinčius jaunus žmones, o taip pat naujų, ne daugiau nei dvejus metus veikiančių įmonių steigėjus, nepriklausomai nuo to, koks šių asmenų amžius.

„Pasiruošęs verslui!" turėtų peržengti esamas praktikas siekiant suteikti reikalingų žinių jaunimui, besikuriančioms ar naujai įsteigtoms įmonėms. Projektas išsiskiria itin integruotu požiūriu į verslo kompetencijų skatinimą", – akcentavo Klaipėdos mokslo ir technologijų parko (KMTP) direktorė Roma Stubrienė.

Jaunimui ir jaunoms įmonėms bus organizuojami „Be involved" seminarai, sukurti pagal interaktyvią „Pasisemk įkvėpimo-Padėk-Pasidalink-Išanalizuok" koncepciją. Tikslinei grupei adaptuotas formatas suteiks galimybę į verslumą pažvelgti įvairiais aspektais, o tai įgalins geriau suvokti verslo dėsnius ir šiandienos iššūkius.

Renginiai startuos rudenį

KMTP drauge su projekto vedančiuoju partneriu Latvijos žemės ūkio universitetu yra atsakingi už verslo simuliacinių žaidimų sukūrimą. Pirmasis renginys, kurio metu tikslinė auditorija galės žaidimus išmėginti, įvyks lapkričio pabaigoje.

Simuliacinių žaidimų renginiuose bus modeliuojamos situacijos, su kuriomis susiduria dauguma naujai įsteigtų įmonių. Žaidimai bus suskirstyti pagal skirtingas sritis, apimančias mažmeninę ir didmeninę prekybą, gamybą, įvairių paslaugų teikimą.

Sustiprinti jauno verslo „raumenis" bus galima ir virtualiai – pasinaudojant informacinės komunikacijos technologijų (IKT) verslo simuliatoriumi, kuris taip pat imituos verslo pradžią ir plėtros procesus.

Išanalizuos šimtus atsakymų

Simuliaciniai žaidimai bus kuriami taikant specialią metodologiją, kurios pagrindu taps kelios dešimtys verslo atstovų iš Lietuvos bei Latvijos interviu. Besikuriančių ir neseniai įsteigtų įmonių vadovai, o taip pat verslo pasaulio senbuviai, per 10-15 veiklos metų spėję patirti ir džiaugsmingų pakilimų, ir krizių, sutiko atsakyti į  beveik 50 klausimų. Respondentų gretose Klaipėdoje – paslaugų, prekybos bei gamybos įmonių atstovai.

KMTP inovacijų vadybininkės Erikos Zavackienės teigimu, kiekvienas interviu dovanojo vertingų įžvalgų, nes „prabilusių" verslų spektras išties platus – nuo IT produktų iki veterinarijos paslaugų ar prekybos baldais.

„Interviu metu ne tik gilinomės į tai, kaip vadovai nusibrėžia savo tikslus, formuoja įmonės strategiją. Dalis klausimų, galima sakyti, yra „nepatogūs". Tai klausimai apie patirtas nesėkmes, apie momentus, kai galbūt norėjosi viską mesti. Nors dažniausiai žiniasklaidoje mirga sėkmės istorijos, žavi daug pasiekę ir uždirbantys vadovai, pavojingų duobių verslo vandenyse nestinga.  Asmenines verslininkų patirtis drauge su projekto partneriais esame pasiryžę paversti savotiškais saugos diržais tiems, kurie dar tik jungia pirmąją savo verslo pavarą. Džiaugiamės, kad ši motyvacija Klaipėdoje rado reikiamą atgarsį", – kalbėjo E. Zavackienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių